Älä jätä tasapainoskootteria latautumaan ilman valvontaa

9.10.2017 Lehdistötiedote

 

Suomessa ja muualla maailmassa on tullut tietoon useita paloja, joiden epäillään syttyneen tasapainoskoottereista eli niin sanotuista leijulaudoista niitä ladattaessa.  Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että tasapainoskoottereita on aina valvottava lataamisen aikana. Tukes kerää kuluttajilta havaintoja erityisesti Scoodeck X1.1 -merkkisestä skootterista, jonka epäillään olleen osallisena kahteen asuntopaloon.

 

Tukes selvittää parhaillaan tekijöitä, jotka ovat johtaneet Scoodeck X1.1 -tasapainoskoottereiden syttymiseen. Skoottereiden tarkasta syttymissyystä ei ole täyttä varmuutta, sillä niitä ei ole ollut enää myynnissä eikä näin ollen mahdollista testata uusina. Koska vastaavaa tuote-erää olevia käyttämättömiä skoottereita ei ole enää mahdollista hankkia testattavaksi, lataukseen liittyvien turvallisuuspuutteiden esiin saaminen testausolosuhteissa on vaikeaa. Skoottereiden syttymissyyn selvittäminen on siten edelleen kesken, eikä varmuutta Scoodeck X1.1.-tasapainoskootterin vaarallisuudesta ole.

 

- Toisessa tulipalossa osallisena ollut tasapainoskootteri oli tutkittavana testauslaitoksessa palovaaraan liittyvien tekijöiden tunnistamiseksi, mutta tutkimus ei tuottanut tältä osin tulosta. Asian selvittämistä jatketaan toisen asiantuntijatahon kanssa, ylitarkastaja Soili Huttunen kertoo.

 

Kerro turvallisuuspuutteista –

tai tarjoa skootterisi Tukesille testattavaksi

 

Tukes kerääkin nyt käyttäjiltä havaintoja erityisesti Scoodeck X1.1-tasapainoskoottereihin liittyvistä teknisistä ongelmista niitä ladattaessa, mahdollisista turvallisuuspuutteista ja muusta poikkeavasta toiminnasta. Ilmoituksen tällaisesta tuotteesta voi tehdä Tukesin verkkosivuilla. Kyseisiä tasapainoskoottereita on myyty 2.10.2015 – 30.8.2016.  Tukes on myös kiinnostunut saamaan testattavaksi mahdollisimman vähän käytetyn Scoodeck-merkkisen tasapainoskootterin. Myynti- tai lahjoitusilmoituksen voi jättää samaan osoitteeseen.

 

Puolentoistavuoden aikana tasapainoskoottereiden epäillään aiheuttaneen Suomessa ainakin neljä tulipaloa. Palot ovat syttyneet skoottereiden ollessa latauksessa. Tukes kehottaa kuluttajia kiinnittämään huomiota seuraaviin asioihin skoottereita ladattaessa:

 

  • älä jätä tasapainoskootteria latautumaan valvomatta, etenkään asuintiloihin
  • lataa tasapainoskootteria vain sen omalla laturilla
  • jos tasapainoskootterissa tai laturissa näkyy vaurioitumisen merkkejä, älä käytä niitä
  • älä lataa tasapainoskootteria paikassa, jossa on palavaa materiaalia ympärillä

 

Tukesin testauttamat, turvallisuudeltaan puutteellisiksi todetut tasapainoskootterit löytyvät markkinavalvontarekisteristämme: http://marek.tukes.fi/

 

 

Lisätietoja:

Kuva palaneesta tasapainoskootterista

 

ylitarkastaja Soili Huttunen, p. 029 5052 024

sähköposti: etunimi.sukunimi@tukes.fi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi.

 

Haluamme olla suojan tuoja – turvallisten toimintatapojen edistäjä ja mahdollistaja.