Muista suojalasit myös ilotulitusta katsoville, tue padat

29.12.2017 Lehdistötiedote

 

Suojalasit suojaavat tehokkaasti ilotulitteiden kipinöiltä ja mahdollisilta harhautuneilta ilotulitteilta. Ilotulitteiden ampujille suojalasit ovat pakollisia. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suosittelee, että myös ilotulitusta katsovat käyttävät suojalaseja.

 

Viime vuodenvaihteessa ilotulitteet aiheuttivat 12 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa. Vammoista 5 sattui ilotulitusta katsoville. Silmävammojen määrä oli toiseksi vähäisin sen jälkeen, kun ilotulitteita koskeva nykyinen lainsäädäntö tuli voimaan tammikuussa 2010.

 

- Vakavimmilta vammoilta olisi vältytty kokonaan, jos ampujat ja katsojat olisivat käyttäneet suojalaseja. Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujalle, ja niiden käyttöä suositellaan kaikille ilotulitusta ulkona seuraaville, ylitarkastaja Mikko Ojala Tukesista kertoo.

 

Silmävammoja oli kaksi vuotta sitten, vuodenvaihteessa 2015–2016, yhteensä 29 ja vuodenvaihteessa 2014–2015 yhteensä 17.

 

Tue padat ja muut ilotulitteet huolellisesti

 

Ilotulitteet ovat räjähteitä, joiden käyttöön liittyy aina riskejä. Jotta riskit voidaan minimoida, pitää suojalasien käytön lisäksi noudattaa ilotulitteiden käyttöohjeita ja ohjeisiin merkittyjä turvaetäisyyksiä. Ampumispaikka pitää valita huolellisesti ja ilotulitteet tukea kunnolla.

 

- Padat kannattaa tukea esimerkiksi kivillä, sannalla tai lumella ja rakettien ampumisessa käyttää raketinampumistelinettä, Ojala neuvoo.

 

Ilotulitteet vain täysi-ikäisille

 

Viime vuodenvaihteessa puolet, eli 6, silmävamman saaneista oli alaikäisiä.

 

Ilotulitteiden myynti ja luovuttaminen alaikäisille on kielletty. Myyjät valvovat ikärajojen noudattamista ja vanhempien vastuulla on huolehtia siitä, ettei ilotulitteita joudu missään vaiheessa alaikäisten käsiin.

 

Lisäksi ilotulitteiden käyttö päihtyneenä on kielletty.

 

Ilotulitteita saa ampua 31.12. kello 18–02.

 

Ilotulitteiden käyttö saattaa olla kielletty esimerkiksi kaupunkialueilla, lisätietoa kuntien ja pelastuslaitosten nettisivuilta.

 

Lisätietoja

ylitarkastaja Mikko Ojala, puh. 029 5052 427

sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@tukes.f

Näin ammut ilotulitteita oikein -sarjakuva

 

Näin ammut ilotulitteita oikein -sarjakuva ruotsiksi

 

Näin ammut ilotulitteita oikein -sarjakuva englanniksi

 

Näin ammut ilotulitteita oikein -sarjakuva venäjäksi

 

Näin ammut ilotulitteita oikein -sarjakuva kiinaksi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi.

 

Haluamme olla suojan tuoja – turvallisten toimintatapojen edistäjä ja mahdollistaja.