Säilöntäaine metyyli-isotiatsolinonin käyttöä poishuuhdeltavassa kosmetiikassa rajoitetaan entisestään

19.7.2017 Ammattilaistiedote

 

Euroopan komissio on säätänyt metyyli-isotiatsolinonin käytölle uuden, entistä tiukemman rajoituksen, joka koskee poishuuhdeltavia kosmeettisia valmisteita. Näissä valmistetyypeissä aineen uusi sallittu enimmäispitoisuus on siirtymäaikojen jälkeen 0,0015 %. Metyyli-isotiatsolinonin käyttöä kosmetiikassa tiukennetaan edelleen, koska se on ihoa herkistävä ja aiheuttanut lukuisia kontaktiallergiatapauksia.

 

Metyyli-isotiatsolinonin käyttö kosmeettisissa valmisteissa, joita ei käytön yhteydessä huuhdella pois, tuli jo kokonaan kielletyksi helmikuussa 2017. Poishuuhdeltavassa kosmetiikassa, kuten shampoossa ja saippuassa, sen sallittu enimmäispitoisuus on tällä hetkellä 0,01 %.

Uuden rajoituksen soveltamisen siirtymäajat lyhyet

Heinäkuussa 2017 annetulla Euroopan komission asetuksella sallittua enimmäispitoisuutta poishuuhdeltavassa kosmetiikassa rajoitetaan entistä tiukemmin ja se saa siirtymäaikojen jälkeen olla enintään 0,0015 %. Siirtymäaika 27.1.2018 koskee markkinoille saattamista ja 27.4.2018 asettamista saataville markkinoilla.

 

– Siirtymäajat ovat varsin lyhyet, joten alan toimijoiden kannattaa hyvissä ajoin varmistaa, että valmisteet ovat uuden rajoituksen mukaisia viimeistään siirtymäaikojen päätyttyä. Ensimmäinen siirtymäaika koskee valmisteita, joita niiden EU-valmistaja tai -maahantuoja saattaa markkinoille. Jälkimmäinen siirtymäaika koskee kaikkia jakelua, kulutusta ja käyttöä varten toimitettuja valmisteita, joiden on 27.4.2018 jälkeen oltava uuden rajoituksen mukaisia, ylitarkastaja Jarkko Loikkanen Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta kertoo.

 

Metyyli-isotiatsolinonin tunnistaa kosmetiikan pakkausmerkinnöissä olevasta ainesosaluettelosta INCI-nimellä ”Methylisothiazolinone”.

 

Metyyli-isotiatsolinonia voidaan käyttää kosmetiikan säilöntäaineena myös seoksena metyylikloori-isotiatsolinonin kanssa (INCI-nimi: Methylchloroisothiazolinone/Methylisothiazolinone).  Seos on sallittu ainoastaan poishuudeltavissa kosmeettisissa valmisteissa enimmäispitoisuudella 0,0015 %.

 

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Jarkko Loikkanen, puh. 029 5052 068

jarkko.loikkanen@tukes.fi

 

Komission asetus (EU) 2017/1224 (Methylisothiazolinone)

Tukesin metyyli-isotiatsolinonia koskeva ammattilaistiedote (26.1.2017)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi.

 

Haluamme olla suojan tuoja – turvallisten toimintatapojen edistäjä ja mahdollistaja.