Tukesin kuuma linja avautuu – kerro mikä joululahja pitäisi turvallisuustestata

2.10.2017 Lehdistötiedote

 

Mikä joululahja on tämän joulun hitti, jonka turvallisuus pitäisi sinun mielestäsi turvallisuustestata? Perustele ja kerro! Tänä syksynä jokaisella suomalaisella on mahdollisuus osallistua Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tuotevalvontaan.  Ehdotuksia valvottavista tuotteista voi antaa tänään viikoksi aukeavalle Tukesin kuumalle linjalle. Harkinnan mukaan kuluttajien vinkkaamia tuotteita lähetetään laboratoriotesteihin ja valvontatapauksien etenemistä raportoidaan Tukesin Facebook-tilillä.

 

Tukesin joululahjojen turvallisuuden kuuma linja on avoinna 2.-8.10. puhelinnumerossa 029 5052 172. Testausvinkkejä voi myös antaa Tukesin somekanavissa.

 

Kuuman linjan tavoitteena on saada vaaralliset tuotteet pois joululahjamarkkinoilta ja tuoda Tukesin valvontaa kuluttajille tunnetuksi ja läpinäkyväksi.

 

Tukesilla on pitkät perinteet joulun alla pistokokein tehtävästä lelu- ja jouluvalovalvonnasta. EU-markkinoilla tuotteita ei testata etukäteen. Valmistaja-maahantuoja-jakelija-ketjun tehtävänä on varmistaa, että tuote täyttää EU:n turvallisuusvaatimukset.

 

Halvat joululahjaostokset kaukomaiden verkkokaupoista houkuttelevat

 

Verkkokauppa on vakiinnuttanut asemansa myös suomalaisten lahjahankinnoissa. Esimerkiksi useissa aasialaisissa verkkokaupoissa tuotteita myydään suomeksi. Kieli saattaa hämätä kuluttajaa uskomaan, että kaupassa myytävät tuotteet täyttävät myös eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset. Myös halvat hinnat houkuttavat. Tukes muistuttaa, että Euroopan ulkopuolelta ostaessaan kuluttajan on syytä olla varuillaan.

 

- Tuote ei välttämättä täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia ja myynnissä voi olla tuotteita, jotka on turvallisuuspuutteiden takia poistettu Euroopan markkinoilta. Tuskin moni haluaa ottaa vastuuta siitä, jos kaukomaiden verkkokaupasta sukulaislapselle ostettu joululahja aiheuttaa onnettomuuden tai allergisia reaktioita, johtaja Tuiri Kerttula Tukesista sanoo.

 

Seuraa Tukesin joululahjavalvontaa:

Facebook https://www.facebook.com/Turvallisuusjakemikaalivirasto/

Twitter https://twitter.com/tukesinfo

Instagram https://www.instagram.com/tukesinfo/

Youtube https://www.youtube.com/user/Tukesinfo

 

Lisätietoja:

Tukesin kuuma linja, p.029 5052 172 / tiedottaja Heta Kylmämaa

verkkokaupan turvallisuus, johtaja Tuiri Kerttula, p. 029 5052 643

sähköposti: etunimi.sukunimi@tukes.fi

 

Sinä voit olla vastuussa tavarataivaasta ostetusta painajaisesta:   http://verkkolehti.tukes.fi/sina-voit-olla-vastuussa-tavarataivaasta-ostetusta-painajaisesta/

 

Kuuma linja -video https://youtu.be/qHQD7H4YS88 

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi.

 

Haluamme olla suojan tuoja – turvallisten toimintatapojen edistäjä ja mahdollistaja.