Herkistävät aineet

Herkistävät aineet eli allergeenit voivat aiheuttaa ihon ja/tai hengitysteiden herkistymistä. Hengitysteiden herkistymisen oireet ilmenevät tavallisesti nuhana, astmana, sidekalvotulehduksena tai keuhkorakkuloiden tulehduksena. Iholla herkistävät aineet aiheuttavat allergista ihottumaa, joka ilmenee yleisemmin ihon punoituksena, kutinana, hilseilynä tai turvotuksena. Herkistyminen tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensin altistuttaessa syntyy erityinen immunologinen muisti, jolloin immuunijärjestelmä oppii reagoimaan tähän aineeseen. Tämän jälkeen altistuminen aineelle aiheuttaa herkistyneelle ihmiselle näkyviä oireita. Matalammat ainemäärät riittävät aiheuttamaan allergisen ihoreaktion tai hengitystieoireita toisessa vaiheessa. Tyypillisesti jatkuva altistuminen aineelle pahentaa oireita. 

 

Herkistäviä aineita voi olla muun muassa kosmetiikassa, hiusväreissä, pesuaineissa ja leluissa.  EU:n kemikaalilainsäädäntö suojelee kuluttajia herkistäviltä aineilta säätelemällä niiden merkitsemistä ja markkinoille saattamista. Tuotteet tulee merkitä varoitusmerkein ja vaaralausekkein sekä hengitystie- että ihoherkistävyyden osalta. Seos luokitellaan herkistäväksi, jos se sisältää vähintään yhtä herkistäväksi luokiteltua aineosaa yli tietyn pitoisuusrajan. Jotkin herkistäviksi luokitellut aineet voivat aiheuttaa jo yleisiä pitoisuusrajoja alhaisimpina pitoisuuksina allergisen vasteen henkilöillä, jotka ovat jo herkistyneet kyseiselle aineelle. Myös näitä aineita sisältävät seokset on merkittävä allergisesta reaktiosta varoittavalla lausekkeella.

 

Kosmetiikkatuotteisiin tulee merkitä ainesosat, joille herkistytään useammin kuin muille. Tällaisia aineita ovat mm. hiusvärien sisältämät parafenyleenidiamiinit sekä tietyt hajusteet ja säilöntäaineet. Nämä ainesosat pitää ilmoittaa tuotteen ainesosalistassa, mikäli lainsäädännössä määrätyt pitoisuusrajat ylittyvät. Kosmetiikkalainsäädännössä on myös rajoitettu joidenkin aineiden käyttöä (ns. kiellettyjen aineiden lista).

 

Pesuainepakkauksiin on merkittävä yleisimmät allergiaa aiheuttavat hajusteet sekä kaikki pesuaineen sisältämät säilöntäaineet. Tiettyjen allergisoivien hajusteiden käyttö on kokonaan kielletty leluissa, kun taas joidenkin hajusteiden käytöstä on ilmoitettava leluun tai sen pakkaukseen tehtävällä merkinnällä (1352/2011).

 

Päivitetty 23.10.2014