Hennatatuoinnit

Mieti tarkkaan ennen kuin otat hennatatuoinnin. Mustiin hennatatuointeihin voi törmätä esimerkiksi turistikohteissa sekä erilaisissa ulkoilmatilaisuuksissa kuten messuilla ja festivaaleilla. Nämä lyhytaikaiset tatuoinnit voivat aiheuttaa vakavia terveyshaittoja, joten niitä kannattaa välttää. Mustaan hennatahnaan on värin syventämiseksi ja kestävyyden lisäämiseksi lisätty väriaineita, joille voi herkistyä. Herkistymisen seurauksena pahat allergiset reaktiot ovat mahdollisia, kuten ihon kutina ja punoitus tai ihorakkulat. Oireet ilmenevät yleensä muutaman päivän kuluttua tatuoinnin ottamisesta ja katoavat ajan myötä. Joillekin väriaineet saattavat kuitenkin aiheuttaa myös pysyviä ihovaurioita, kuten vaaleita läikkiä tai arpia.

 

Vaikka henkilö ei saisi mustan hennatatuoinnin yhteydessä näkyvää allergista reaktiota, tatuointi voi johtaa elinikäiseen herkistymiseen siihen lisätylle väriaineelle. Herkistymisen seurauksena allerginen reaktio voi yllättää myöhemmin hiusten värjäyksen yhteydessä, koska hiusväri voi sisältää samoja allergisoivia väriaineita (mm. parafenyleenidiamiini). Allerginen reaktio voi olla hyvinkin vakava ja levitä koko vartalon alueelle. Useissa, myös kuluttajakäyttöön myytävissä, hiusväreissä on tästä varoitus: "Väliaikainen musta hennatatuointi saattaa lisätä allergiariskiä".

 

Turvallisempi vaihtoehto mustalle hennalle on luonnonhenna. Luonnonhenna on vaaleampaa kuin musta henna: sen väri vaihtelee vihertävän ruskeasta ruskeaan. Jos et ole varma, onko tatuoijan käyttämä henna luonnonhennaa, pyydä tatuoijalta ainesosaluettelo ja käyttöohjeet. Jos käyttöohjeissa todetaan, että hennan voi poistaa tunnin kuluttua sen levittämisestä, kyseessä on musta henna. Jos tatuoija ei pysty antamaan pyydettyjä tietoja, ainetta on syytä välttää.

 

Päivitetty 23.10.2014