Hiusvärit

Hiusten värjääminen on hyvin yleistä. Hiusvärit voidaan jaotella värin pysyvyyden/keston perusteella suoraväreihin, kevytväreihin ja hapettaviin hiusväreihin eli ns. kestoväreihin. Suoravärien ja kevytvärien antama väri haalistuu hiusten pesujen yhteydessä. Sen sijaan kestovärjäyksessä väri saadaan kiinnittymään hiuksiin pysyvämmin. Kestovärjäyksessä väriaineet sisältävä seos sekoitetaan hapetteen kanssa. Hapetteena käytetään yleensä vetyperoksidia. Niin hapettavia kuin muitakin hiusvärejä myydään myös kuluttajakäyttöön.

 

Hiusvärivalmisteet sisältävät herkistäviä ainesosia, jotka voivat aiheuttaa mm. kosketusallergiaa. Hiusväreissä käytettäviä herkistäviä aineita ovat mm. parafenyleenidiamiini, tolueeni-2,5-diamiini ja resorsinoli.  Hiusväreille herkistyminen voi johtaa vakavaan allergiseen yliherkkyysreaktioon värjäyksen yhteydessä tai sen jälkeen. Herkistyminen hiusvärien sisältämille ainesosille on kuitenkin yksilöllistä, joten altistuminen ei välttämättä johda herkistymiseen kaikkien käyttäjien kohdalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos aiemmin ei ole saanut hiusten värjäyksestä allergista reaktiota, voi reaktio tulla myöhemmin. Väliaikainen musta hennatatuointi saattaa lisätä hiusväreille allergisoitumisen riskiä, koska se sisältää samoja herkistäviä väriaineita kuin hiusvärit. Varmin keino välttää herkistyminen on olla värjäämättä hiuksia.

 

Sekä ammattilais- että kuluttajakäyttöön olevissa hiusväripakkauksissa tulee olla kosmetiikkalainsäädännön edellyttämät merkinnät. Hiusvärien kohdalla tulee mm. olla varoitus vakavan allergisen reaktion mahdollisuudesta. Yhä nuoremmat aloittavat hiusten värjäämisen, mikä altistaa voimakkaasti herkistäville aineille ja voi sitä kautta lisätä riskiä allergisille reaktioille. On hyvä muistaa, että hiusvärejä ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille.

 

Päivitetty 16.9.2016