Tekstiilit

Tekstiilituotteiden turvallisuus on tärkeää, sillä monet niistä ovat tavanomaisessa käytössä kosketuksissa ihon kanssa pitkiäkin aikoja. Tekstiileitä käyttävät myös erityisen herkät ryhmät, kuten vauvat ja lapset. Tekstiilituotteita ovat mm. vuodevaatteet, verhot, matot, vaatteet (esimerkiksi paidat, housut, päähineet ja käsineet) sekä vauvojen vaipat.

 

Tekstiilien pitää täyttää tuoteturvallisuuslainsäädännössä asetetut yleiset turvallisuusvaatimukset. Ne eivät saa aiheuttaa vaaraa kuluttajan terveydelle ja turvallisuudelle.

 

Tyypillisimmät tekstiileiden turvallisuusongelmat liittyvät:

  • lastenvaatteiden nauhoihin ja nyöreihin
  • pieniin irtoaviin osiin (koristeet yms.), joita pieni lapsi voi laittaa suuhun ja tukehtua
  • nikkeliin napeissa ja neppareissa
  • formaldehydiin vuodetekstiileissä ja vaatteissa  
  • yleensä tuotteiden puutteellisiin merkintöihin.

 

Tekstiileissä tulee olla tarvittavat tiedot, jotta tuotetta voidaan käyttää turvallisesti koko käyttöajan. Tiedot tulee antaa selkeästi, ymmärrettävästi ja lähtökohtaisesti suomeksi ja ruotsiksi. Tiedot tulee olla helposti löydettävässä paikassa.

 

Alle 7-vuotiaille sekä 134 cm pituisille ja sitä lyhyemmille lapsille tarkoitetuissa vaatteissa ei saa olla lainkaan nauhoja tai kiristysnyörejä hupussa tai pään alueella. Niistä saattaa aiheutua kuristumis- tai muuta vaaraa tilanteissa, joissa nauha tarttuu kiinni esimerkiksi leikkikenttävälineeseen, hiihtohissiin, joukkoliikennevälineiden ja hissien oviin tai liukuportaisiin.

 

Kuluttajat, jotka ovat ostaneet pikkulapsille vaatteita, joissa on nauhoja tai kiristysnyörejä hupun ja kaulan alueella, voivat itse poistaa ne. Myös vanhempien, jotka tekevät itse lapsilleen vaatteita, kannattaa kiinnittää asiaan erityistä huomiota ja välttää nauhojen ja kiristysnyörien käyttöä varsinkin pienten lasten vaatteiden hupuissa ja pään alueella. Lantion alapuolella helmassa ei saa myöskään olla roikkuvia nauhoja, koska ne voivat tarttua liikkuviin kulkuneuvoihin etenkin isommilla lapsilla.

 

Päivitetty 27.7.2017