Rullaverhot ja kaihtimet

 

Kaihtimien narut ja rullaverhojen pitkät lenkit voivat aiheuttaa lapsille kuristumisvaaran. Erityisesti pienten lasten vanhempien on syytä kiinnittää huomiota kaihtimien naruihin ja rullaverhojen pitkiin lenkkeihin. Pitkät narut, joista saa silmukan ja pitkät lenkit, jotka voi kietoa kaulan ympäri, ovat vaarallisia pienille lapsille. Pitkät narut ja lenkit on pidettävä poissa lasten ulottuvilta esimerkiksi kietomalla narut seinään kiinnitettävään koukkuun tai muuhun tähän tarkoitukseen soveltuvaan kiinnityspisteeseen.

 

Rullaverhon pitkän lenkin voi kiinnittää esimerkiksi seinään asennettavaan lisätarvikkeeseen, jolloin lenkki ei roiku vapaana. Turvallisuutta parantavia lisätarvikkeita kannattaa kysyä kaihtimia myyvistä liikkeistä, ellei näitä toimiteta tuotteen mukana. Lisäksi kodeissa on kiinnitettävä huomiota erityisesti lastenhuoneen huonekalujen, kuten lasten sänkyjen, lipastojen tms. sijoittamiseen siten, että lapset eivät pääse niiden päälle kiipeillessään naruihin ja lenkkeihin käsiksi.


Rullaverhojen sekä eräiden kaihdintyyppien (mm. sälekaihtimien) mukana on oltava lisätarvikkeita, joiden avulla pitkät narut ja lenkit voidaan pitää lasten ulottumattomissa, tai kuristumisvaaran minimointi on muuten huomioitava tuotteen suunnittelussa. Tällaisissa tuotteissa on myös oltava varoitus kuristumisvaarasta. Käyttöohjeissa pitää olla kuristumisvaarasta kertovan varoituksen lisäksi kehotus huonekalujen turvallisesta sijoittelusta ja ohjeet lisätarvikkeiden asennuksesta ja käytöstä.

 

Päivitetty 4.12.2014