Ilma- ja muovikuula-aseet


Muovikuula-aseet ovat ilma-, painekaasu- tai sähkötoimisia, oikean aseen näköisiä ja kokoisia. Ne on valmistettu yleensä muovista ja niillä ammutaan halkaisijaltaan 6 mm suuruisia kuulia. Muovikuula-aseilla harrastetaan sotaleikkejä maastossa ja rakennuksissa. Myös nuoret pojat käyttävät niitä pihapiirissä ja lähimetsissä taisteluleikkeihin. Koska kuula-aseet usein ovat oikeiden ampuma-aseiden tarkkoja kopioita, ne saattavat aiheuttaa vaaratilanteita myös ajattelemattomuuden tai häiriökäyttäytymisen seurauksena. Muovikuula-ase ei ole lelu.

 

Muovikuula-aseiden kuulien suurimmat lähtönopeudet ovat lähes perinteisen ilmakiväärin luokkaa. Jos kuula osuu silmiin, korvaan, hampaisiin tai sieraimiin, se voi aiheuttaa vakavia vammoja.

 

Vanhempien kannattaa seurata lastensa leikkejä. Vaikka muovikuula-aseleikkeihin osallistuvilla olisi suojavarusteet, etenkin asutulla alueella leikkialueelle voi osua myös ihmisiä, joilla ei ole suojaimia. Muovikuulat aiheuttavat pihoille ja puistoihin jäädessään myös ympäristöhaitan.

 

Muovikuula-aseet luetaan ilma-aseiksi. Järjestyslain mukaan ilma-aseiden hallussapito on kielletty julkisella paikalla. Tällaista asetta ei myöskään saa myydä alaikäiselle ilman huoltajan suostumusta.

 

Muualla verkossa

 

Päivitetty 16.11.2010