Ilotulitteet ja räjähteet

 • Millainen on ilotulitteen rakenne?

  ilotulitteen rakenne

  pata-ilotulitteen rakenne

  pata-ilotulitteen rakenne, yksittäinen putki

 • Milloin ilotulitteiden käyttö on sallittua?

   

  Ilotulitusvälineitä saa pääsääntöisesti käyttää vain uutenavuotena 6 tuntia ennen vuodenvaihdetta ja 2 tuntia sen jälkeen. Joillakin paikkakunnilla on käyttöaikaa rajoitettu vielä tästäkin. Eräillä paikkakunnilla on sen sijaan päätetty, että ilotulitteiden käyttö on siellä sallittua myös muina ajankohtina, esimerkiksi kesän päättyessä ns. huvilakauden päättäjäisissä. Tiedon näistä rajoituksista saat kuntasi järjestyssäännöistä tai kysymällä paikkakuntasi pelastuslaitokselta tai poliisilta.

   

  Ilotulitetta ei saa ampua

  - jos tulite ei ole ehjä

   - jos tulitteen sytytyslanka ei näy kunnolla

   - jos tulilanka on kastunut eikä syty kunnolla

  - jos et ole aivan varma, miten tuotetta tulee käyttää

   - jos olet alaikäinen

  - jos sinulla ei ole suojalaseja

  - jos olet humalassa

  - muulloin kuin 31.12. klo 18-02 välisenä aikana (tai paikkakuntasi muiden käyttörajoitteiden mukaan, ks. yllä).  Ohjeita ja vinkkejä ilotulitteiden turvalliseen käyttöön saat osoitteesta ilotulitus.info!

   

   

 • Miten ilotulitteita säilytetään kotona turvallisesti?

   

  Ilotulitteita saa säilyttää samassa paikassa enintään 5 kiloa (pyromassan määrä). Säilytystilana tulee olla lukittu kaappi tai lukittu tila. Tilan tulee olla kuiva eikä se saa olla normaalia huoneenlämpöä kuumempi. Ilotulitteita ei saa varastoida lähellä lämmönlähdettä, eikä avotulta saa käsitellä ilotulitepakkausten lähellä.

  Lisäksi on kiellettyä säilyttää ilotulitteita ullakoilla, kellarikomerossa tai muissa yhteisissä tiloissa, joita esimerkiksi kerrostaloissa ja rivitaloissa on.

  Vuodenvaihteesta käyttämättä jääneet ilotulitteet voit säilyttää näin, jolloin ne eivät mene pilalle. Ilotulitteille ei ole määrätty ”parasta ennen” -päivää.

 • Miten kuljetan ilotulitteet kaupasta kotiin turvallisesti?

  Pakkaa ilotulitteet kotimatkan ajaksi huolellisesti auton takakonttiin, jolloin ne eivät ole esimerkiksi lasten ulottuvilla takapenkillä. Ole erityisen huolellinen uusia patoja kuljettaessasi, sillä ne ovat entistä painavampia ja isokokoisempia. Kuljeta patatyyppisiä tuotteita aina pystyssä.

 • Miten panostajapätevyyskirjan saa?

  Panostajan pätevyyskirjan myöntävänä viranomaisena toimii Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Panostajan pätevyyskirjaa haetaan kirjallisesti. Lisätietoa kannatta etsiä netistä osoitteesta

  http://www.tyosuojelu.fi/fi/panostajaluvat/ tai soittamalla numeroon 020 636 1060.
 • Mitä teen, jos ilotulite ei toimi?

   

  Jos ilotulite ei toimi, odota vähintään 10 minuuttia siitä, kun savuaminen on loppunut. Sen aikana ei saa lähestyä tuotetta, joka ei toiminut tai syttynyt suunnitellusti. Pidä huoli myös siitä, ettei kukaan muu mene ilotulitteen lähelle. Sopiva suojaetäisyys on tuotteessa ilmoitettu varoetäisyys.

  Ja mikä tärkeintä: Palauta toimimaton tuote ostopaikkaan hävitettäväksi. Sitä ei saa jättää roskakatokseen tai roskalaatikkoon. Ilotulitteen myyntipaikan velvollisuus on järjestää viallisten tuotteiden vastaanotto vuodenvaihteen jälkeisinä päivinä.

   

 • Saako hätäraketteja käyttää ilotulitukseen?

  Hätäraketteja ei saa käyttää kuin todellisessa hätätilanteessa. Niiden käyttäminen ilotulituksessa on kiellettyä. Viranomaisten luvalla järjestetään joillain paikkakunnilla kuitenkin erityisiä tilaisuuksia, joissa voidaan ampua myös hätäraketteja. Näistä tilaisuuksista kannattaa kysellä veneilyseuroilta.

 • Voiko ilotulitteita korjata tai tuunata?

  Ei. Älä koskaan korjaile tai parantele ilotulitetta. Ilotulitteen ruuti ja sen apuaineet ovat herkkiä tulelle, iskulle, hankaukselle ja staattiselle sähkölle, jotka kaikki voivat sytyttää  ruudin, jos ilotulitetta käsitellään esimerkiksi leikkaamalla, sahaamalla tai poraamalla.

Päivitetty 30.12.2014