Kuluttajille

 • Onko lemmikkieläimen lelu sopiva lapsen leikkeihin?

  Vastaus:

   

  Leluille on lelulainsäädännössä vaatimuksia mm. lelujen rakenteelle ja kemiallisille ominaisuuksille. Nämä vaatimukset eivät kuitenkaan koske lemmikeille tarkoitettuja leluja.

   

  Lemmikkien lelut eivät siis ole soveltuvia lasten leikkeihin, ellei samaa lelua myydä myös lasten leluksi sopivana. Tällöin lelun valmistajan on täytynyt varmistua, että lelu on myös lasten leikkeihin sopiva.

 • Miten turvallisia ovat yli 3-vuotiaille tarkoitetut lelut kemiallisilta ominaisuuksiltaan?

  Vastaus:

   

  Leluissa on rajoitettu kolmen ftalaattiyhdisteen pitoisuuksia ja lastenhoitotuotteissa kolmen muun ftalaatin pitoisuuksia. Näissä rajoituksissa ei ole otettu kantaa siihen, minkä ikäiselle lapselle tavara on tarkoitettu, joten isompien lasten leluissa ei ole sen suurempaa riskiä, kuin pienten lasten leluissa. Aikuisten tavaroissa ei näitä ftalaatteja ole vielä rajoitettu.

 • Miten voi varmistua lelun turvallisuudesta?

  Vastaus:

   

  Lelujen pitää olla CE-merkittyjä, joten varmista, että lelussa on CE-merkki. Katso myös mahdolliset varoitusmerkit, ikäsuositukset ja käyttöohjeet. Ellei Suomessa myytävässä lelussa ole käyttöohjeita molemmilla kotimaisilla kielillä eli suomeksi ja ruotsiksi, hälytyskellojen pitäisi alkaa soida jo siinä vaiheessa. Jos lelun valmistaja, maahantuoja tai myyjä ei ole varmistanut edes tätä perusasiaa, lelussa saattaa hyvinkin olla muitakin puutteita. Kannattaa myös käyttää tervettä järkeä ja arvioida lelun turvallisuutta silmämääräisesti ja tutkia, irtoaako esim. pienelle lapselle tarkoitetusta lelusta pieniä osia.

Päivitetty 21.11.2014