Hissimatkustaja

Matkustaja omalla toiminnallaan vaikuttaa eniten hissimatkan turvallisuuteen. Suurin osa hissitapaturmista vältetään sijoittumalla hissikoriin oikein, varomalla kynnystä hissiin kulkiessa ja olemalla tarkkana hissin ovien kanssa.

Hissin ovet

Hissien ovet ovat osallisena monessa onnettomuudessa. Hissiin noustessa kannattaa sijoittua hissin takaosaan, pois ovien luota. Sulkeutuvien ovien väliin voivat jäädä takin liepeet tai repun nauhat ja hissin lähtiessä liikkeelle syntyy vaaratilanne. Ovet voivat tönäistä nurin tai puristaa kehon osaa. Tavarahenkilöhissien raskaat metalliovet satuttavat pahasti väliin jääviä sormia.

 

Pienten lasten kanssa on syytä olla varovainen hissin automaattisten liukuovien kanssa. Jos lapsi painaa kättään ovea vasten ja ovi alkaa avautua, käsi kulkeutuu oven mukana ja sormet voivat joutua puristuksiin ovilehden ja karmin väliin. Vaara on paitsi hissikorin sisällä, myös kerrostasolla olevissa ovissa.

 

Lemmikkieläimelle on vaarallista, jos talutushihna jää oven väliin ja ulkoiluttaja ja lemmikki ovat eri puolilla ovea. Kun hissi lähtee liikkeelle, seuraukset saattavat olla kohtalokkaat. Talutushihna on syytä pitää hyvin lyhyenä hissimatkalla.

Hissikorin ovettomuus

Vakavimpia onnettomuuksia hississä on kiilautuminen. Jos hissikorissa on avoin edustaseinä, kuten tyypillisesti 70-80-lukujen hisseissä on, voi suuri hississä kuljetettava esine tarttua kiinni avoimena vilistävään seinään ja kääntyä poikittain. Tällöin matkustaja saattaa joutua puristuksiin esineen ja hissin takaseinän väliin. Suuren esineen kanssa matkustettaessa turvallisin paikka onkin sivuseinällä.

 

Toinen avoimen edustaseinän aiheuttama vaara on vaatteiden tarttuminen kiinni edustaseinän epätasaisuuksiin.

Kynnys

Kun astuu hissiin ja sieltä pois, kannattaa huomata mahdollinen hissin ja kerrostason väliin jäävä kynnys. Varsinkin vanhat hissit saattavat pysähtyä epätarkasti. Kynnykseen voi kompastua, ja se vaikeuttaa myös pyörätuolin ja lastenvaunujen kanssa kulkemista.

Hissin jumittuminen

Hyväkin hissi voi toisinaan pysähtyä kerrosten väliin. Hissiin jääneet eivät ole välittömässä vaarassa, ellei joku ole loukkaantunut. Pelastaminen on kuitenkin syytä tehdä nopeasti. Vanhoissa asuintalojen hisseissä hälytysnappi soittaa hälytyskelloa vain porraskäytävässä. Uudemmissa hisseissä napista avautuu puheyhteys hälytyspäivystykseen. Silloin hissimatkustajia voidaan neuvoa ja kertoa kauanko avun saanti kestää. Matkustajien on odotettava rauhallisesti pois pääsyä eikä ovia pidä koskaan yrittää avata itse väkisin.

Jokainen voi itse vaikuttaa hissimatkan turvallisuuteen:

  • Hissin takaosa on normaalisti hissin turvallisin paikka.
  • Suuren esineen kanssa matkustettaessa turvallisin paikka on sivuseinällä.
  • Hissiin ei saa ahtautua.
  • Hississä matkustetaan rauhallisesti. Hissin herkkä turvatekniikka voi esimerkiksi pysäyttää hissin kerrosten väliin, jos hississä hypitään.
  • Lapsia pitää opastaa käyttämään hissiä. Pienimpiä on syytä valvoa: heidän sormensa ehtivät ja mahtuvat liukuovien väleihin ja kynnysrakoihin.
Päivitetty 20.1.2017