Käyttö ja hävittäminen

Louhintaräjähteitä käyttävät louhintatyötä tekevät yritykset ja yksittäiset panostajat. Louhintaräjähteiden käyttöön vaaditaan aina panostajalainsäädännön edellyttämä osoitettu pätevyys (panostajakirja).

Ilotulitteiden käyttäjät ovat pääasiassa tavallisia kuluttajia. Ilotulitusnäytöksiä järjestetään tilauksesta myös ammattimaisesti, tällaisessa käytössä tuotteet poikkeavat useasti kuluttajille tarkoitetuista tuotteista.


Joissakin tapauksissa ilotulite tai räjähde ei aina toimi tarkoitetulla tavalla. Se voi olla vanhentunutta, muulla tavalla epäkuranttia tai jostain muusta syystä se joudutaan hävittämään muuten kuin ilotulittamiseen tai räjäyttämiseen käyttämällä. Ilotulitteen ja räjähteen valmistaja tai maahantuoja on antanut valmistamalleen tuotteelle ohjeet niiden hävittämiseksi.


Testauslaitos tekee ilotulitteen turvalliseen käyttöön ja räjähteiden suunnitteluun ja valmistukseen liittyviä tarkastuksia. Tukesilla ei ole käyttöön liittyvää valvontaa. Onnettomuustilanteissa Tukes saattaa kuitenkin olla tutkinnassa mukana.

 

Päivitetty 14.2.2012