Pitoisuudet, juotteet ja pinnoitteet

Suomessa markkinoilla olevissa ja myyntiin tarkoitetuissa jalometallituotteissa käytetään oheisessa taulukossa esitettyjä pitoisuuden ilmaisevia leimoja. Tuotteen kulta-, hopea-, platina- tai palladiumpitoisuuden pitää silloin olla vähintään leimassa ilmoitettu; pitoisuusalituksia ei sallita.

 

Jalometallituotteen vahvistamiseen, täyttämiseen tai painon lisäämiseen ei saa käyttää pitoisuusleiman osoit­taman pitoisuuden alittavaa jalometallia, metallia, muuta materiaalia tai juotetta. Varsinaista tuotetta niukkapitoisempia sallittuja juotteita saa käyttää vain sen verran kuin juottamiseen on tarpeen. Kadmiumin käyttöä juotteissa on rajoitettu REACH-asetuksella (kadmiumia enintään 0,01 prosenttia painosta).

 

Jalometallituotteissa voi olla pinnoitteita. Pinnoitetun tuotteen pitoisuusleima kertoo sen jalometallin pitoisuuden, joka on pinnoitettu. Pinnoitteen materiaalia ei siis saa laittaa leimasarjaan. Jos kyseessä on esimerkiksi kullattu hopeatuote, on se leimattava hopeaksi. Hopeoitu kultatuote puolestaan leimataan kullaksi.

 

Kuluttajan kannalta pinnoitteet ovat joskus ongelmallisia. Pinnoitteet kuluvat ja tuotteen väri saattaa muuttua ajan myötä. Esimerkiksi rodiumilla päällystetyt tuotteet pitäisi rodinoida uudelleen muutaman vuoden välein käytöstä riippuen, jotta tuotteen ulkonäkö säilyisi entisenlaisena. Joissain tuotteissa on käytetty myös esim. kuparisia välipinnoitteita. Tällöin tuote alkaa punertaa käytön myötä kuluvista kohdista.       

 

Seospitoisuudet ja juotteet

 

  

        

Muualla verkossa


Tietoa yrittäjille

Päivitetty 31.3.2016