Luotettava ja turvallinen infrastruktuuri sekä innovointi

9, kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja.

 

 

Tätä se meillä tarkoittaa.

 

Turvallisuuden ja luotettavuuden edistäminen on Tukesin perustehtävä, jota viemme eteenpäin monin eri tavoin. Innovoinnin edistäminen erityisesti omassa toiminnassamme parantaa toimintamme vaikuttavuutta.

 

 

 

Näin sitä mittaamme. Tunnen tuotteeni -merkin suorittaneiden yritysten määrä ja sivuston kävijämäärä

Yritysten itsearvio tehdyistä turvallisuutta edistävistä muutoksista (%)

Mediaviestinnän vaikuttavuus

Luottamus & Maine -tutkimuksen innovatiivisuuden arvosana (asteikko 1–5)

 

Nostoja viime vuodelta:

 

Edistämme turvallisuutta koko yhteiskunnassa

Tavoitteenamme on tehdä Suomesta turvallisempi paikka elää ja toimia. Uskomme, että tiedolla voimme lisätä turvallisuutta ja vaikuttaa siihen, että kuluttajat ja yrittäjät toimivat vastuullisemmin. Olemme tunnistaneet, että tätä tavoitetta voimme parhaiten edistää 

  • tukemalla pk-yritysten turvallisuus- ja vastuullisuustyötä
  • edistämällä tuotteiden ja palveluiden turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta
  • viestimällä aktiivisesti hyvistä toimintatavoista ja riskeistä
  • olemalla innovatiivisia ja kertomalla innovaatioistamme.

Edistämme yritysten vastuullista ja turvallista toimintaa esimerkiksi Tunnen tuotteeni -oppimisympäristön kautta. Sen avulla kulutustavaroiden valmistajat, maahantuojat ja jakelijat voivat testata ja lisätä osaamistaan tuoteturvallisuudesta.

Seuraamme sivuston kävijämäärää sekä Tunnen tuotteeni -merkin suorittaneiden yritysten määrää. Vuonna 2023 sivuston kävijämäärä oli 12 257. Vuonna 2022 sivuston kävijämäärää seurattiin kesäkuusta vuoden loppuun, jolloin kävijämäärä oli n. 2 300. Tavoitteena on ollut kasvattaa oppimisympäristön kävijämäärää, mikä on selvästi toteutunut. 

Merkin suorittaneiden yritysten määrä oli 8, mikä on sama tulos kuin vuonna 2022. Merkki tulee jäämään pois käytöstä vuonna 2024, joten sen suoritusten määrää ei ole enää edistetty aktiivisesti.

Tunnen tuotteeni -sivustosta kehitämme vuoden 2024 aikana uudistetun Tukes Kampus -alustan. Kampuksen tarkoituksena on vastata entistä paremmin kohderyhmiemme tiedon tarpeisiin. Tavoitteena on kasvattaa sekä yritysten että oppilaitosten ja opiskelijoiden turvallisuusosaamista erilaisilla koulutuksilla ja kokoamalla eri toimijoille oleellista tietoa entistä ymmärrettävämpään muotoon samalle alustalle.

Vuonna 2023 Tunnen tuotteeni -alustalle toteutettiin kauneudenhoitoalan koulutus yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Koulutuksen tavoite oli sama kuin tulevalla Tukes Kampus -alustalla: koota alan oleellinen tieto ymmärrettävästi yhteen paikkaan.

Nosto: Yksiin kansiin – uudenlaista viranomaisviestintää kauneudenhoitoalalla

Kauneudenhoitoalaa ohjaavat monet eri lainsäädännöt ja alaa valvovat useat eri viranomaiset. Tämän vuoksi tieto lainsäädännön vaatimuksista voi olla hyvin hajallaan ja vaikea löytää, jolloin vaatimusten soveltaminen työhön on epäselvää.

Ongelma on tunnistettu ja tältä pohjalta Tukesin, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean, Säteilyturvakeskus STUK:in ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran asiantuntijoiden ryhmä lähti hahmottelemaan käyttäjäystävällisempää tapaa tiedon jakamiseen.

Maaliskuussa 2023 julkaistiin viranomaisten yhteinen oppimisympäristö, joka on tarkoitettu kauneudenhoito- ja kehonmuokkausalalla toimiville ammattilaisille ja alan opiskelijoille. Oppimisympäristön käyttö on maksutonta, eikä vaadi kirjautumista. Yksiin kansiin pyrittiin kokoamaan kaikki alaan liittyvä lainsäädäntö toiminnan aloittamisesta ja ilmoituksista aina hyviin käytäntöihin, dokumentointiin ja tuotelainsäädännön vaatimuksiin saakka.

Materiaalit on koottu aihekokonaisuuksiksi, joista on helppo löytää juuri omaan toimintaan liittyvät asiat. Oppimisympäristöstä löytyy runsaasti käytännön esimerkkejä ja osaamista pääsee myös testaamaan erilaisilla harjoituksilla.

Vastaanottokin on ollut hyvää: ensimmäisen vuoden aikana kävijöitä on ollut hieman yli 3 800. Materiaalit on koottu Tukesin Tunnen tuotteeni -alustalle, jonka kehitystyö Tukes Kampuksena jatkuu myös tulevina vuosina.

Oppimisympäristöön pääsee tutustumaan osoitteessa tunnentuotteeni.fi/kauneus.

Ihminen katsoo itseään peilistä.
Uusi oppimisympäristö helpottaa kauneudenhoitoalan ammattilaisten arkea.

Toimimme valmentavasti

Valmentavalla, neuvovalla ja opastavalla otteella on tärkeä rooli Tukesin toiminnassa ja ”Toimimme valmentavasti” onkin yksi strategiamme viidestä painopistealueesta. Valmentavalla valvonnalla haluamme edistää yritysten turvallisuutta ja vastuullista toimintaa.

Toteutamme joka toinen vuosi asiakastutkimuksen, jossa selvitetään mm. sellaisten yritysten määrä, jotka ovat tehneet toiminnassaan turvallisuutta edistäviä muutoksia asioituaan Tukesin kanssa. Vuonna 2023 kyselyyn vastasi 371 yritystä. Muutoksia tehneiden yritysten määrä oli 67 %, mikä on muutaman prosentin vähemmän kuin aiempina vuosina.

Monet yritykset perustelevat, etteivät ole tehneet muutoksia, sillä organisaation turvallisuustaso ylittää jo lainsäädännön vaatimukset ja kehitystä tapahtuu oma-aloitteisestikin. Tulos on kuitenkin edelleen hyvällä tasolla.

Turvallisuutta edistävien muutosten tekemiseen on vaikuttanut eniten tiedon, neuvojen, ohjeiden sekä hyvien käytäntöjen ja työkalujen lisääntyminen sekä parempi ymmärrys lainsäädännöstä ja turvallisuusvastuista.

Turvallisuutta edistävien muutosten tekemiseen on vaikuttanut eniten tiedon, neuvojen, ohjeiden sekä hyvien käytäntöjen ja työkalujen lisääntyminen sekä parempi ymmärrys lainsäädännöstä ja turvallisuusvastuista.

Asiakastutkimuksen mukaan 89 % vastaajista pitää Tukesin toimintaa vaikuttavana turvallisuuden ja luotettavuuden edistäjänä.

Yritysten vastuullisen toiminnan edistämiseksi Tukesissa toteutettiin viime vuonna kokeilu, jossa määräaikaistarkastusten yhteydessä yrityksille teetettiin vastuullisuusteemainen kysely.

Nosto: Vastuullisuuskysely teollisuuden yrityksille

Toteutimme Tukesissa vuonna 2023 pilottihankkeen, jossa kemikaali- ja maakaasulaitosten määräaikaistarkastusten yhteydessä tehtiin teemakysely yritysten vastuullisuudesta. Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa, miten vastuullisuus nähdään ja miten sitä toteutetaan Tukesin valvomissa teollisuusyrityksissä.

Kysymykset liittyivät yrityksen vastuullisuuspolitiikkaan ja käytännön vastuullisuustoimiin. Kysely lähetettiin 11 yritykselle.

Kyselyn tulosten perusteella vastuullisuus on keskeisessä asemassa kaikissa kyselyyn osallistuneissa yrityksissä. Yritysten vastuullisuudessa on huomioitu erityisesti ympäristövastuu ja ilmastonmuutos, ja myös luonnonvarojen niukkuus ja ihmisoikeudet nostettiin esiin useissa vastauksissa.

Kyselystä selvisi myös yritysten vastuullisia käytänteitä. Kaikissa kyselyyn osallistuneissa yrityksissä esim. tarkastetaan urakoitsijoiden pätevyydet ennen työn tilaamista tai työluvan myöntämistä. Lisäksi osalla vastaajista on käytössä hyväksyntäprosessi uusien kemikaalien käyttöönottamiselle.

Vastausten perusteella yrityksissä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi tietoa jätekemikaalien asianmukaisesta käsittelystä ja luonnonilmiöihin varautumisesta. Emme esimerkiksi saaneet selville, miten hyvin yrityksissä merkitään jätekemikaalit jatkokäsittelijää varten ja miten yhteensopimattomien jätekemikaalien sekoittuminen estetään jatkokäsittelyssä.

Panostamme jatkossa Tukesin toiminnassa näihin teemoihin ja jatkamme vastuullisuuskyselyyn liittyvän toimintamallin kehittämistä vuonna 2024.

Maakaasuputkistoja maan pinnalla.
Maakaasuputkistoja Gasgrid Oy:n Inkoon kompressoriasemalla. Kuva: Gasgrid Oy.

Valmentavan otteen lisäksi valvontamme on riskiperusteista. Riskiperusteisuus tarkoittaa sitä, että Tukes kohdistaa valvontansa pääosin sinne, missä suurimmat riskit ovat tai missä Tukesin valvonnalla on suurin vaikuttavuus. Edistämme turvallisuutta ja vaatimuksenmukaisuutta yhteistyössä muiden viranomaisten, järjestöjen ja yritysten kanssa.

Nosto: Riskitietoinen viranomaisvalvonta vaatii virastojen yhteistyötä

Tukes osallistui vuonna 2023 Säteilyturvakeskuksen koordinoimaan ja Valtiokonttorin rahoittamaan Riskitietoinen viranomaistoiminta -hankkeeseen. Hanke toteutettiin yhteistyössä FSTV-verkoston eli Fimean, Säteilyturvakeskuksen ja Valviran kanssa. Hankkeen tavoitteena oli herättää yleistä keskustelua, ja lisätä virastojen välistä tiedonvaihtoa riskiperustaisesta valvonnan kohdentamisesta ja toteutuksesta.

Julkiseen sektoriin kohdistuu suuri tehostamistarve, joten valvontatyö tulee jatkossa toteuttaa entistä pienemmillä resursseilla. Hankkeella haluttiin nostaa esiin vahvempia perusteluita valvontatoiminnan oikeuttamiseksi, resurssien kohdentamiseksi ja käytännön valvontatyön ratkaisujen löytämiseksi.

Hankkeen kautta tuotimme 14 toimenpide-ehdotusta, jotka liittyivät esimerkiksi yhteistarkastuksiin ja viranomaisten yhteisiin sidosryhmätilaisuuksiin, riskiperusteisen päätöksenteon periaatteiden avaamiseen, valvonnasta saatujen oppien jakamiseen asiantuntijoiden kesken ja oppimateriaalien tuottamiseen. Työ ehdotusten parissa jatkuu edelleen FSTV-verkostossa sekä muiden sidosryhmien kanssa.

Edistämme turvallisuutta mediaviestinnällä

Tukesin mediaviestinnän tavoitteena on edistää kansalaisten turvallista käyttäytymistä, jotta tapaturmilta ja onnettomuuksilta vältyttäisiin. Viestimme turvallisuusaiheistamme medialle ja kuluttajille mm. mediatiedotteiden, haastattelujen ja viestintäkampanjoiden avulla.

Koska toimintamme on hyvin laajaa, ovat viestinnänkin aiheet monipuolisia. Vuonna 2023 viestimme niin sähkölaitteiden, kemikaalituotteiden, rakennustuotteiden kuin kuluttajatuotteiden turvallisuudesta. Aiheemme liittyivät mm. aurinkosähköasennuksiin, sähköpaloihin ja muihin paloriskeihin, paristoihin ja akkuihin, lastenvaatteiden ja lelujen turvallisuusriskeihin, markkinoilta poistettuihin vaarallisiin tuotteisiin ja ilotulitteisiin.

Myös vesiturvallisuuteen kiinnitettiin aiempaa enemmän huomiota ja aihe sai runsaasti näkyvyyttä sekä uutismediassa että somessa. Viestimme mm. uimarantojen sekä talviuintipaikkojen turvallisuudesta, pelastusliivien käytöstä ja lasten uimataidon heikkenemisestä.

Julkaisimme vuonna 2023 yhteensä 40 mediatiedotetta, joista yli puolet liittyi kuluttajien turvallisuuteen. Eniten näkyvyyttä yksittäisistä aiheista saivat talviuintipaikkojen turvallisuus, aurinkopaneelien asennukset ja niiden ongelmat, parvekkeiden turvallisuus sekä nikotiinipussien rajoitukset.

Ihmisten turvallisuuden lisäksi tiedotimme myös eläinten turvallisuuteen ja ympäristön suojeluun liittyvistä aiheista. Aiheita olivat mm. ilotulitteista eläimille aiheutuvat meluhaitat ja pelkotilat sekä jyrsijämyrkkyjen väärinkäyttö. Kaikki Tukesin tiedotteet ja uutiset löydät täältä.

Tukesin asiantuntijat esiintyivät yhteensä 15 TV- ja radio-ohjelmassa, mikä on yli kaksinkertainen määrä aiempiin vuosiin verrattuna.

Näiden ohjelmien ansiosta saimme uutismedioissa näkyvyyttä huomattavasti enemmän kuin aiempina vuosina. Ohjelmissa käsiteltiin mm. uimarantojen turvallisuutta ja lasten uimataidon heikkenemistä, lelujen turvallisuutta, akkujen ja paristojen paloturvallisuutta, aurinkosuojia sekä tatuointimusteiden ja eteeristen öljyjen turvallisuutta.

Tukes sai myös digitaalisessa uutismediassa enemmän osumia kuin edellisenä vuonna, mikä toi turvallisuusaiheillemme paljon näkyvyyttä.

Toteutimme vuonna 2023 kaksi kuluttajille suunnattua viestintäkampanjaa: Lue ne ohjeet -kampanjan, jossa kannustettiin ihmisiä käyttö- ja turvallisuusohjeiden lukemiseen, sekä Vielä voit valita -kampanjan, jossa varoiteltiin nuoria junan katolle kiipeämisen vaaroista. Voit lukea kampanjoista lisää raportin osioista Luonnonvarojen kestävä ja tehokas käyttö ja Yhteistyö ja vuorovaikutus.

Mediassa oli esillä myös Tukesin tekemä raportti ratsastustapaturmista, joka on ensimmäinen kattava viranomaisselvitys aiheesta. Raportti sai laajasti huomiota myös ratsastusalan sisällä ja sen avulla saatiin tärkeää tietoa alan turvallisuusriskeistä ja turvallisuuden kehittämisestä.

Nosto: Ratsastuspalveluiden tapaturmatutkimus tuotti tärkeää tietoa turvallisuudesta

Valvomme Tukesissa kuluttajaturvallisuuslain noudattamista mm. ratsastuspalveluita tarjoavissa yrityksissä. Vuonna 2023 julkaisimme raportin, joka käsitteli ratsastuskouluissa ja muissa ratsastuspalveluissa sattuneita asiakastapaturmia. Asiantuntijamme Kielo Kestinmäki analysoi tapaturmia, joista oli tehty ilmoitus Tukesiin vuosina 2017–2021. Havaintojen perusteella monet ilmoitetuista tapaturmista olisi mahdollista välttää.

Valtaosa ratsastustapaturmista aiheutui ratsastajan tasapainon menetyksestä, josta seurasi putoaminen. Putoaminen tapahtui esimerkiksi tilanteissa, joissa hevonen laukkasi kaarteessa tai teki ison hypyn eteen. Hevonen toimi näissä tilanteissa oikein, mutta ratsastajan tasapaino ei ollut riittävä./p>

Sekä palveluntarjoajan että ratsastajan tulee pohtia, missä vaiheessa ratsastaja on tasapainoltaan valmis vaativampiin suorituksiin ja erityisesti esteisiin. Tavallinen ratsastuksen harrastaja pystyy parantamaan omaa turvallisuuttaan kehittämällä hevostaitojaan, huolehtimalla omasta kunnostaan ja kehonhallinnastaan sekä päivittämällä omat turvavarusteet ajan tasalle.

Tapaturmia aiheutui myös hevosen pelästymisestä tai riehaantumisesta. Kaikkea hevosen lajityypillistä käyttäytymistä ei pystytä täysin ennakoimaan. Ratsastuskouluyrittäjät voivat kuitenkin vaikuttaa turvallisuuteen huolehtimalla hevosten koulutuksesta, liikunnasta, ruokinnasta, olosuhteista ja ulkoisista ärsykkeistä sekä valitsemalla toimintaan soveltuvat hevoset huolella. Hevosten säikähtämistä voidaan ehkäistä hyvin yksinkertaisillakin toimilla kuten lumien pudottamisella maneesin katolta ennen asiakastunteja ja ohjeistamalla tallilla liikkujia maneesin oven avaamisesta.

Loukkaantumisia aiheutui myös puutteellisten turvavälien vuoksi, kun hevosilla oli ratsastettu liian lähekkäin ja edellä olevan hevosen potkaisu oli osunut joko toiseen hevoseen tai ratsastajaan.

Aiheesta järjestettiin maaliskuussa kaksi webinaaria, joissa esiteltiin sekä alan yrittäjille että harrastajille raportin havaintoja ja keskusteltiin hyvistä turvallisuuskäytännöistä. Raportin toteuttanut asiantuntija Kielo Kestinmäki esitteli raportin havaintoja myös syksyllä 2023 Islannissa järjestetyssä kansainvälisessä EU Safety -seminaarissa.

Raporttiin voit tutustua tarkemmin Tukesin verkkosivuilta.

Muutoksiin sopeutuminen edellyttää innovatiivisuutta

Toimintaympäristön jatkuvat muutokset vaativat uusien toimintamallien kehittämistä, jotta voimme toimia tavoitteemme mukaan mahdollisimman vaikuttavasti. Innovatiivisuus parantaa kykyä ennakoida ja sopeutua näihin muutoksiin.

Mittaamme Tukesin innovatiivisuutta vuosittain T-median tekemän Luottamus & Maine-tutkimuksen tulosten avulla. Tutkimuksessa selvitetään Suomessa toimivien organisaatioiden mainetta kansalaisten keskuudessa. Vuonna 2023 Tukesin innovatiivisuuden arvosana oli 3,5, mikä laski hieman aiempiin vuosiin verrattuna.

Innovatiivisuus on hyvällä tasolla.
Kansalaiset arvioivat Tukesin innovatiivisuuden hyvälle tasolle.

Innovatiivisuuden edistäminen edellyttää turvallista, kannustavaa ja luottamukseen perustuvaa työyhteisöä ja ilmapiiriä sekä innovatiivisuutta tukevia rakenteita. Tätä pyrimme ylläpitämään Tukesissa monin tavoin. Esimerkiksi viime vuonna loimme Tukesin sisäisen tietojärjestelmien kehittämisen mallin, jonka tavoitteena on tukea uusien projektien onnistumista kaikissa vaiheissa.

Uudet teknologiat avaavat innovatiivisuudelle uusia mahdollisuuksia. Vuonna 2023 kokeilimme ja kartoitimme Tukesissa mm. tekoälyn mahdollisuuksia, ja samalla laadimme mahdollisuuksiin ja riskeihin perustuvat henkilöstön yhteiset tekoälyn pelisäännöt. Olemme kuitenkin vasta alussa tekoälytyössä, mutta seuraamme tekoälyn kehitystä tiiviisti ja jatkamme oman toimintamme kehittämistä.

Markkinoille kehitetään jatkuvasti uusia tuotteita tai markkinoilla jo olevat tuotteet muuttavat muotoaan, ja voimaan tulee uusia lakeja ja säädöksiä. Esimerkiksi nikotiinipusseja koskevaa sääntelyä arvioitiin uudelleen viime vuonna ja ne siirtyivät Tukesin valvonnan piiriin.

Nosto: Nikotiinipussit siirtyivät osaksi Tukesin valvontaa

Vuonna 2023 nikotiinipussien myynti vapautui ja Suomen markkinoille tulleet uudet tuotteet tulivat osaksi Tukesin ja Valviran valvontaa. Nikotiinipusseja ei ole saanut huhtikuun 2023 jälkeen maahantuoda, myydä tai luovuttaa vastikkeetta Suomessa, jos ne eivät täytä tupakkalain ja kemikaalilainsäädännön vaatimuksia. Tukes valvoo, että nikotiinipussien markkinoille saattamisessa noudatetaan kemikaalilainsäädännön velvoitteita.

Valtioneuvosto on vahvistanut Tukesin kesäkuussa 2023 tekemän väliaikaisen päätöksen , joka kieltää 20 mg tai sitä enemmän nikotiinia sisältävien nikotiinipussien myynnin ja markkinoille saattamisen Suomessa. Päätöksen tarkoituksena on suojella erityisesti pieniä lapsia nikotiinimyrkytyksiltä. Jos lapsi esimerkiksi nielee nikotiinipussin, voi 20 mg tai enemmän nikotiinia olla hengenvaarallinen määrä.

Tämän muutoksen edistämiseksi olemme ohjeistaneet laajamittaisesti kotimaisia yrityksiä, Kaupan liittoa ja verkkokaupan toimijoita uusista vaatimuksista. Viestimme aktiivisesti, annamme neuvontaa ja olemme koonneet verkkosivuillemme ohjeita liittyen mm. nikotiinipussien pakkausmerkintöihin, pakkaussuunnitteluun ja ilmoitusvelvollisuuksiin.