Ihana, turvallinen kesä

Tukes
4.7.2017 12.33
Tiedote

 

Kesä on ihanaa aikaa - voi grillailla ja onkia, pomppia ja polskia. Sitä kivempaa on, mitä vähemmän vahinkoja sattuu. Katso kesäiset turvavinkkimme onkijalle, pomppijalle, polskijalle ja grillaajalle!

Nestekaasun käyttäjä
Varmista kaasulaiteen toimintakunto, huolla ja käytä sitä oikein. Nestekaasun käytön vaarallisuutta lisäävät vanhat, satunnaisesti käytettävät kaasulaitteet, joiden toimintakuntoa ei ole säännöllisesti tarkastettu. Tukes suositteleekin vanhojen kaasulaitteiden poistamista käytöstä. Uusissa nestekaasulaitteissa on liekinvarmistimet, jotka katkaisevat kaasun virtauksen, jos poltin sammuu. Asuintiloissa käytettävissä kaasulämmittimissä on C0 2-varmistin, joka estää lämmittimen toiminnan, jos poltin ei saa tarpeeksi palamisilmaa.

nakit


Kertakäyttögrillaaja
Tutustu kertakäyttögrillin käyttöohjeisiin ja noudata niitä. Kertakäyttögrilleihin liittyy tulipalon ja palovammojen vaara. Grilliä ei koskaan pidä käyttää sisätiloissa. Sitä tulee käyttää vain palamattomalla alustalla ja pohjan on oltava irti alustasta useita senttejä. Käytä aina grillin mukana tulevaa jalustaa, ja asenna se annettujen ohjeiden mukaisesti. Älä liikuta grilliä käytön aikana, ja valvo sitä, kunnes se on jäähtynyt kunnolla. Jäähtyminen kestää useita tunteja. Sammuta grilli kaatamalla runsaasti vettä tai hiekkaa sen päälle niin, että grillihiilet peittyvät kokonaan. Laita  kertakäyttögrilli roska-astiaan vasta, kun olet varmistunut, että grillin sisältö on täysin jäähtynyt.

 

10418139_752076928193161_6863131304244255929_n


Onkija
Älä kulje ilmajohdon lähellä onkivapa pystyssä. Pitkä hiilikuituvapa johtaa erittäin hyvin sähköä. Pystyasennossa oleva vapa aiheuttaa kuolemanvaaran suurjännitteisen ilmajohdon alla, eikä suurjännitteisten sähköjohtojen lähellä sähköiskuun tarvita edes kosketusta. Virta siirtyy sähköä johtavaan esineeseen, jos se joutuu liian lähelle. Onkivavan sähkönjohtavuus on syytä muistaa myös ukonilmalla.

kesäkuva5_rajattu


Polskija
Kotipihojen uima-altaat vaativat valvontaa ja huolellista käyttöä. Jos allas asennetaan asennusohjeiden vastaisesti, se voi johtaa altaan rakenteen luhistumiseen. Huonosti hoidettu vesi tai väärin annostellut kemikaalit voivat aiheuttaa vaaraa käyttäjien terveydelle. Kun olet ostamassa uima-allasta valitse käyttötarkoitusta vastaava allas. Pienille lapsille sopiva allassyvyys on alle 0,3 metriä.  Tarkista, että uima-altaan mukana on  kokoamis- ja käyttöohjeet. Asenna uima-allas vakaalle ja tasaiselle alustalle. Lapsia ei pidä koskaan jättää altaaseen ilman valvontaa. Käytön jälkeen allas kannattaa peittää tai tyhjentää.

1006244_550777204989802_462200368_n


Pomppija
Muista trampoliiniin turvaverkko. Trampoliinilla hyppiminen on hyvää liikuntaa, mutta joskus vaarallistakin. Trampoliinit ovat aiheuttaneet käsien ja jalkojen murtumia sekä aivotärähdyksiä lapsille useana kesänä. Valtaosa trampoliinivammoista voitaisiin välttää käyttämällä turvaverkkoa ja noudattamalla turvallisuusohjeita. Ostaessasi trampoliinia vertaile eri tuotteiden ominaisuuksia, esimerkiksi vakautta sekä jousien, koukkujen ja kehikon päällä käytettyjä kehyspehmusteita. Varmistu, että trampoliinin mukana on kokoamis- ja käyttöohjeet. Aseta trampoliini mahdollisimman vakaalle ja tasaiselle alustalle. Tarkasta trampoliinin kunto, kun otat sen käyttöön talven jälkeen. Vaihda rikkoutuneet osat tarvittaessa uusiin. Trampoliinia ei tule käyttää, jos se on märkä, likainen tai vahingoittunut.

Lähde:  www.tukes.fi,
Tukes-katsaus 1/2010

Toim. Paula Kuusio