Hyppää sisältöön

Aineet esineissä - REACH-asetuksen tulkinta arvioitavana Unionin tuomioistuimessa

Tukes
Julkaisuajankohta 29.7.2014 12.42
Tiedote

 

Ranska on pyytänyt Unionin tuomioistuimelta ennakkoratkaisua lainsäädännön tulkinnasta liittyen esineessä olevaan ns. erityistä huolta aiheuttavan aineen pitoisuuden laskemiseen (REACH-asetuksen (EY) N:o 1907/2006 7.2 ja 33 artiklat). Asia on tullut vireille tämän vuoden toukokuussa ja on parhaillaan tuomioistuimen käsittelyssä.

REACH-asetuksen 7.2 ja 33 artiklat asettavat velvoitteita esineiden maahantuojille ja tuottajille silloin, kun esine sisältää jotakin erityistä huolta aiheuttavaa ainetta vähintään 0,1 painoprosenttia. Asetuksessa ei ole tarkemmin määritelty, miten painoprosentti lasketaan ja tulkinnat lainsäädännön vaatimuksista eroavat tällä hetkellä jäsenvaltioiden välillä. Suomessa noudatetaan Euroopan kemikaaliviraston toimintaohjeessa esitettyä laskentatapaa, jonka mukaan osista koottua valmista tuotetta (esim. polkupyörää, huonekalua, ym.) tarkastellaan kokonaisuudessaan esineenä, ei sen kutakin osaa erikseen.

Tuleva ratkaisu yhdenmukaistaa tulkinnan koko EU-alueella ja voi aiheuttaa muutoksia Euroopan kemikaaliviraston aineet esineissä toimintaohjeeseen.  

Ennakkoratkaisupyyntö löytyy täältä (Asia C-106/14) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:62014CN0106&from=FI

 
Sivun alkuun