Hyppää sisältöön

Biosidikäsitellyt tuotteet kodeissa - haittaa vai hyötyä?

Tukes
Julkaisuajankohta 18.1.2016 7.31
Tiedote

Käytämme päivittäin tuotteita, jotka sisältävät tai joiden käsittelyssä on käytetty biosideja – kemikaaleja, joiden tarkoitus on tuhota mikro-organismeja ja tuholaisia. Biosidien käyttö bakteerien ja hajujen torjuntaan saattaa olla useissa arkisissa tilanteissa täysin turhaa. 

Markkinoille on viime aikoina tullut yhä enemmän biosidikäsiteltyjä tuotteita, joiden kerrotaan tappavan mikro-organismeja. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi hajuttomiksi mainostetut kengät ja sukat, "antibakteeriset" keittiössä käytettävät tiskirätit, mikrokuituliinat, leikkuulaudat tai bakteereja ja hometta hylkivät suihkuverhot.

Kuluttajaan saattaa ensi näkemältä vedota ajatus tuotteesta, johon eivät tartu bakteerit, home tai epämiellyttävät hajut, ja hän saattaa innostua ostamaan näin käsitellyn tuotteen. Kuluttajan kannattaa kuitenkin miettiä vielä hetki ennen kuin laittaa esimerkiksi antibakteerisen leikkuulaudan ostoskoriinsa.

– Biosidit eivät ole vaarattomia, ja niitä tulisi käyttää vain, jos se on välttämätöntä. Ne saattavat aiheuttaa allergioita ja olla haitallisia niin ihmisille kuin ympäristöllekin. Ostamalla biosideilla käsiteltyjä tuotteita kuluttaja saattaa lisäksi olla epäsuorasti mukana vaikuttamassa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymiseen. Tutkimukset osoittavat, että biosidit huuhtoutuvat vähitellen käsitellyistä tuotteista ja päätyvät lopulta ympäristöön”, kertoo ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista.

Biosidikäsitellyt tuotteet ovat usein turhia

Biosidivalmisteiden käyttö on tarpeen haitallisten eliöiden torjumiseksi esimerkiksi juomaveden laadun tai rakennustuotteiden säilyvyyden varmistamisessa sekä eläinhygieniassa. Sen sijaan kotikäytössä esimerkiksi antibakteeriset sukat ja pyyhkeet ovat yleensä täysin turhia.

– Paras neuvo kuluttajille on välttää sellaisten tuotteiden käyttöä, joilla väitetään olevan biosidisia vaikutuksia. Ensinnäkin käsiteltyjen tuotteiden biosidisia vaikutuksia on harvoin tutkittu tai todistettu asianmukaisesti. Toiseksi bakteereja ja hajuja voi välttää tehokkaammin pesemällä vaatteet ja suihkuverhot, puhdistamalla keittiövälineet kuumalla vedellä ja puhdistusaineella ja yleisesti pitämällä kodin puhtaana ja siistinä, ryhmäpäällikkö Paula Haapasola sanoo.  

Ole tarkkana siitä, mitä biosidikäsitellyt tuotteet lupaavat

Jos kädessäsi olevalla tuotteella mainostetaan olevan biosidinen vaikutus, pakkauksesta on löydyttävä myös tieto tuotteen sisältämästä biosidista (aktiivisesta ainesosasta) sekä käyttö- ja turvallisuusohjeet. Ole tarkkana, jos tuotteessa mainitaan väittämä ”antibakteerinen”, ”homeenestokäsitelty”, ”hometta hylkivä”, ”homeenkestävä”, ”bakteeriostaattinen”, ”hajuton” tai ”hajua estävä”.

Tuote on myös voitu käsitellä biosidilla, vaikkei sillä väitettäisi olevan biosidisia vaikutuksia. Voit pyytää lisätietoja biosidilla käsitellyn tuotteen valmistajalta, jonka velvollisuus on antaa sinulle tiedot 45 päivän kuluessa.

Linkki: Seitsemän vinkkiä biosidivalmisteiden ja niillä käsiteltyjen tuotteiden käyttöön

Linkki: Tärkeää tietoa biosideilla käsitellyistä tuotteista 

Lisätietoja:

ylitarkastaja Jaana Pasanen, p. 029 5052 067

ryhmäpäällikkö Paula Haapasola, p. 029 5052 020

sähköposti: [email protected]

 
Sivun alkuun