Hyppää sisältöön

Blogi: Valvontaprojektilla ratsastusleirit turvallisemmiksi

Julkaisuajankohta 25.7.2019 11.36
Tiedote
Ratsastusleirien valvontaprojekti

Tukesissa on kuluvan kesän aikana toteutettu laaja ratsastusleirien valvontaprojekti, joka jatkuu edelleen. Yhtenä syynä projektin käynnistämiseen ovat vuonna 2017 tehdyn vastaavan valvontakierroksen tulokset, jotka olivat huonoja kuluttajaturvallisuuden näkökulmasta. Siksi leiriprojekti päätettiin uusia tänä vuonna.

Edellisellä kerralla mukaan valittiin tarkoituksella ja riskiperusteisesti talleja, joista oli tehty ilmoituksia tai joissa tiedettiin muiden viranomaisten kertoman perusteella olevan puutteita. Tänä vuonna mukana oli sekä näitä yrityksiä että muita leiripalveluita tarjoavia talleja.

Ratsastusleirien valvontaprojektissa tehdään valvontakäyntejä kohteisiin paikan päälle. Talleja on valittu koko Suomen alueelta, ja projektissa on mukana noin 30 yritystä. Projektin painopisteenä on ratsastusleirien turvallisuus, ja huomiota kiinnitetään erityisesti leirien vapaa-ajan ohjelmaan.

Monimuotoinen kokonaisuus

Ratsastusleiri ja hevostoiminta on laaja kokonaisuus, jossa on huomioitava monia asioita henkilökunnan koulutuksesta ja ensiapuvalmiudesta olosuhteisiin ja hevosten soveltuvuuteen toimintaan. Yrittäjän asenne turvallisuusasioiden kehittämiseen on kokonaisuuden kannalta tärkeintä!

Omat leirimuistoni ovat 1980-luvulta, jolloin turvallisuuskulttuuri oli kovin toisenlaista. Leiriläiset saivat käydä uimassa ilman valvojaa, ja hevostenkin kanssa touhuttiin aika vapaasti. Varmasti tapaturmia sattuikin, niistä vain ei laajasti tiedetty. Leirikasteet saattoivat silloin olla aika rajuja tämän päivän näkökulmasta. Sähköiskut paimenlangasta ja kylmään veteen heittäminen kuulostivat aikanaan jännittäviltä, mutta nykyään aivan turhia riskejä sisältäviltä, eikä niitä onneksi missään enää harrastetakaan.

Tämän vuoden projektissa oli mukana myös erityisen laadukkaita yrityksiä. Oli ilo tutustua huolella laadittuihin asiakirjoihin sekä selkeään onnettomuuskirjanpitoon, jota myös analysoitiin henkilökunnan kesken. Monen laadukkaan yrityksen takana on monipuolisesti kouluttautunut yrittäjä; hevosalan tutkinnon lisäksi taustalla saattaa olla yritys- ja turvallisuuskoulutusta sekä valmentajan tutkintoja. Lisäksi ajan tasalla olevat ensiapukoulutukset ja omalle henkilökunnalle järjestettävät turvallisuuspäivät käytännön harjoituksineen kuuluvat monen edistyneen yrityksen rutiineihin.

Muutos palvelutarjonnassa

Tämän vuoden valvontaprojektissa havaitsimme, että leiritoiminnassa on tapahtunut selkeä muutos. Moni yritys ei enää järjestä yön yli -leirejä, ainoastaan päiväleirejä. Lisäksi vapaa-ajan ohjelmissa ollaan entistä tarkempia. Usean leirin ohjelmassa on yhä uintia, trampoliinilla hyppimistä ja hevosten kahluuttamista, mutta näihin palveluihin on kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota.

Valvontaprojektin painopiste olikin juuri näissä palveluissa. Leiriläiset ovat koko leirin ajan yrittäjän vastuulla, ja riittävä valvonta erityisesti veteen liittyvissä palveluissa on ehdottoman tärkeää. Kaikki leirien järjestäjät eivät kokeneet vesiturvallisuutta omaksi vahvuudekseen, ja silloin uinti oli jätetty ohjelmasta pois. Suurin osa järjestäjistä oli siirtynyt hevosten uittamisesta pelkästään kahluuttamiseen matalassa vedessä.

Vaikka asiakirjat olivat laadukkaissa yrityksissä mallikelpoisia, monella yrittäjällä on niiden kanssa vielä kehitettävää. Meidän tehtävänämme Tukesissa on kannustaa yrittäjiä kehittämään asiakirjoja niin, että niistä on käytännön toiminnassa hyötyä ja että niiden perusteella pystytään analysoimaan ja kehittämään toimintaa.

Ratsastusleireillä tapahtuu keskimäärin hyvin vähän onnettomuuksia. Ratsastuksessa lajiin kuuluvia putoamisia tulee leireilläkin, mutta vakavia loukkaantumisia ei tämän projektin aikana tullut tietoon. Oikeiden hevosten valinta on tässä avainasemassa. Leirin järjestäjän ammattitaitoa on valita leiriläiset tasoonsa nähden sopivalle hevoselle ja suunnitella ratsastustunnin sisältö.

Tukes kertoo lisää valvontaprojektin tuloksista lokakuussa, kun kaikissa valvontakohteissa on käyty ja havainnot käsitelty.

Valvontaprojekti 2019 pähkinänkuoressa:

  • tähän mennessä tehty valvontakäyntejä 20 ratsastusleirejä järjestävään yritykseen

  • vielä 10 yritystä jäljellä

  • paljon päiväleirejä järjestäviä yrityksiä

  • joukossa myös laadukkaita yrityksiä

  • huomio leirien vapaa-ajan ohjelmassa

  • hevosten uittamisesta siirrytty kahluuttamiseen - vähemmän riskejä

  • trampoliineja poistettu leireiltä - koettu työläiksi valvoa

  • heikkotasoiset yritykset kehittyneet vuoteen 2017 verrattuna

  • vähän onnettomuuksia

  • eniten kehitettävää asiakirjoissa ja onnettomuuskirjanpidossa

  • projektin tuloksista viestitään lisää lokakuussa.


    Vinkkejä leiriläiselle:

  • Valitse huolellisesti sopiva leiri ja kerro rehellisesti taitotasosi

  • Kerro, jos sinulla on allergioita, sairauksia tai muuta huomioitavaa. Ratsastuksenopettajan on hyvä myös tietää, jos oppimisessa on haasteita.

  • Muista päivittää ratsastuskypäräsi - erityisesti, jos se on saanut kolhuja tai on jo useita vuosia vanha.

  • Opettele leirillä tärkeitä hevostaitoja! Leiri on mahtava tilaisuus tutustua hevosten elämään, seurata muiden ratsastustunteja ja kehittyä paremmaksi ratsastajaksi.
     

    Materiaalia (mm. muistilista leirien järjestäjille)
     

    Ylitarkastaja Kielo Kestinmäki, Tukes, kuluttajapalvelut
    sähköposti muotoa: [email protected]

 
Sivun alkuun