Hyppää sisältöön

Häkävaroittimien toimintavarmuudessa puutteita – lopeta käyttö ja palauta kauppaan

Tukes
Julkaisuajankohta 3.9.2015 8.02
Tiedote

Viiden eri häkävaroitinmallin toimintavarmuudessa on löytynyt vakavia puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) valvonnassa. Suurin osa testatuista häkävaroittimista osoittautui testeissä toimimattomiksi tai ne eivät palautuneet toimintakuntoisiksi korkeasta häkäpitoisuudesta. Tukes on vaatinut maahantuojia, valmistajia ja jakelijoita keräämään jo ostetut tuotteet pois kuluttajilta ja poistamaan tuotteet myynnistä. Tukes kehottaa, että kuluttajat lopettavat testeissä toimimattomiksi todettujen häkävaroitinmallien käytön ja palauttavat tuotteet takaisin kauppaan.

Tukes tutki yhteensä kuuden häkävaroittimien hälytysherkkyyttä sekä vastetta ja palautumista korkeapitoisesta hiilimonoksidi-testikaasusta eurooppalaisen standardin EN 50291 mukaisesti. Häkävaroittimien testit teetettiin VTT Expert Services Oy:llä.

Yritykset ovat jo laittaneet takaisinvetopäätökset toimeen ja julkaisseet tuotteista takaisinvetoilmoituksia lehdissä. Takaisinvedot ja myyntikieltoa tarkoittavat markkinoilta poistot koskevat seuraavia tuotemalleja:

  • Alarm VST-C588H Takaisinveto, tuote kerätään pois kuluttajilta. Häkävaroitin reagoi huonosti tai ei lainkaan testikaasuihin.
  • Fireman SFT-101 Tuote poistetaan markkinoilta, koska se ei palaudu korkeasta häkäpitoisuudesta.
  • Fireman SFT-111-LCD Takaisinveto, häkävaroitin reagoi huonosti testikaasuihin.
  • Palomies JB-CO4 / SY-CO4 Takaisinveto, häkävaroitin reagoi huonosti tai ei lainkaan testikaasuihin.
  • FireAngel CO-9D Kaikkien valmistuserien markkinoilta poisto, koska tuotteet eivät palaudu korkeasta häkäpitoisuudesta. Valmistuserän 130805 takaisinveto, häkävaroitin reagoi huonosti testikaasuihin.

Myös häkävaroittimien käyttöohjeissa ja laitteiden merkinnöissä todettiin puutteita, kuten merkintöjä ja käyttöohjeita ei ollut suomeksi tai ruotsiksi, tai laitteen käyttöikää ei ole ilmoitettu laitteessa. Testatuista häkävaroitinmalleista yksi (T-Mode, malli LM-201A) suoriutui testeistä hyväksytysti.

– Valvonnan perusteella häkävaroitinten toimivuuteen ei pidä luottaa liiaksi. Häkävaroitinta ei ole tarkoitettu korvaamaan huolellisuutta tulisijojen, kuten takkojen, leivinuunien, kamiinojen ja saunan kiukaiden lämmityksessä.  Häkävaroitin ei myöskään korvaa häkälähteiden käyttö- ja huoltotoimenpiteiden sekä asianmukaisten asennusten laiminlyömistä, yli-insinööri Heikki Viitala Tukesista sanoo.

Vuosittain ihmisiä kuolee häkämyrkytykseen uunien ja lämmityslaitteiden virheellisen käytön tai niiden vikojen vuoksi. Hiilimonoksidi (CO) eli häkä on hajuton, mauton, väritön ja myrkyllinen kaasu, jota ei voi ihmisen aistein havaita. Häkää syntyy epätäydellisen palamisen tuloksena, kun poltetaan esim. bensiiniä, öljyä, puuta tai nestekaasua tai kun tulisijojen savupellit suljetaan liian aikaisin.

Häkävaroitin ei ole asunnoissa pakollinen palovaroittimen tapaan, mutta häkävaroittimen asentaminen on suositeltavaa huonetiloihin, joissa sijaitsee polttoainetoiminen laite kuten takka, uuni, leivinuuni tai kaasujääkaappi.  Häkävaroittimet ovat sähkökemiallisen anturinsa ikääntymisen takia lyhytikäisiä, tyypillisesti vain noin viisi vuotta valmistuksesta. Anturin toimintakuntoisuutta kuluttaja ei voi itse testata. Valmistajan suosittelema laitteen käyttöikä käy ilmi tuotteesta ja sen käyttöohjeesta. Häkävaroittimet tulee asentaa, huoltaa ja paristot vaihtaa uuteen laitteen käyttöohjeen mukaisesti.  

Lisätietoja:

Kuvia puutteellisista häkävaroittimista voi ladata täältä

Tuoteturvallisuusinsinööri Katri Sihvola, p. 029 5052 197
Yli-insinööri Heikki Viitala, p. 029 5052 591

[email protected]

 
Sivun alkuun