Hyppää sisältöön

Haluatko parantaa kotisi sähköturvallisuutta – lue Tukesin opas

Tukes
Julkaisuajankohta 2.12.2015 7.53
Tiedote

Löytyykö sinulta kotoa sähkölaitteita, joiden pistotulpat ovat mustuneita? Entä sähköjohtoja, joita on paikkailtu teipillä, eristysnauhalla tai laastarilla? Ovatko kaikki kotisi pistorasiat ammattilaisen asentamia? Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon tulee vuosittain paljon tapauksia, joissa vastaus edellä esitettyihin kysymyksiin on turvallisuuden kannalta huolestuttava. Parantaakseen kodin sähköturvallisuutta Tukes on julkaissut kattavan tietopaketin aiheesta.

Tukesin uusi Kodin sähköturvallisuus -opas on luettavissa täältä.

Kodin sähköturvallisuus koostuu useasta eri asiasta. Peruslähtökohtana on, että sähköasennukset on teetetty ammattilaisilla. Tukesin tietoon on tullut useita tapauksia, joissa amatöörin tekemät asennukset ovat aiheuttaneet käyttäjille sähköiskuja. Esimerkiksi pesukonetta kylpyhuoneen vesipisteeseen kytkenyt on saanut sähköiskun pesukoneesta, koska kylpyhuoneremontissa kahdeksan vuotta aiemmin pistorasia oli asennettu virheellisesti. Toinen asukas oli puolestaan saanut sähköiskun koskiessaan samaan aikaan pesuhuoneen valaisimeen ja vesihanaan. Syynä tapaturmaan oli viisi vuotta aikaisemmin remontin yhteydessä tehdyt virheelliset sähköasennukset, joiden tekijästä ei ollut tietoa.

Joitakin sähkötöitä saa kuitenkin tehdä itse. Näitä ovat esimerkiksi valaisimen sähköjohdon vaihtaminen tai yksivaiheisen jatkojohdon teko. Kodin sähköturvallisuus -oppaasta löytyy turvaohjeita näiden suorittamiseen.

– Jos et ole varma siitä, mitä olet tekemässä, osta mieluummin uusi jatkojohto kaupasta tai korjauta lempivalaisin ammattilaisella, Seppo Niemi Tukesista ohjeistaa.

Vaarallisiin sähkölaitteisiin liittyy vakava sähköiskun vaara. Käymällä alla olevan vinkkilistan läpi varmistat, että kotisi sähkölaitteiden turvallisuus on hyvällä tasolla.

Kun toimit näin, kotisi on turvallisempi

  • Tarkkaile laitteiden liitäntäjohtojen ja jatkojohtojen kuntoa. Sähköjohtoa ei saa paikata teipillä, eristysnauhalla tai laastarilla.
  • Vältä monen suuritehoisen laitteen samanaikaista käyttöä samalla jatkojohdolla.
  • Älä muuta jatkojohdon tai sähkölaitteen johdon tai pistotulpan rakennetta.
  • Älä säilytä johtoja kuumien pintojen läheisyydessä, esimerkiksi patterin päällä.
  • Vältä liittämästä useita jatkojohtoja peräkkäin.
  • Sähköä ei saa tuoda jatkojohdolla toiseen huoneeseen, jossa on erilaiset pistorasiat.  Erityisesti vanhoissa taloissa kaikkien huoneiden pistorasiat eivät välttämättä ole maadoitettuja.
  • Jos laite, sen pistotulppa tai pistorasia on mustunut, vie laite huoltoon.
  • Ollessasi kylvyssä, suihkussa tai uimassa älä pidä laitteita kiinni sähköverkossa äläkä koske niihin.
  • Älä kuivaa vaatteita kiukaan yläpuolella tai sähkölämmittimen päällä.
  • Tarkista, että laite on tarkoitettu käytettäväksi Suomen sähköverkossa (230 V/50 Hz).

Asiantuntijamme vastaavat kysymyksiin Facebookissa 3.12. klo 12–13

Askarruttaako, mitä sähkötöitä voi tehdä itse? Milloin kannattaa ottaa sähkölaite pois käytöstä? Voiko jatkojohtohässäköistä olla oikeasti vaaraa? Tukes järjestää Facebookissa kyselytunnin sähköturvallisuuteen liittyvistä asioista torstaina 3.12. klo 12–13. Kaikki kysymykset kotiin, sähköön ja turvallisuuteen liittyen ovat tervetulleita. 

Lisätietoja:

turvallisuusinsinööri Seppo Niemi, p. 029 5052 167 (sähkölaitteet)

 turvallisuusinsinööri Ville Huurinainen (sähköasennukset), p. 029 5052 111

sähköposti: [email protected]

Miltä näyttää vaarallinen sähkölaite? -video

Kukkahattutäti opastaa sähköturvallisuudessa -video

 
Sivun alkuun