Hyppää sisältöön

Kattilalaitosten turvallisuus varmistettava lakon aikana

Tukes
Julkaisuajankohta 1.11.2017 9.47
Tiedote

Lakko aiheuttaa aina muutoksia ja poikkeuksia normaaliin työrutiiniin. Tällöin vakituiset työntekijät eivät ole käytettävissä ja henkilömäärä on normaalia pienempi. Myös näissä tilanteissa painelaitelainsäädännön velvoitteet on otettava huomioon, jos kattilalaitosten käyttöä aiotaan jatkaa.

 Painelaiteturvallisuuden varmistamiseksi omistajan ja haltijan on nimettävä lakossa olevan käytön valvojan tilalle varavalvoja, jolla on kattilalaitoksen valvontaan vaadittu pätevyys. Tämän lisäksi on huolehdittava siitä, että kattilalaitoksen painelaitteita käyttää ammattitaitoinen, tehtäviinsä perehdytetty henkilökunta.

Kattilalaitosta ei saa käyttää, elleivät nämä edellytykset täyty.

Vaikka omistaja ja haltija ovatkin turvallisuusvastuussa, on lainsäädäntö määritellyt myös käytön valvojalle henkilökohtaisen vastuun. Tämä vastuu siirtyy lakon ajaksi nimetylle varavalvojalle, jonka tehtävät ovat samat kuin varsinaisella käytön valvojalla. Käytön valvojan keskeisinä tehtävinä on:

  • valvoa painelaitteen käyttöä ja kuntoa sekä huolehtia käyttökirjanpidosta
  • pitää painelaitteen omistaja tai haltija tietoisena olennaisista painelaitteen käyttöön ja kuntoon liittyvistä seikoista
  • varmistua siitä, että painelaitetta käyttävä henkilökunta tuntee painelaitteen toiminnan, käyttöohjeet, turvallisuussäännökset ja varmistus- ja hälytyslaitteiden toiminnan, käytön ja kokeilut.

Painelaitelaki 1144/2016: 71 § )

Varavalvojan käyttö on tarkoitettu sijaisuusjärjestelyihin ja lyhytaikaisiin poissaoloihin. Painelaitteelle pitää aina olla nimettynä pätevä käytön valvoja.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Johanna Soppela, puhelin: 029 5052 585, [email protected]

 
Sivun alkuun