Hyppää sisältöön

Käyttöohjeiden noudattaminen ehkäisee sähköpaloja

Tukes
Julkaisuajankohta 25.7.2012 11.49
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon on tullut kesän aikana useita tulipaloja ja vaaratilanteita, jotka ovat aiheutuneet sähkölaitteiden käytöstä käyttöohjeiden vastaisesti. Tukes muistuttaa niin kuluttajia kuin yrityksiäkin, että sähkölaitteiden käyttö-, asennus-, huolto- ja turvallisuusohjeisiin perehtyminen ja niiden noudattaminen on paras tapa ennaltaehkäistä vaaratilanteita. Liikuteltavien sähkölaitteiden virtajohto kannattaa irrottaa pistorasiasta käytön jälkeen.

Sähkölaitteiden turvallisen käytön kannalta oleellista on, että laitetta käytetään vain asennusohjeiden mukaisissa paikoissa.

– Esimerkiksi pakastinta tai jääkaappia ei ole tarkoitettu olosuhteisiin, joissa lämpötila vaihtelee paljon. Kylmälaitteiden oikea paikka on asuintilat, joissa on niille sopiva lämpötila ja kosteus, ylitarkastaja Jukka Lepistö Tukesista sanoo.

Käyttöohje kertoo, miten laitetta pitää käyttää, huoltaa ja miten laite pitää käytön jälkeen hävittää. Käyttöohjeista selviää myös, jos laitteen virtajohto pitää irrottaa pistorasiasta käytön jälkeen. Yleensä käytön jälkeen pistorasiasta irrotettavat laitteet ovat helposti liikuteltavia ja suhteellisen pienikokoisia.

– Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi henkilökohtaiseen hygieniaan ja hiustenhoitoon tarkoitetut laitteet, kuten hiustenkuivaajat ja partakoneet. Myös sähkötyökalut sekä keittiön ja kodinhoidon pienkoneet on useimmiten irrotettava verkosta, Jukka Lepistö sanoo.

Sen sijaan kiinteästi asennettuja ja suurikokoisia sähkölaitteita ei yleensä tarvitse käytön jälkeen pistorasiasta irrottaa.

– Mikroaaltouunit, pesukoneet ja viihde-elektroniikan laitteet, kuten televisiot, digiboksit ja tietokoneet on suunniteltu niin, että virtajohtoa ei tarvitse irrottaa, kun laitetta ei käytetä. Joillekin viihde-elektroniikan laitteille toistuva virtojen katkaisu saattaa olla jopa haitallista.

Jatkuva laitteiden perusteeton irrottaminen ja kiinnittäminen kuluttavat sekä pistorasioita ja -tulppia, mutta myös laitteiden liitäntäjohtoja. Kulunut pistorasia tai -tulppa sekä vaurioitunut liitäntäjohto voivat myös aiheuttaa sähköpalon.

Suuretkin sähkölaiteet kannattaa kuitenkin irrottaa pistorasiasta, jos tiedossa on esimerkiksi pitkä matka. Myös ukkoskausina haja-asutusalueilla on perusteltua ottaa helposti saatavilla olevat pistotulpat pois verkosta.

Tukes muistuttaa myös, että jatkojohto on tarkoitettu ainoastaan tilapäiseen käyttöön. Jatkojohtoa käytettäessä pitää varmistaa, että johto kestää siihen kiinnitettyjen laitteiden kuormituksen.

Väärin käytettynä vaatimustenmukainenkin laite voi olla vaarallinen

Tilojen valaistukseen on tarjolla runsaasti erilaisia valaisimia. Kuluttajien tulee kiinnittää huomiota valaisimen lämpötilaan sitä käytettäessä. Valaisimien, kuten muidenkin sähkölaitteiden turvallisuudelle on asetettu lainsäädännössä vaatimuksia. Viranomaisten tehtävänä on valvoa, että nämä vaatimukset täyttyvät.

Vaatimustenmukainenkin valaisin voi aiheuttaa palovaaran, jos se asennetaan sopimattomaan paikkaan tai jos valaisin voi esimerkiksi kaatua sängylle tai muulle tekstiileillä verhoillulle pinnalle. Myös valaisimien valinnassa tulee huomioida valmistajan antamat asennus- ja käyttöohjeet.

Vaatimustenmukaisen sähkölaitteen oikeasta ja turvallisesta käytöstä on aina vastuussa laitteen haltija tai käyttäjä. Sähköliesi, kiuas, valaisin, lämmityslaite tai muu sähkölaite voi aiheuttaa tulipalon, jos laite esimerkiksi peitetään käyttöohjeen vastaisesti.  

Sähkölaitteista aiheutuneiden rakennuspalojen ja vaaratilanteiden määrä vuosina 2010–2011 (lähde: Pronto-tietokanta)

VUOSI

2010

2011

Liesi tai uuni

1026

1020

Muu kone tai laite

242

252

Valaisin

162

190

Pyykinpesukone

108

109

Kiuas

35

75

Mikroaaltouuni

81

73

Kylmälaite

82

55

Muu kodinkone

62

52

Astianpesukone

58

50

Lämmityslaite

48

48

Lisätietoja:

ylitarkastaja Jukka Lepistö, p. 010 6052 460, sähköposti: [email protected]

 
Sivun alkuun