Hyppää sisältöön

Komission tiedonanto neljää ftalaattia (DEHP, DBP, BBP ja DIBP) koskevan rajoitusehdotuksen hylkäämisestä

Tukes
Julkaisuajankohta 22.8.2014 15.29
Tiedote

 

Komissio on saanut päätökseen arvioinnin, jossa se selvitti tarvetta laajentaa REACH-asetuksen (EY) N:o 1907/2006 nojalla annettua neljää ftalaattia (DEHP, DBP, BBP ja DIBP) koskevia markkinoille saattamiseen liittyviä rajoituksia.

Laajennus olisi rajoittanut myös sellaisten esineiden markkinoille saattamista EU:ssa, joiden pehmitetyt materiaalit sisältävät yhtä tai useampaa näistä neljästä ftalaatista yli 0,1 painoprosentin pitoisuutena, jos esineitä on tarkoitus käyttää sisätiloissa ja jos ne saattavat joutua välittömään kosketukseen ihon tai limakalvojen kanssa.

Arvioinnin lopputuloksena komission toteaa, ettei se hyväksy esitettyä rajoitusta, koska riskiä ei EU tasolla ole todettu aiheutuvan. REACH-asetuksessa säädetyt edellytykset rajoituksen antamiselle eivät ole näin ollen täyttyneet.

Tiedonannossa komissio viittaa Euroopan kemikaaliviraston riskinarviointikomitean (RAC) rajoituksen tarpeellisuutta koskevan arvioinnin yhteydessä antamaan lausuntoon. Lausunnossaan komitea totesi, ettei ehdotettu rajoituksen laajennus ole perusteltu, koska käytettävissä olevat tiedot eivät viittaa siihen, että vuonna 2012 yhteisaltistuminen kyseisille neljälle ftalaatille aiheuttaisi riskin. Komitean mukaan nykyiset sääntelyvaatimukset ja niistä johtuva ftalaattien käytön väheneminen samoin kuin kyseisiin ftalaatteihin lähivuosina sovellettavat lupavaatimukset vähentävät altistumista entisestään.

Nykyinen rajoitus (REACH-asetus liite XVII, nimike 51) rajoittaa näistä kolmen ftalaatin (DEHP, DBP ja BBP) käyttöä leluissa ja lastenhoitotarvikkeissa. Lisäksi kaikkien näiden neljän ftalaatin markkinoille saattamista aineena tai seoksissa on rajoitettu, koska ne luokitellaan ns. CMR-aineiksi. REACH-asetus kieltää CMR-aineiden markkinoille saattamisen ja käytön sellaisenaan, muiden aineiden aineosina sekä seoksissa, jotka on tarkoitettu toimitettavaksi yleiseen kulutukseen, jos asianomaisen aineen pitoisuus on suurempi tai yhtä suuri kuin asetettu pitoisuusraja (näiden ftalaattien kohdalla 0,3 prosenttia) (nimike 28-30).

EU-tasolla tehty aineiden riskien arviointi rajoittaa samalla mahdollisuutta tehdä kansallisia rajoituksia näiden aineiden käytölle kuluttajatuotteissa EU:n jäsenmaissa. Asiaa arvioidaan EU tasolla uudelleen viimeistään vuonna 2016 siinä vaiheessa kertyneiden tutkimustietojen valossa.

Samat neljä ftalaattia (DEHP, DBP, BBP ja DIBP) on jo listattu REACH-asetuksen ns. lupaliitteeseen (liite XIV), eli niiden käyttö esim. kuluttajatuotteiden valmistuksessa EU:ssa ei ole sallittua ilman käyttöön myönnettyä lupaa säädetyn siirtymäajan jälkeen. Lupavaatimus johtuu aineiden tiedetyistä lisääntymiselle vaarallisista ominaisuuksista.

Lisätietoja

Komission tiedonanto (2014/C 260/01)
REACH-asetuksen luvanvaraiset aineet
REACH-rajoitukset

 
Sivun alkuun