Hyppää sisältöön

Kosmeettisten valmisteiden valvonta Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle sekä Tullille

Tukes
Julkaisuajankohta 27.6.2013 14.12
Tiedote

 Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote Vastuu kosmeettisten valmisteiden turvallisuudesta on valmisteen valmistajalla ja markkinoille saattajalla. EU:n uuden kosmetiikka-asetuksen mukaan toiminnanharjoittajan on huolehdittava siitä, että valmisteet eivät aiheuta riskiä ihmisten terveydelle. Kosmeettisia valmisteita ovat esimerkiksi aurinkovoiteet, hiusvärit ja kynsilakat.

Uudessa laissa kosmeettisista valmisteista säädetään EU:n kosmetiikka-asetuksen kansallisesta täytäntöönpanosta. Jatkossa kansalliset viranomaisten valvontatehtävät keskitetään Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes) sekä Tullille. Markkinoilla olevia kosmeettisia valmisteita valvoo pääasiassa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto ja maahantuotavia valmisteita Tulli.

Myös kosmeettisten valmisteiden pakkausmerkintöihin tulee säännöksiä. Kuten nykyisinkin, pakkausmerkintöjen on oltava suomeksi ja ruotsiksi, jotta valmisteiden loppukäyttäjät saavat tuotteista olennaiset tiedot.

Hallitus esitti torstaina 27. kesäkuuta asiaa koskevan lain vahvistamista. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Laki tulee voimaan 11.7.2013.

Kosmeettisten valmisteiden sääntelyn tavoitteena on, että markkinoilla on vain ihmisten terveydelle turvallisia tuotteita. Uutta kosmetiikkalakia tarvitaan, koska EU:n kosmetiikka-asetus korvaa nykyiseen kosmetiikkadirektiiviin perustuvan kansallisen kosmetiikkalainsäädännön 11.7.2013. Koska kyseessä on EU:n asetus, sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa EU:n jäsenvaltioissa.

 Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Marilla Lahtinen, STM, 02951 63313, [email protected]

 
Sivun alkuun