Hyppää sisältöön

Leikkiminen on lasten työtä - ja turvallinen leikki on lapsen oikeus

Tukes
Julkaisuajankohta 19.11.2015 10.08
Tiedote

 

Perjantaina 20.11. vietetään 26. kertaa lapsen oikeuksien päivää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen kunniaksi. Lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989. Sopimuksen tärkein tavoite on perusoikeuksien, terveyden, koulutuksen, tasa-arvon ja turvan takaaminen kaikille lapsille.

Tukes edistää osaltaan lasten oikeuksien toteutumista valvomalla lastenkin käytössä olevien kulutustavaroiden ja kuluttajapalveluiden turvallisuutta sekä viestimällä ja valistamalla aikuisia ja lapsia turvallisista arjen valinnoista.

Leikki on lapsen työtä. Me vanhemmat olemme lastemme työsuojelupäälliköitä ja vastuussa siitä, että lasten oikeus turvalliseen leikkiin toteutuu. Aivan kuten työturvallisuuslainsäädännön tarkoituksena on huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta, vanhempien tehtävä on tarjota lapsille turvalliset puitteet oppia elämäntaitoja. Vaikka meillä vanhemmilla ei ole arjessa tukenamme työsuojelun toimintaohjelmia, turvallisuushakuinen toiminta on kaikkien saatavilla ja helposti sisäistettävissä - usein turvallisuushakuiset ratkaisut eivät ole sen kalliimpia tai työläämpiä, jopa päinvastoin.

Turvallisuus on iloinen asia

Kotioloissa minua odottavat kaksi- ja neljävuotiaat prinsessat, joita isällisellä rakkaudella yritän suojella liian suurilta kolhuilta. Vaikka olen koko työurani työskennellyt turvallisuusasioiden parissa ja olen keskivertoa valistuneempi vanhempi turvallisuusasioiden osalta, osumia ja mustelmia tulee omille lapsillekin ja ne kuuluvat asiaan. Milloin liikuntaleikkikoulussa törmätään toiseen lapseen hippasilla tai sormi jää laatikon väliin. Tärkeää on kuitenkin, että lapset harrastavat ja touhuavat monipuolisesti. Vanhempana tehtäväni on huolehtia, että lasten touhutessa riskit ovat hyväksyttäviä eli toisaalta pyrkiä estämään sellaisia asioita ja tekemisiä, joissa on todennäköistä loukkaantua vakavasti, mutta toisaalta tukea lapsia kehittämään tietoja ja taitoja, jotka auttavat selviytymään turvallisesti arjesta myös vanhempana. Aivan kuten muillekin vanhemmille, kohdalleni osuu lähes viikoittain valintoja, joissa turvallisuus on "vain" yksi ratkaisuun vaikuttavista tekijöistä. Miten esimerkiksi toimia tilanteessa, jos molemmat lapset ovat yhtä aikaa syömässä ja vanhemmalle sisarukselle tulee yhtäkkiä vessahätä ja nuorempi on juuri 10 minuutin neuvottelun jälkeen aloittanut ruokailun syöttötuolissa, tai missä vaiheessa pyöräilemään opetellessa on oikea aika luopua apupyöristä taikka millainen olisi hyvä auton turvaistuin omiin tarpeisiin?

Piki
Pienet arjen valinnat ovat ratkaisevia. Ratkaisujen tueksi tarvitaan tietoa. Vaikka raskaus kestää keskimäärin 40 viikkoa, mikä tuntuu pitkälle ajalle valmistautua vanhemmuuteen, useimmat meistä tavailevat lapsen syntyessä vasta vanhemmuuden aapisen ensimmäisiä kirjaimia. Lohdullista on, että vaikka emme ole valmiita vanhempia lapsen syntyessä, aikaa on oppia ja kasvaa. Tukes pyrkii osaltaan tukemaan tässä tuottamalla käytännönläheisiä ohjeita ja viestimällä aktiivisesti turvallisten käyttäytymismallien puolesta - välillä onnistuen paremmin, välillä huonommin. Tukesin verkkosivuilta löytyykin mm. Turvallinen koti lapsille -esite, lastenvaunun ostajan muistilista ja Kodin kemikaalit -opas, joihin kannattaa tutustua, jos nämä eivät ole jo entuudestaan tuttuja.

Vanhempana on mahdollista tehdä paljon lasten hyväksi omien käyttäytymismallien, kasvatuksen ja osallistumisen kautta. Lasten kasvaessa ja liikkumisreviirien laajetessa joudumme yhä enemmän luottamaan siihen, että lapsi tekee itsenäisesti järkeviä valintoja. Siksi on tarpeen vaikuttaa pienestä pitäen lasten suhtautumiseen turvallisuusasioihin ylläpitäen positiivista ilmapiiriä. Kuka on siis jo tavannut avaruusolio Pikin tai ovatko Maltti ja Valtti wannabe-liikennepoliisit tuttuja entuudestaan? Entä miten he liittyvät Tukesiin tai lasten oikeuksiin?

Pikin huone on päiväkoti-ikäisille suunnattu turvallisuusasenteita ja turvallisia toimintatapoja opastava peli, joka on syntynyt Tukesin, Yle Pikku Kakkosen ja Tampereella toimivan opiskelijoiden innovaatioyhteisön Demolan yhteistyönä. Peli opettaa 3 - 6-vuotiaille lapsille turvallisia toimintatapoja hauskalla ja houkuttelevalla tavalla. Pelejä pelatessaan lapset oppivat puolivahingossa turvallisia tapoja toimia omassa elinympäristössään. Maltilta ja Valtilta lapset taas voivat oppia jo ohjelmaa katsomalla, kun Maltille ja Valtille sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Näin heidän ei enää tarvitse tehdä samoja virheitä itse. Tietoiskuissa muun muassa saadaan kuhmu trampoliinilla pomppimisesta, liukastellaan uimahallissa ja kokeillaan kuinka hyvin pimeällä tiellä näkyy ilman heijastinta. Tukes toivoo pelin ja TV-ohjelmien vaikuttavan myönteisesti lasten turvallisuusasenteisiin ja vähentävän lasten tapaturmien ja onnettomuuksien määrää. Antamalla tietoa lapsille vaikutetaan samalla myös aikuisten asenteisiin. Tällä hetkellä Pikin huone peliä pelataan keskimäärin 15 000 kertaa viikossa Pikku Kakkosen sivuilla - kuka siis sanoo, että turvallisempien valintojen opettelun tulisi olla tylsää? Ainakin itselleni on ollut palkitsevaa huomata, kun pyöräilemään lähtiessäni tyttäreni muistuttaa kypärän päähän laittamisesta taikka kun autoa ajettaessa tyttäreni kysyy takapenkiltä miksi auton takaovia ei saa ajettaessa auki ja vastattuani kysymykseen hän toteaa: "Aivan niin. Turvallisuusasiat ovat tärkeitä, sanovat Maltti ja Valtti".

Kuvia lasten arjesta Tukesin kuvapankkikäyttöön.
Pienistä puroista syntyy suuri joki


Viime aikoina julkisuudessa on näkynyt erinomainen esimerkki siitä, miten jokaisen meidän pienillä valinnoilla ja tekemisellä voi olla suurta merkitystä. Olen ihastellen seurannut, kun Siiri Saarinen on omalla aktiivisuudellaan nostanut keskusteluun pimeällä näkymisen merkityksen ja motivoinut käyttämään aktiivisesti Taikaviittoja eli heijastinliivejä ( Taikaviitta – siistii olla nolo). Lasten suuntaan viesti on ollut yksinkertainen tehdä heijastinliivistä houkutteleva ja haluttava päälle puettava ja taas vanhempien suuntaan laskea kynnystä laittaa heijastinliivi päälle pimeällä vaikka kuinka olisi alla tyylikäs satojen eurojen ulkoilupuku. Tällaisia ahaa-elämyksiä ja heittäytymisiä tarvitaan lisää. Katse siis tulevaisuuteen ja pidetään mielessä, että jokaisen meistä ratkaisuilla on merkitystä!

Lasten turvallisuus -blogihaaste: Turvallinen arki syntyy pienistä teoista

Perjantaina 20.11. vietetään lapsen oikeuksien päivää. Me Tukesissa toivomme, että jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen arkeen – joka loppujen lopuksi syntyy pienistä teoista.

Haastamme bloggaajat käymään läpi kolme arkista asiaa, jotka vaikuttavat lasten turvallisuuteen. Ensimmäisenä haaste lähtee teille Isyyspakkaus, Päiväkodin elämää ja Minityyli. Muutkin saavat toki tarttua!

Lasten turvallisuus -blogihaaste toimii näin:

1. Kiitä sinut nimennyttä bloggaaja ja laita linkki hänen blogiinsa.

2.Vastaa blogihaasteen kolmeen kysymykseen:

1. Oletko tilannut pukin paketteja verkkokaupoista?
Tuotteet, esimerkiksi lelut, eivät välttämättä täytä EU:n niille asettamia turvallisuusvaatimuksia, jos tilaat tuotteita EU:n ulkopuolella toimivasta verkkokaupasta. Lisäinfoa lelujen turvallisuudesta Turvallinen koti lapselle -oppaastamme, sivu 13 alkaen.

2. Miten teillä säilytetään kemikaalit, esimerkiksi lasten askarteluliimat ja siivousaineet?
Kemikaalien varoitusmerkit on hyvä tuntea, sillä ne auttavat sinua käyttämään ja säilyttämään kemikaaleja turvallisesti. Vaaralliset kemikaalit kannattaa säilyttää lasten ulottumattomissa. Lisäinfoa Kemikaalit käyttökohteittain -nettisivultamme ja Näin huolehdit kodin kemikaaleista lapsiperheessä - Tukes päiväkodissa -videostamme.

3. Ovatko vaunut/rattaat edelleen lapselle sopivat ja turvalliset?
Aika ajoin on hyvä varmistaa, että käyttämäsi vaunut/rattaat ovat edelleen lapsellesi sopivat ja turvalliset. Vaunujen ja rattaiden kunto on hyvä tarkistaa säännöllisesti käyttöohjeiden mukaisesti. Lisäinfoa Turvallisuusvinkkejä lastenvaunujen käyttöön -nettisivultamme ja Lastenvaunujen hankkijan muistilistastamme.

3. Heitä haaste eteenpäin!

Kuvat: Saara Sivonen

Kuustonen_Jaakko
  Jaakko Kuustonen
Kuluttajaturvallisuusryhmä
 
Sivun alkuun