Hyppää sisältöön

Maltti kannattaa verkkokaupassa

Tukes
Julkaisuajankohta 16.8.2016 9.51
Tiedote

 

Perehdyimme Tukesin Facebook-sivuilla heinäkuun alussa kansainvälisen verkko-ostamisen monimutkaiseen maailmaan. Verkko-ostamisen kiemuroista kertoi kosmetiikka-asioihin erikoistunut ylitarkastaja Jarkko Loikkanen. Loikkasen mukaan hyvänä nyrkkisääntönä verkossa ostoksia tehdessä toimii se, että jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se todennäköisesti myös on sitä.

Verkosta ostetaan tänä päivänä maailmanlaajuisesti. Loikkanen kehottaa kuluttajaa muistamaan, että Euroopan unionin lait kuluttajatuotteiden ja verkkokaupan osalta ovat osin erilaisia kuin muualla maailmassa. Näin ollen EU-alueen ulkopuolelta tilatut tuotteet eivät välttämättä täytä meidän lainsäädäntömme asettamia vaatimuksia.

- Esimerkiksi kosmeettiset valmisteet voivat sisältää sellaisia ainesosia, jotka ovat EU-lainsäädännön nojalla täällä kiellettyjä, Loikkanen toteaa.

Kuluttajan on kansainvälisestikin ostettaessa oikeus saada tieto siitä, mitä ostettu tuote sisältää.

Ota verkkokaupasta selvää

Itse verkkokaupan kohdalla on Loikkasen mukaan hyvä käyttää harkintaa. Verkkokaupan yleisilmettä, kieltä, tarjouksia ja myyntilupauksia kannattaa katsella tarkalla silmällä. Lisäksi kuluttajan ei Loikkasen mukaan kannata koskaan tehdä lopullista ostopäätöstä pelkkien markkinointiväittämien mukaan. Ihmetuotteita ei ole olemassa.

- Kannattaa ihan katsoa että miltä se sivusto näyttää, mitä siitä on aiemmin sanottu ja kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka jouhevasti asiointi verkkokaupassa sujuu, Loikkanen kehottaa.

Tuotteen osalta kannattaa aivan ensimmäiseksi selvittää, mitä se sisältää ja onko se hyväksytty Euroopan markkinoille turvallisena. Euroopassa kosmeettisella tuotteella pitää olla nimettynä vastuuhenkilö, joka vastaa siitä että tuote on turvallinen ja täyttää lainsäädännön vaatimukset.

Tänä päivänä verkosta voi tilata melkein mitä vain. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaiken tilaaminen ulkomaisesta verkkokaupasta ei välttämättä ole turvallista. Esimerkiksi lääkeaineiden ostaminen Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolelta on kiellettyä.

Lisää kuluttajan vastuista, oikeuksista ja turvallisuudesta verkkokaupassa voi lukea osoitteessa: tietolisaaturvaa.fi
 
Sivun alkuun