Hyppää sisältöön

Mitä tehdä, jos ympäristö aiheuttaa vaaraa terveydelle? Viranomaiset esittelevät kuluttajille terveellisen ympäristön eteen tehtävää työtä Espoossa

Tukes
Julkaisuajankohta 27.8.2013 12.30
Tiedote

Tukesin, Eviran ja Valviran yhteistiedote  Kuluttajilla on mahdollisuus tutustua terveellisen ja turvallisen ympäristön hyväksi tehtävään työhön perjantaina 30.8. Espoossa. Iltapäivän aikana Sello-kauppakeskuksessa työstään kertovat muun muassa Espoon kaupungin terveystarkastajat ja Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkäri, ja kokemuksistaan terveellisestä ympäristöstä kansanedustaja Pekka Haavisto ja kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen.

– Terveellinen ja turvallinen ympäristö ei ole itsestäänselvyys, vaan yritykset ja viranomaiset tekevät sen eteen jatkuvasti työtä. Kuntien ympäristöterveydenhuoltoon tai palveluntarjoajille voi ilmoittaa terveydelle haitallisista asioista ympäristössä. Yhteyttä kannattaa ottaa, jos epäilee esimerkiksi jatkuvan päänsäryn johtuvan huonosta sisäilmasta, uskoo tavanneensa laittomasti maahantuodun lemmikin, saaneensa ruokamyrkytyksen, vatsataudin uimavedestä tai sisäleikkipaikkojen turvallisuus askarruttaa, ylitarkastaja Anna Pukander Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes) sanoo.

Yritykset ovat vastuussa tarjoamiensa palveluiden ja tuotteiden turvallisuudesta, ja yritysten omavalvonta ja turvallisuussuunnittelu ovat turvallisuuden kannalta ensisijaisia. Lisäksi kuntien ympäristöterveydenhuolto valvoo toiminnanharjoittajia. Tukes, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) johtavat, ohjaavat ja kehittävät yhdessä aluehallintoviranomaisten kanssa kuntien tekemää valvontaa.

Näkyvyyspäivän tietoiskut alkavat Helsingin kaupunginvaltuutetun Pentti Arajärven haastattelulla klo 12, klo 14.20 ylitarkastaja Pertti Metiäinen Valvirasta kertoo asuinympäristön turvallisuudesta ja sisäilmasta, klo 17 Linnanmäen toimitusjohtaja Risto Räikkönen puhuu huvipuistojen turvallisuusvaatimuksista, ja klo 17.20 käsitellään ulkomailta tuodun ruuan turvallisuutta Tullilaboratorion tutkimuspäällikön Kalevi Siivisen johdolla.

TERVE!-Ympäristöterveydenhuollon näkyvyyspäivä alkaa Sellonaukiolla mediatilaisuudella klo 10. Tilaisuudessa esitellään ajankohtaisia valvontatuloksia sisäleikkipaikoista, Oiva-elintarviketarkastuksista sekä talous- ja uimaveden laadusta. Paikalla on myös keskusvirastojen ylin johto. Kuluttajien on mahdollista tulla kuuntelemaan myös mediatilaisuutta.

Näkyvyyspäivän tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta ympäristöterveydenhuollosta ja tehdä näkyväksi ympäristön terveyden edistämiseksi tehtävää työtä.

Lisätietoja:

TERVE!-näkyvyyspäivän yleisötilaisuus, ylitarkastaja Anna Pukander (Tukes), p. 029 5052 165

sähköposti: [email protected]

Tietoiskujen ohjelma (pdf, 3Mt)

Mediatilaisuuden ohjelma (pdf, 3Mt)

 
Sivun alkuun