Hyppää sisältöön

PAH-yhdisteiden markkinoille saattamista kuluttajatuotteissa rajoitetaan

Tukes
Julkaisuajankohta 20.5.2014 15.26
Tiedote

 

REACH-asetuksen liitteen XVII polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH-yhdisteitä) koskevaa rajoitusta laajennetaan EU-asetuksella N:o 1272/2013 koskemaan kuluttajatuotteita.

Nykyinen PAH-yhdisteitä koskeva rajoitus( nimike 50), koskee PAH-yhdisteiden esiintymistä ajoneuvojen renkaiden valmistuksessa käytettävissä pehmitinöljyissä. Muissa esineissä PAH-yhdisteiden käyttöä ja markkinoille saattamista ei ole aikaisemmin rajoitettu. Monet PAH-yhdisteet on luokiteltu syöpää aiheuttaviksi ja niiden myynti yleiseen kulutukseen sellaisenaan tai seoksissa on jo ollut kiellettyä rajoitusnimikkeen 28 mukaan.

PAH-yhdisteitä on käytössä monien erilaisten kuluttajille tarkoitettujen esineiden muovi- ja kumiosissa. Jotta kuluttajien terveyttä voitaisiin suojella esineissä oleville PAH-yhdisteille altistumisen aiheuttamalta riskiltä, esineissä kosketettavissa olevien muovien- ja kumiosien sisältämien PAH-yhdisteiden pitoisuuksille on asetuksessa asetettu raja-arvot, joita ei saa ylittää. 

Uuden rajoituksen mukaan kuluttajille tarkoitettujen esineiden kumi- ja muoviosat, jotka joutuvat pitkän aikaa tai toistuvasti lyhyen aikaa suoraan kosketukseen ihmisen ihon tai suuontelon kanssa tavanomaisissa tai kohtuudella odotettavissa olevissa käyttöolosuhteissa, eivät saa sisältää enemmän kuin 1 mg/kg (0,0001 prosenttia kyseisen osan painosta) rajoituksessa mainittua PAH-yhdistettä. Tällaisia esineitä ovat mm. urheiluvarusteet, kotitalousvälineet, työntökärryt, kävelytelineet, työkalut, vaatteet, jalkineet, käsineet, urheiluasut, kellon rannekkeet, rannenauhat, naamarit ja pääpannat. Lelujen, aktiviteettilelut mukaan lukien, ja lastenhoitotarvikkeiden kumi- ja muoviosissa raja- arvo on 0,5 mg/kg (0,00005 prosenttia kyseisen osan painosta).

Kuluttajatuotteita, joissa edellä mainitut raja-arvot ylittyvät, ei saa saattaa markkinoille 27.12.2015 alkaen. Tätä ennen jo markkinoilla olleita esineitä rajoitus ei koske.

EU-asetus N:o 1272/2013
PAH-yhdisteet ajoneuvojen renkaissa ja kuluttajatuotteissa
Taulukko voimassa olevista rajoituksista

 
Sivun alkuun