Hyppää sisältöön

Pohjoismaiden sähköturvallisuutta valvovat viranomaiset etsivät keinoja verkkokaupan valvontaan

Tukes
Julkaisuajankohta 11.6.2014 14.43
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) isännöi pohjoismaisten sähköturvallisuusviranomaisten tapaamista 11.–12.6.2014. Tänä vuonna kokouksen yhtenä erityisteemana on lisääntyvä verkkokauppa ja sen tuomat haasteet sähkötuotteiden turvallisuuden valvontaan.

Pohjoismaisella viranomaistyöllä edistetään sähköturvallisuutta yhteisten projektien ja muun yhteistyön kautta sekä vaihtamalla kokemuksia ja tietoja. Yhteistyössä myös valmistellaan yhteisiä linjoja standardisointiin ja EU-säädösvalmisteluun sekä uusiin nouseviin turvallisuuskysymyksiin.

Verkkokauppaan liittyvät turvallisuuskysymykset ovat nyt erityisen ajankohtaisia, sillä myös sähkötuotteiden kaupankäynti on siirtynyt yhä enemmän verkkoon.

Verkkokaupasta voi saada vaarallisen tuotteen

 – Verkkokaupan valvonta on haastavaa viranomaisille, sillä vaikka netissä myytäviä tuotteita koskevat samat vaatimukset kuin kivijalkakaupassa, esimerkiksi Suomen viranomaisten toimenpiteet voidaan kohdistaa vain Suomen alueella toimiviin yrityksiin. Erilaisten tietojenvaihtojärjestelmien kautta informoidaan muita EU-maita, mutta kauempana sijaitsevat verkkokaupat voivat jatkaa vaarallisiksi todettujen tuotteiden myyntiä, Tukesin tuote- ja laitteistovalvonnan johtaja Tuiri Kerttula sanoo.

Myös kuluttajien saattaa olla vaikea arvioida sivustoja ja niillä myytävien tuotteiden turvallisuutta.

– Pahimmillaan verkkokaupasta voidaan myydä jopa hengenvaarallisia tuotteita, joihin suomalaisilla valvontaviranomaisilla ei ole mahdollista puuttua, Kerttula sanoo.

Viranomaisyhteistyö tiivistymässä

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin viranomaiset pohtivat kokouksessaan keinoja, joilla voitaisiin edistää verkkokaupan turvallisuutta ja lisätä kuluttajien tietoisuutta netistä ostamiseen liittyvistä turvallisuusnäkökulmista.

– Tukes on juuri käynnistänyt kuluttajaviestintäkampanjan suunnittelun laajassa viranomaisyhteistyössä. Yhteistyöhön on tulossa todennäköisesti mukaan myös kaupan toimijoita, Tuiri Kerttula kertoo.

Pohjoismaisella sähköturvallisuusviranomaisten yhteistyöllä on pitkät perinteet. NSS-komitea (Nordiska kommitteen för Samordning av elektriska Säkerhetsfrågor) perustettiin vuonna 1964 edistämään sähköturvallisuutta ja yhtenäistämään turvallisuustilastointia.

Nyt Helsingissä kokoontuvan pääryhmän lisäksi NSS-yhteistyössä toimii useita alaryhmiä, jotka keskittyvät mm. markkinavalvontaan, tutkimukseen ja viestintään. Myös muilla Tukesin toimialoilla tehdään vastaavaa pohjoismaista viranomaisyhteistyötä.

Lisätietoja:

Tuiri Kerttula, johtaja, puh. 029 505 2643
[email protected]

 
Sivun alkuun