Hyppää sisältöön

RoHS-direktiivi koskee jatkossa myös terveydenhuollon laitteita ja mittauslaitteita

Tukes
Julkaisuajankohta 11.6.2014 9.00
Tiedote

Yhteistiedote Tukes ja ympäristöministeriö Terveydelle ja ympäristölle vaarallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa rajoitetaan yhä enemmän. Kesäkuussa 2013 voimaan astunut laki vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa laajenee 22.7.2014 koskemaan myös muun muassa terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita sekä tarkkailu- ja valvontalaitteita. Heinäkuun jälkeen rajoitusten piiriin tulevia uusia tuoteryhmiä ovat esimerkiksi kotitalouksien palovaroittimet ja valvontajärjestelmät.

Tähän mennessä rajoitukset ovat koskeneet jo muun muassa kodinkoneita, sähkötyökaluja ja valaisimia. Ainerajoituksella halutaan vähentää lyijyn, elohopean, kadmiumin, kuudenarvoisen kromin, polybromibifenyylien (PBB) ja polybromidifenyylieetterien (PBDE) käyttöä markkinoille saatettavissa sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. EU on rajoittanut vaarallisten aineiden käyttöä jo vuodesta 2002 alkaen. Euroopan komissio on kuitenkin voinut myöntää poikkeuksia määräajaksi tietylle käyttökohteelle.


Ainerajoitusten lisäksi RoHS-laki (387/2013) asettaa elinkeinoharjoittajille useita sellaisia vaatimuksia, jotka koskevat laitteiden vaatimustenmukaisuuden varmistamista, EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen ja teknisten asiakirjojen laatimista, CE-merkintää ja muita tuotteen merkintöjä sekä toimenpiteitä tilanteissa, joissa on syytä epäillä sähkö- ja elektroniikkalaitteen olevan säädettyjen vaatimusten vastainen.


RoHS-direktiivillä rajoitetaan vaarallisten aineiden käyttöä kaikissa markkinoille saatettavissa sähkö- ja elektroniikkalaitteissa vuoden 2019 heinäkuuhun mennessä. Eräät laiteluokat, kuten aurinkosähköpaneelit, on kuitenkin suljettu soveltamisalan ulkopuolelle.


Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo RoHS-lain toteutumista Suomessa. Terveydenhuollon laitteiden osalta valvonta kuuluu Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle (Valvira).


Rajoitettavista aineista ja käyttökielloista myönnettävistä poikkeuksista on säädetty tarkemmin ympäristöministeriön asetuksella (419/2013) RoHS-direktiivin mukaisesti. Rajoitukset koskevat myös sähkö- ja elektroniikkalaitteiden varaosia ja liitäntäjohtoja, jollei niille ole erikseen myönnetty poikkeusta. Rajoitettaville vaarallisille aineille on annettu myös enimmäispitoisuudet homogeenisessa materiaalissa.


Lisätietoja:
ylitarkastaja Sami Karisola, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes),
p. 029 5052 024, [email protected]


neuvotteleva virkamies Else Peuranen, ympäristöministeriö, p. 029 5250 225, [email protected]


Laki vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa (387/2013)


Ympäristöministeriön asetus (419/2013)

Lisätietoja RoHSista  Tukesin verkkosivulla 

Lisätietoa terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita koskevista rajoituksista  Valviran verkkosivulla

 
Sivun alkuun