Hyppää sisältöön

Tukes löysi puutteita routaeristeistä

Tukes
Julkaisuajankohta 12.10.2017 9.00
Tiedote

Routaeristeiden puristuslujuudessa ja lämmönjohtavuudessa todettiin puutteita Turvallisuus ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämissä testeissä. Eristeitä testattiin osana rakennustuotteiden laajaa testausohjelmaa. Tukes on ilmoittanut puutteista valmistajille ja seuraa niiden korjaamista.

Testeihin valittiin erilaisia eristemateriaaleja sekä kotimaisilta että ulkomaisilta valmistajilta. Tukes testautti VTT Expert Services Oy:llä neljän valmistajan EPS-routaeristeitä* ja kolmen eri valmistan XPS-lämmöneristeitä*. Testatut tuotteet hankittiin rautakaupoista eri puolelta Suomea. Testeissä tutkittiin lämmönjohtavuutta, puristuslujuutta sekä vedenimeytyvyyttä.

Lämmöneristeissä lämmönjohtavuusarvo kuvaa, miten materiaali johtaa lämpöä. Pienempi lämmönjohtavuuslukema tarkoittaa sitä, että lämmöneriste johtaa vähemmän lämpöä.

Puristuslujuus on merkittävä ominaisuus routaeristeelle, koska siihen kohdistuu maan paine. Lämmöneristeen tulisi kestää koko rakenteen elinkaaren ajan, eikä se saisi menettää merkittävästi puristuslujuutta.

Eristeen vedenimeytyvyys, eli määrä jonka eriste imee itseensä vettä, heikentää sen eristävyyttä.

EPS-routaeristeiden lämmönjohtavuudessa ja puristuslujuudessa puutteita

Testauksessa määritettiin lämmönjohtavuus, puristuslujuus sekä vedenimeytyvyys pitkäaikaisessa kokonaisupotuksessa.

Yhden valmistajan tuotteet eivät vastanneet valmistajan ilmoittamaa lämmönjohtavuuden ja puristuslujuuden suoritustasoa. Toisen valmistajan tuotteissa puristuslujuuden ja vedenimeytyvyyden suoritustasot eivät olleet riittäviä, ja yhden valmistajan tuotteet eivät saavuttaneet valmistajan ilmoittamaa lämmönjohtavuuden suoritustasoa. 

XPS-routaeristeiden puristuslujuudessa puutteita

XPS-lämmöneristeistä määritettiin jäädytys-sulatuskestävyys ja puristuslujuus. Puristuslujuudesta mitattiin alkupuristuskestävyys sekä puristuskestävyys märkänä ja kuivana.

Kaikilla XPS-tuotteilla todettiin vedenimeytyvyyden jäädytys-sulatusrasituksen olevan alle yhden prosentin tilavuudestaan. Alle prosentin imeytyvyyttä voidaan pitää hyvänä tuloksena.

Yhden valmistajan tuote ei miltään osin täyttänyt valmistajan ilmoittamaa puristuslujuuden suoritusvaatimusta.

Tukes on saanut eristeiden valmistajilta selvitykset poikkeamien taustasyistä, jotka ovat liittyneet esimerkiksi valmistusprosessin häiriöihin. Häiriöt ovat aiheuttaneet laadullisia poikkeamia. Valmistajat ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä toimenpiteisiin eristeissä havaittujen puutteiden korjaamiseksi.

Tukesin jatkotoimet

Tukes varmentaa toimenpiteiden tulokset seuraamalla valmistusprosessien laadunvalvontatuloksia sekä tekemällä uusintatestauksia tänä ja ensi vuonna. Seurannan ja testauksen perusteella Tukes päättää jatkotoimista.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Kurt Kokko puh. 029 5052 128, [email protected]

Eristeiden testaus on osa rakennustuotteiden laajaa testausohjelmaa, joka käynnistyi vuoden 2016 lopussa ja päättyy vuoden 2017 lopussa.  Tarkoituksena on saada tilannekuva rakennustuotteiden yleisestä laadusta ja niiden vaatimustenmukaisuudesta. Tulosten avulla rakennustuotteiden valvontaa kehitetään siten, että se olisi mahdollisimman tehokasta ja vaikuttavaa.

Termit:

*EPS= expanded polystytrene = tehdasvalmisteiset paisutetut polystyreenituotteet

*XPS= extruded polystyrene foam = tehdasvalmisteiset suulakepuristetut polystyreenituotteet

 
Sivun alkuun