Hyppää sisältöön

Tutkijat visioivat EU:lle nanoturvallisuuden tutkimusstrategian

Tukes
Julkaisuajankohta 20.6.2013 14.57
Tiedote

Työterveyslaitoksen tiedote Työterveyslaitos on tuottanut Euroopan komissiolle yhdessä johtavien eurooppalaisten nanoturvallisuuden tutkijoiden kanssa tutkimusstrategian. Strategia linjaa nanomateriaalien turvallisuustutkimuksen painopistealueet Euroopan komission 8. puiteohjelmaa varten (Horizon 2020). Vuosien 2015–2025 aikana EU rahoittanee nanoturvallisuustutkimusta noin 200 miljoonalla eurolla. Tutkimusstrategia luovutetaan komission ja Irlannin hallituksen edustajille torstaina 20.6.2013 Dublinissa.

Komissio pyysi ensimmäistä kertaa nanoturvallisuutta tutkivaa yhteisöä tuottamaan sisällön nanoturvallisuustutkimuksen rahoitusohjelmaa varten. Strategia luotiin sekä komission päätöksenteon tueksi että tutkimusrahoituksen kohdentamiseksi. Työtä johti Työterveyslaitos.

– Olemme ylpeitä siitä, että komissio pyysi linjausten koordinointia juuri meiltä. Pidämme sitä arvostuksen osoituksena tekemällemme työlle, toteaa Nanoturvallisuuskeskuksen ja Nanoturvallisuusklusterin johtaja, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Kai Savolainen.

Turvallisuustutkimukseen tulee panostaa

Tuore tutkimussuunnitelma linjaa strategisia tutkimustarpeita. Painopiste tulisi asettaa tutkimukseen, joka pyrkii muun muassa selvittämään, mitkä ovat ne ominaisuudet nanomateriaaleissa, jotka ovat biologisesti haitallisia sekä ihmisille että muulle eliöstölle.

– On koko nanoalan kohtalonkysymys, että käytettävät materiaalit ja teknologiat ovat turvallisia. Tutkimus tähtää muun muassa siihen, että tulevaisuudessa pystymme ryhmittelemään teollisesti tuotetut nanomateriaalit helposti ja edullisesti niiden ominaisuuksien perusteella sekä ennakoimaan materiaalien mahdolliset terveyshaitat niin kuluttajille kuin niitä käsitteleville työntekijöillekin, korostaa tutkimusstrategian toimittanut erikoistutkija Lea Pylkkänen Työterveyslaitoksesta.

Nanoteknologia on määritelty Horizon 2020 -ohjelmassa yhdeksi avainteknologiaksi (key enabling technologies, KET). Sen katsotaan olevan merkittävä ala muun muassa Euroopan kilpailukyvyn kannalta.

Tutkimusstrategia syntyi yli sadan alan eurooppalaisen tutkijan voimin

Työterveyslaitos tuotti tutkimusstrategian yhdessä Euroopan Nanoturvallisuusklusterin (NanoSafety Cluster) jäsenten eli reilun sadan eurooppalaisen nanoturvallisuustutkimuksen asiantuntijan kanssa. Edustettuina olivat muun muassa altistumisen ja riskinarviointi, molekyylibiologia, toksikologia sekä materiaalitutkimus. Suomesta työhön osallistuivat Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden lisäksi Itä-Suomen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston, Tukesin ja VTT:n edustajat. Mikäli tarvetta ilmenee, linjauksia voidaan päivittää myöhemminkin.

EU-rahoitus on elinehto suomalaiselle nanotutkimukselle ja esimerkiksi Nanoturvallisuuskeskuksen olemassaololle.

– Alan kotimaista rahoitusta on todella vähän: Suomessa ei ole yhtään nanotutkimukseen keskittyvää rahoitusohjelmaa. Vain yksittäiset tutkimushankkeet saavat silloin tällöin rahoitusta esimerkiksi Suomen Akatemialta ja Työsuojelurahastolta, Savolainen kertoo.

Työterveyslaitoksen Nanoturvallisuuskeskus on Euroopan johtava teollisten nanohiukkasten turvallisuuden tutkimuskeskus erityisesti työturvallisuuden alalla.

Tutkimusohjelma luovutetaan juhlavasti

Tutkimusprofessori Kai Savolainen luovuttaa 220-sivuisen tutkimusstrategian Nanosafety in Europe 2015-2025: Towards Safe and Sustainable Nanomaterials and Nanotechnology Innovations Euroopan komission ja Irlannin hallituksen edustajille torstaina 20.6. Dublinissa, Irlannissa EuroNanoForum-kongressin yhteydessä järjestettävässä NanoSafety Clusterin kokouksessa. Tilaisuudessa komissiota edustavat johtaja Herbert von Bose ja johtaja Christos Tokamanis, DG Research and Innovation, Industrial Technologies. Irlannin hallitusta edustaa varapääjohtaja Sharon McGuinness, Health and Safety Authority.

Lisätiedot

erikoistutkija Lea Pylkkänen, Työterveyslaitos, puh. 030 474 2244, 046 850 5076, lea.pylkkanen[at]ttl.fi

tutkimusprofessori Kai Savolainen, Työterveyslaitos, puh. 030 474 2200, 040 742 0574, kai.savolainen[at]ttl.fi

Tutustu myös

Nanoturvallisuuskeskus 

Työterveyslaitoksen Nanoturvallisuuskeskuksen tärkein tavoite on varmistaa, että suomalaiset työpaikat, joilla käsitellään nanomateriaaleja, ovat turvallisia.

Nanoturvallisuusklusteri

Työterveyslaitoksen koordinoima, EU:n rahoittamien, nanomateriaalien turvallisuutta edistävien hankkeiden yhteenliittymä.

 
Sivun alkuun