Hyppää sisältöön

Valaisimen energiamerkintä hämärän peitossa – tiivistetty ohje valaisimen energiamerkistä

Tukes
Julkaisuajankohta 8.4.2014 8.32
Tiedote

Maaliskuun alussa voimaan tullut valaisimen energiamerkintä on aiheuttanut paljon sekaannusta ja väärinkäsityksiä. Merkintävaatimukset eroavat muiden tuotteiden merkintävaatimuksista. Valaisimen energiamerkkiä ei tarvitse kiinnittää pakkaukseen. Sen sijaan merkin pitää olla loppukäyttäjien nähtävillä myyntipisteessä.

Valaisimen energiamerkintä koskee kaikkia valaisimia, paitsi niitä, jotka on suunniteltu yksinomaan lampuilla ja ledimoduuleilla,

  • joiden valovirta on alle 30 lumenin,
  • joita käytetään paristojen tai akkujen kanssa tai
  • joiden pääasiallinen käyttötarkoitus ei ole valaistus (jos näitä kuitenkin markkinoidaan käytettäväksi valaistuksessa, kuuluvat ne valaisimen energiamerkinnän piiriin).

Valmistajan velvollisuudet

Valmistajan vastuulla on tehdä valaisimelle energiamerkki ja saattaa se jälleenmyyjien saataville korvauksetta joko sähköisessä tai painetussa muodossa. Jos tavarantoimittaja valitsee toimitusjärjestelmän, jossa merkit toimitetaan ainoastaan jälleenmyyjien pyynnöstä, tavarantoimittajan on pyydettäessä toimitettava merkit viiveettä.

Valaisimen mukana tulevat lamput on oltava joko alkuperäispakkauksessa, josta selviävät lampun tiedot, tai jos pakkausta ei ole, lamppujen energiamerkki ja muut tiedot tulee merkitä valaisimen pakkaukseen. Kummassakin tapauksessa valaisimen energiamerkissä on mainittava mukana tulevien lamppujen energialuokka sekä valaisimeen sopivien lamppujen energialuokat.

Jälleenmyyjän velvollisuudet

Jokaisella myyntipisteessä esillä olevalla mallilla on energiamerkki. Merkin on oltava esillä jommallakummalla tai molemmilla seuraavista tavoista:

  • esiteltävän valaisimen läheisyydessä siten, että se on selvästi näkyvillä ja tunnistettavissa kyseiseen malliin liittyväksi merkiksi merkissä olevaa tuotenimeä ja mallinumeroa lukematta
  • siten, että se liittyy myyntipisteessä parhaiten näkyvillä oleviin tietoihin esiteltävästä valaisimesta (kuten hintatietoihin tai teknisiin tietoihin)

Jälleenmyyjä voi vaatia, että energiamerkki kiinnitetään valaisimen pakkaukseen. Vaatimusta ei kuitenkaan voi perustella lainsäädännöllä, vaan silloin se on valmistajan ja jälleenmyyjän keskinäinen sopimus.

Kielivaatimukset

Valaisimen energiamerkissä on kansallisella kielellä merkittyjä lisätietoja. Pääasiassa EU:n energiamerkinnät on pyritty toteuttamaan siten, ettei merkissä ole kansallisilla kielillä kirjoitettua tekstiä, jolloin sama merkki käy missä tahansa jäsenvaltiossa. Valaisimen energiamerkissä näin ei kuitenkaan ole, vaan merkkiä tulee muokata jokaisen jäsenmaan markkinoille sopivaksi. Suomessa tämä tarkoittaa, että merkissä olevat lisätiedot tulee olla joko suomeksi tai ruotsiksi.

– Todennäköisesti merkinnän kielivaatimus on syy siihen, ettei valaisimien energiamerkkiä tarvitse laittaa pakkaukseen. Mutta merkki pitää olla siitä huolimatta loppukäyttäjien nähtävillä myyntipisteessä, valaisee ylitarkastaja Seppo Niemi.

Tämän vuoden aikana komission odotetaan antavan myös horisontaalisen asetuksen verkkokaupoissa käytettävissä energiamerkeistä. Asetus tulee koskemaan myös lamppuja ja valaisimia, eli asetuksen voimaantulon jälkeen verkkokaupassa pitää olla nähtävillä myös energiamerkki, ei vain tietoja merkistä.

Lisätiedot

Ylitarkastaja Seppo Niemi, p. 029 5052 167, [email protected]

Ylitarkastaja Marika Keskinen, p. 029 5052 680, [email protected]

Lisätietoa energiamerkistä:


Toiminnanharjoittajat: www.energiamerkinta.info/tuoteryhmat/valaistus

Kuluttajat: www.motiva.fi/ostajanopas

 
Sivun alkuun