Skip to Content

Kuluttajapalveluiden turvallisuus on monen tekijän summa

Tukes
Julkaisuajankohta 4.5.2016 21.29
Tiedote

 

Kun lapset lähtevät leikkipuistoon, nuoret uimahalliin tai laskettelukeskukseen ja vanhemmat hiihtoladulle, tarkoituksena on pitää hauskaa ja rentoutua. Parhaimmassa tapauksessa kuntokin kohenee. Kivaa päivää huvipuistossa tai aurinkoista päivää uimarannalla muistellaan pitkään. Usein muistona on joukko kuvia nauravista lapsista ja ilakoivista nuorista!

Useinkaan ei tule ajateltua, että hauskanpidon onnistumiseksi on tehty runsaasti työtä myös turvallisuuden varmistamiseksi. Yleensä turvallisuuteen ei tarvitse kiinnittää erityistä huomiota, parhaimmillaan turvallisuus on varmistettu toiminnan suunnittelu- ja rakennusvaiheessa ja säännöllisesti ennen ja pitkin kautta. Leikkikenttävälineet on suunniteltu turvallisuusstandardien mukaan ottaen huomioon eri-ikäisten taidot, ja välineiden kunnon leikkikentän pitäjä on tarkastanut ennen kauden alkua ja kauden aikanakin korjaa ilkivallan jälkiä ja rikkoutumisia. Uimahallissa valvotaan veden laatua, korjataan rikkimenneet lattiakaakelit liukastumisen estämiseksi ja edellytetään uimareilta turvallisia toimintatapoja. Laskettelukeskuksen hiihtohissit on varustettu turvalaitteilla, ne tarkastetaan säännöllisesti ja myrskyisellä kelillä hissit suljetaan turvallisuuden varmistamiseksi. Hiihtolatujen reitit suunnitellaan tarkasti ja varoitetaan jyrkistä laskuista. Huvipuistojen laitteita huolletaan ja kunnostetaan talven yli, jotta kausi voidaan aloittaa turvallisilla ja toimintavarmoilla välineillä. Uimarannat siivotaan kesää varten ja varustetaan turvallisuusohjeilla. Kaikki tämä työ tehdään sen eteen, että etukäteen hauskana pidetty juttu pysyy myös sellaisena. Näillä keinoilla on myös tapaturmien ja onnettomuuksien määrää saatu vähennettyä. Tuskin mitään näistä toimista pidetään turhana.

Vaikka leikkikentän tai laskettelukeskuksen pitäjä olisikin tehnyt turvallisuuden eteen paljon, paljon jää myös käyttäjien vastuulle. Leikkikentällä voi kiivetä liian korkealle tai ottaa liian kovan vauhdin. Uimahallissa tai – rannalla on turvatonta, jos ei osaa uida tai ei välitä yhteisistä pelisäännöistä. Hiihtohissi on vaarallinen paikka, jos ei toimi ohjeiden mukaan. Laskettelurinteessä on turvallisempaa, jos osaa laskea, noudattaa lasketteluetikettiä ja käyttää kypärää. Jyrkässä alamäessä kannattaa aurata, jos on epävarma laskija. Turvallisuus on kiinni myös omasta osaamisesta, taidoista ja asenteista.

Tukes valvoo, että toiminnanharjoittaja huolehtii turvallisuuden varmistamisesta kokonaisuutena. Yksittäisiä leikkipuistoja ei voida tarkastaa - saati ihmisten taitoja tai osaamista. Paljon siis jää myös käyttäjän vastuulle, mitä riskejä kannattaa ottaa. Lasten turvallisuus on meidän aikuisten vastuulla. Kukin äiti ja isä kohdaltaan miettivät, millaisia elämyksiä ja kokemuksia omille lapsilleen haluaa. Tukes pyrkii viestinnän keinoin kertomaan, että raskas vastuu painaa myös kuluttajapalveluiden käyttäjiä.

kerttula_tuiri_blog


Tuiri Kerttula

kirjoittaja on Tukesin tuoteyksikön johtaja

Kuluttajapalveluiden turvallisuusvalvonta keskitettiin kunnilta Tukesiin 1.5.2016 alkaen. Aiemmin kuluttajapalveluiden turvallisuudesta vastasivat kunnat Tukesin ohjauksessa. Tukesin jatkossa valvomia kuluttajapalveluita ovat esimerkiksi huvipuistot, laskettelukeskukset, uimahallit, yleisötapahtumat ja erilaiset ohjelmapalvelut, kuten esimerkiksi moottorikelkkasafarit ja seikkailuradat.
Back to top