Skip to Content

Nuorisokoruista löytyi vain vähän raskasmetalleja

Tukes
Julkaisuajankohta 9.12.2015 9.19
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) valvontahavaintojen perusteella Suomessa myytävät rihkamakorut eivät juuri sisällä kiellettyjä raskasmetalleja.  Tukes testautti yhteensä 30 korun ja kellon raskasmetallipitoisuuksia. Testatuista tuotteista vain yksi koru sisälsi liikaa kadmiumia.

Testattavaksi etsittiin erityisesti nuorten käyttämiä koruja, joten hankintapaikoiksi valittiin nuorten suosimia vaateliikkeitä. Kelloja hankittiin myös kultasepänliikkeistä. Näytteitä ostettaessa liikkeiden myyjiltä kysyttiin, minkälaisia tuotteita he suosittelisivat nuorelle. Näytteiksi valittiin 11 kelloa ja 19 korua.

Tuotteista tutkittiin niiden sisältämä kadmium ja lyijy sekä tuotteista liukeneva nikkeli. Kadmium on syöpää aiheuttava ja vesiympäristölle vaarallinen aine. Toistuva lyijyaltistus voi puolestaan johtaa neurologisen kehityksen häiriöihin, ja nikkeli on yleinen kosketusallergian aiheuttaja. Näiden metallien käyttöä koruissa rajoitetaan Euroopan unionin kemikaalilainsäädäntöön kuuluvalla REACH-asetuksella. Sillä pyritään suojelemaan ihmisten terveyttä ja ympäristöä kemikaalien aiheuttamilta riskeiltä.

Testatuista kelloista useat sisälsivät nikkeliä, mutta sitä ei tutkimusten mukaan liuennut niistä yli sallitun rajan (0,5 μg/cm2/viikko). Näin ollen ne olivat kaikki REACH-asetuksen vaatimusten mukaisia. Lyijyä ei koruista tai kelloista löytynyt. Koruista kaikki yhtä lukuun ottamatta täyttivät myös kadmiumille asetetut vaatimukset.

- Tässä yhdessä korussa olikin sitten reipas kadmiumpitoisuuden ylitys. Kadmiumia ei saa tuotteissa olla yli 0,01 prosenttia, mutta kyseinen koru sisälsi kadmiumia noin 30 prosenttia, ylitarkastaja Pirjo Säle Tukesista kertoo.

- Jos kyseistä korua on käytetty vain oikeaan tarkoitukseensa, suurta riskiä ei pitäisi olla, koska kadmiumin imeytyminen ihon läpi on vähäistä. Korun nielaiseminen tai sen jatkuva imeskely voi muuttaa tilannetta. Tupakka ja ruoka ovat kuluttajan pääasialliset lähteet kadmiumille. Kadmiumin puoliintumisaika kehossa on kuitenkin niin pitkä, että sitä kertyy pikkuhiljaa elimistöön, joten kaikki ylimääräinen altistuminen pyritään karsimaan pois, toteaa ylitarkastaja Hinni Papponen Tukesista.

Tukes määräsi tuotteen myyneen yrityksen poistamaan korun markkinoilta (linkki Markkinavalvontarekisteriin).

Kysy myyjältä, mitä koru sisältää

Tukes muistuttaa, että vain tietyille aineille on asetettu vaatimuksia lainsäädännössä. Myös muille aineille voi herkistyä, joten myyjältä kannattaa aina kysyä tuotteiden materiaaleista.

Tukesin kemikaaliviestintä on keskittynyt tänä vuonna erityisesti nuoriin. Nuoret ja kemikaalit – teemavuoden suojelijana on toiminut Tukesin Kukkahattutäti, jonka verkkosivuilta www.sussiunatkoon.fi löytyy tietoa myös korujen kemikaaleista.

Lisätietoa:

ylitarkastaja Pirjo Säle, p. 029 5052 672

sähköposti: [email protected]

Kuva testatuista koruista

Kukkahattutädin Kummityttö koruostoksilla -video

Kukkahattutäti korukaupassa -video

Back to top