Skip to Content

Skuuttaa turvallisesti: käytä kypärää ja vaihda kulunut lauta uuteen

Tukes
Julkaisuajankohta 30.8.2017 9.45
Tiedote

 

 

 


Skeittipaikalla Tampereen Kalevassa ei koulupäivän jälkeen suinkaan rullaa skeittilaudat, vaan paikalle on kokoontunut kymmenvuotiaita poikia skuuttaamaan eli temppupotkulautailemaan. Pojat ottavat rampilta vauhtia ja lähtevät rullaamaan kohti esteitä. Pomppu, ja potkupyörä lentää ilmassa. Skuuttaaja pyörittää lautaa ilmassa taidokkaasti. Kun pyörät laskeutuvat maahan, skuuttaajien toinen jalka tasapainoilee laudalla ja toinen ottaa lisää vauhtia. Ei puhettakaan mahalaskuista. Tosin niitäkin paikalla skuuttaaville Tristanille ja Joonakselle on sattunut.

-Mulla murtui kylkiluu kerran. Koitin reilata, lauta menikin alaspäin ja sitten tipuin kylki edellä, Joonas kertoo.

-Kun tein yhtä temppua maassa, niin siinä sattui polveen, kaveri Tristan jatkaa vierestä.

Juuri tällaiset haaverit ovat tyypillisiä temppulautailijoille. Suurin osa potku- ja rullalautavammoista ovat kaatumisesta johtuvia murtumia ja nivelsidevammoja ( linkki suomalaistutkimukseen). Nuori ikä ja vähäinen kokemus lisäävät vakavien vammojen riskiä. Usein murtuu käsi, kun lapsi suojaa kaatuessaan itseään kädellä. Pään alueen vammoja sattuu harvoin, mutta kohtalokkaista vammoista ne muodostavat valtaosan. Kypärän käyttö ehkäisisi vakavia vammoja. Myös ympäristö vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kuinka pahasti sattuu. Vakavimmat onnettomuudet tapahtuvat yleensä liikenteen seassa, eivät skeittipuistoissa.

 

Eurooppalaisissa testeissä löytyi vakavia puutteita, Suomessa ei

Potkulautojen turvallisuudesta löydettiin paljon puutteita muutama vuosi sitten Eurooppalaisen tuoteturvallisuusviranomaisen verkoston Prosafen projektissa. Silloin vain kaksi lasten lelupotkulautaa 49:stä läpäisi turvallisuustestit puhtain paperein, urheilupotkulaudoista kaksi kahdestakymmenestä testatusta. Turvallisuustesteissä esimerkiksi ohjaustangot rikkoontuivat liian helposti.

Huonot turvallisuustulokset Euroopassa olivat syy testata myös Suomessa myytäviä potkulautoja. Tukesin projektissa testattiin vain urheilu- tai kulkuvälineiksi luokiteltavia potkulautoja, joissa käyttäjän sallittu painoraja vaihtelee 20-100 kilon välillä. Lelupotkulautoja ei otettu testeihin. Yhdestäkään Tukesin testauttamasta potkulaudasta ei löytynyt vakavia puutteita. Kaikki viisi lautaa läpäisi niille tehdyt mekaaniset testit. Joitakin pienempiä puutteita löytyi potkulautojen merkinnöistä ja käyttöohjeista.

Potkulaudat ovat kuitenkin innokkaiden temputtelijoiden käsissä kovassa käytössä. Jopa niin kovassa, että sekä Suomen että Euroopan testituloksia arvioitaessa viranomaiset pohtivat, pääsevätkö mekaanista kulumista todentavat testit edes lähelle sitä kulumista, mitä todellisuudessa esimerkiksi skeittipuistoissa tapahtuu.

-Tämän takia suosittelemme vaihtamaan laudan uuteen ennen kuin se pettää käytössä. Käytön merkit, esimerkiksi halkeamat tai irtoavat osat kertovat siitä, että on laudan päivittämisen aika. Kannattaa myös harkita, kuinka järkevää on ostaa kovia kokenut temppulauta käytettynä, Reija Sironen Tukesista neuvoo.

Temppulautojen kulumisen ovat huomanneet myös Tampereen skuuttaavat koululaiset.

-Kyllä nämä kestää, mutta yksi lauta on mennyt rikki. Se vaan katkesi, Tristan kertoo.

-Ostin edellisen laudan käytettynä ja se meni heti rikki, Joonas jatkaa.

 

Teksti ja video: Heta Kylmämaa

 

 

Back to top