Skip to Content

Tulipalovaara!

Tukes
Julkaisuajankohta 25.11.2015 13.42
Tiedote

 

Kysymys: Mikä kodinkone liikuttaa pelastuslaitoksia eniten Suomessa?

  1. Sähkökiuas

  2. Sähköpolkupyörä

  3. Sähköliesi


Aivan oikein, se on sähköliesi!

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo Suomessa sähköturvallisuutta ja yhtenä sähköturvallisuuden osa-alueena ovat sähköstä alkaneet tulipalot, eli sähköpalot. Tukesin tietojen mukaanliesi tai uuni aiheutti vuonna 2014 yhteensä 846 sähköpaloa

Vuosittain sähkö aiheuttaa Suomessa noin 2500 hälytystä pelastuslaitoksille, ja yli 40 prosenttia niistä johtuu sähköliesistä. Luvut on saatu pelastuslaitosten tiedoista.

Luvut pistävät miettimään, montako ”läheltä piti”- tapausta on ollut.

Sähköliesi antaa käyttäjälle paljon vastuuta

Sähköpaloihin erikoistunut ylitarkastaja Jukka Lepistö Tukesista kertoo, että perinteinen sähköliesi on siitä erikoinen sähkölaite, että sen turvallinen käyttö on lähes kokonaan vain ja ainoastaan käyttäjän vastuulla.

- Hiustenkuivaajassa on automatiikka, että se ei kuumene liikaa, kahvikeitin pitää kahvia lämpimänä määrätyn ajan ja sitten sammuu, saunan kiukaissa maksimikäyttöaika on rajattu ja niin edelleen. Mutta kun lieden levy käännetään kuutoselle, niin kuutosella se pysyy niin kauan kunnes käyttäjä kääntää sen pois tai virran syöttö lieteen katkeaa muusta syystä, esim. keittiö lieden ympäriltä on pahoin palanut.

- Induktioliesi toimii hieman eri tavalla, levy ei mene päälle jos siinä ei ole jotain ja vastaavasti sammuu, jos kattila kiehuu yli. Paistinpannulla tai kattilassa oleva ruoka voi kuitenkin syttyä induktioliedelläkin palamaan, jos astian unohtaa yksinään liedelle.

Liesipalo alkaa usein, kun kokki unohtaa kokkaavansa

Lepistön mukaan sanat ”valvomaton ruuanlaitto” kuvaavat hyvin sitä tilannetta, joka yleensä on syynä liedestä alkaneeseen paloon. Asukas on nälkäinen, kerää kaapista pannulle tai kattilaan sopivia ruoka-aineita, kytkee lieden levyn päälle, poistuu jonkin matkan päähän liedestä ja ruoanlaitto unohtuu täysin syystä tai toisesta.

Tulipalon syttymiseen tarvitaan happea, palavaa ainetta ja syttymisenergia. Näitä kaikkia on tarjolla edellä kuvatussa tilanteessa. Kun liedellä oleva astia ja siinä oleva ruoka kuumenee, alkaa savuttaa ja lopuksi syttyy palamaan, onnettomuuden kehittymistä nopeuttaa lieden välittömässä läheisyydessä oleva palava materiaali: keittiöpaperirullat, pitsalaatikot, sanomalehdet, muoviset purkit ja purnukat yms.

Näin parannat liesiturvallisuutta

Ensiarvoisen tärkeää on, että kun kokataan ruokaa liedellä, työhön pitää keskittyä ja lieden lähiympäristössä ei saa olla mitään syttyvää materiaalia.

- Jos tuntuu, että keskittyminen on vaikeaa, nakit tai maksalaatikon voi syödä myös kylmänä. Jos ruoka unohtuu liedelle kerta toisensa jälkeen, kannattaa kysyä itseltään ja ehkä myös läheisiltään, onko liesi yleensä enää tarpeellinen ruuanlaitossa vai pärjäisikö pelkällä mikroaaltouunilla? Jukka Lepistö kehottaa.

Liesien paloturvallisuutta voi Lepistön mukaan parantaa myös liesiturvalaitteilla. Ne ovat erikseen ostettavia laitteita, jotka havaitsevat mahdollisen palonalun, antavat hälytyksen, katkaisevat virran liedestä ja joissakin tapauksissa sammuttavat myös alkaneen palon. Laitekohtaisesti niissä voi olla myös muita turvallisuutta parantavia ominaisuuksia. Tulipalo yhdessä asunnossa voi vaikuttaa myös talon muihin asuntoihin.

Vaikka ruuanlaittoon keskitytään ja vaikka lieteen on kytketty liesiturvalaite, niin asunnossa tulee olla määräysten mukainen määrä toimivia palovaroittimia.

- Loppujen lopuksi turvallisuus on asenne ja itsestä kiinni. Tämä on hyvä muistaa nyt paitsi nyt paloturvallisuusviikolla ja pikkujouluaikaan kuin ihan yleensäkin, Lepistö sanoo.

Teksti: Jukka Lepistö ja Mirva Kipinoinen
Kuva: Sami Karisola ja Mirva Kipinoinen
Back to top