Hyppää sisältöön

Jyrsijämyrkyt ovat vaarallisia lemmikeille 

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 19.11.2020 8.39
Tiedote

Kissojen myrkytyksistä on tullut tänä syksynä useita ilmoituksia Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes). Syynä ovat olleet jyrsijämyrkyt, joita kissat ovat saaneet elimistöönsä syötyään myrkytettyjä hiiriä. Tukes muistuttaa, että jyrsijämyrkkyjä käytettäessä on noudatettava käyttöohjeita.  Jyrsijämyrkkyjen käytöstä on varoitettava naapureita, jotta he tietävät pitää lemmikkinsä kiinni myrkytyksen ajan. Tukes neuvoo ensisijaisesti käyttämään mekaanisia hiirenloukkuja.

Jyrsijöiden torjunta on nyt ajankohtaista, kun ihmiset laittavat mökkejä talviteloille ja jyrsijät tulevat sisälle rakennuksiin. Alfakloraloosia sisältävät jyrsijämyrkyt aiheuttavat kuitenkin vahinkoa myös muille eläimille kuin hiirille, joille myrkky on tarkoitettu. Marraskuun kuluessa ilmoitukset kissojen myrkytyksistä ovat selvästi lisääntyneet. Myrkyttyneet hiiret ovat vaarallisia myös hiiriä syöville villieläimille.

–    Kissojen myrkytystapauksissa on kyseessä ollut vapaana ulkona liikkuva kissa, joka pyydystää hiiriä. Joskus myrkky on ollut käytössä naapurissa, mutta yleensä ei tiedetä, mistä kissa on saanut myrkkyä. Tyypillinen koiran myrkytystapaus johtuu siitä, että koira on päässyt syömään myrkkyä esimerkiksi kaapista tai myrkkyä on käyttöohjeiden vastaisesti levitetty pihalle, kertoo Tukesin ylitarkastaja Sanna Koivisto

Myrkkyä saanut kissa alkaa oireilla noin puolen tunnin kuluttua hiiren syömisestä. Kissan ruumiinlämpö laskee ja sille tulee tasapainohäiriöitä, kramppeja ja tajuttomuutta. Sairastunut kissa täytyy pitää lämpimänä ja toimittaa eläinlääkärille. Kerro eläinlääkärille, jos tiedät mistä ja milloin kissa on syönyt hiiriä ja jos on tietoa, mitä jyrsijämyrkkyä on käytetty. 

Kokemäen kaupungineläinlääkäri Pauliina Koponen kertoo, että yleensä jo puhelinkeskustelun perusteella voidaan epäillä alfakloraloosin aiheuttamaa myrkytystä. 

– Tyypillisesti potilaalla on tasapainohäiriöitä, lisääntynyttä tuntoherkkyyttä ja lihasnykinää. Joskus kissa on vastaanotolle tuotaessa tajuton ja alilämpöinen. Potilastapauksissani omistajat eivät ole itse käyttäneet myrkkyä hiirien myrkyttämiseen, vaan kissa on todennäköisesti pyydystänyt myrkytetyn hiiren jostain kodin lähimaastoista. 

– Kissoja hoidetaan oireenmukaisesti, niitä nesteytetään ja vointia seurataan. Jos kissa on tajuissaan, se voidaan oksennuttaa. Oksennutetut kissat ovat oksentaneet usein sulamattoman hiiren. Vastamyrkkyä alfakloraloosille ei ole käytössä ja tämä hankaloittaa eläinten hoitamista. Onneksi suurin osa kissapotilaista on toipunut 1–3 päivän jälkeen myrkytyksestä normaaleiksi, mutta osa on jouduttu huonon ennusteen vuoksi lopettamaan, Koponen sanoo. 

Jyrsijämyrkyille on vaihtoehtoja

Jyrsijämyrkkyjä ei pidä käyttää talouksissa, joissa on kissoja tai koiria. Jyrsijämyrkyille on olemassa vaihtoehtoja. Tukes neuvoo ensisijaisesti käyttämään mekaanisia hiirenloukkuja. Niissä on myös se etu, että kuolleita hiiriä ei jää pilaantumaan rakenteisiin. Hiirien esiintymistä voi ennalta ehkäistä pitämällä paikat siistinä, tukkimalla 5 mm ja sitä isommat raot ja huolehtimalla siitä, ettei hiirille kelpaavaa ravintoa ole saatavilla. 

Jyrsijämyrkyt, jotka eivät sisällä alfakloraloosia, ovat vähemmän vaarallisia kissoille ja koirille. Näille myrkyille on olemassa vastamyrkky, joten mahdollisten myrkytysten hoitaminen on helpompaa.  Jyrsijämyrkyn tehoaine on kerrottu myyntipakkauksessa. 

Noudata käyttöohjeita ja varoita naapureita

Jos kuitenkin käytät jyrsijämyrkkyjä hiirien torjuntaan, noudata myyntipakkauksessa annettuja ohjeita. Myrkkyjä saa käyttää vain rakennuksen sisällä. Säilytä myrkyt lasten ja eläinten ulottumattomissa. Ilmoita naapurissa asuville kissojen ja koirien omistajille jyrsijämyrkyn käytöstä ja kerro lemmikkien myrkytysvaarasta. Etsi ja kerää pois kuolleet hiiret ja hävitä ne sekajätteen mukana.

Myrkytysten ehkäisemiseksi on tehty toimenpiteitä: jyrsijämyrkkyjä saa myydä vain esitäytetyissä syöttilaatikoissa ja pakkauksiin on lisätty em. käyttöohjeita. Jyrsijämyrkkyjen käyttäjä on kemikaalilain mukaan velvollinen noudattamaan myyntipakkauksessa annettuja käyttöohjeita. 

Tukes pyytää ilmoituksia epäillyistä myrkytystapauksista. Tukes hyödyntää tietoja harkitessaan keinoja ehkäistä myrkytystapauksia.

Lisätietoja: Ylitarkastaja Sanna Koivisto, p. 029 5052 030 
sähköpostit muotoa: [email protected]

 
Sivun alkuun