Hyppää sisältöön

Kansainvälinen Pelastusliivipäivä 9.6: Pelastusliivit ovat oman hengen pelastaja

Julkaisuajankohta 7.6.2018 14.46
Tiedote

Vesiturvallisuutta edistävää ja pelastusliivien merkitystä korostavaa Pelastusliivipäivää vietetään lauantaina 9.6.2018. Tapahtuma näkyy ja kuuluu ympäri Suomen, mutta virallinen päätapahtuma järjestetään Helsingissä.

Oikein päälle puettujen pelastusliivien merkitys vesiturvallisuudessa on kiistatonta. Tutkimusten mukaan jopa kahdeksan kymmenestä vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos pelastusliivit olisi puettu oikein päälle ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa. Jos pelastusliivejä ei pueta päälle tarpeeksi napakasti tai remmejä jätetään auki, veteen joutuessa on riski, että liivit nousevat kasvojen päälle, tajuton henkilö ei käänny selälleen, tajuttoman henkilön kasvot jäävät veteen tai liivit sujahtavat jopa kokonaan pois päältä.

”Pelastusliivien pitäminen mukana, mutta ei päällä tai vain osaksi kiinnitettynä päällä, on sama kuin pyöräillessä pitäisi kypärää roikkumassa tangolla ja päättäisi laittaa sen päähänsä vasta, kun on hätätilanne tai kypärä olisi päässä, mutta leuan alta remmi ei olisi kiinni”, vertaa Viisaasti Vesillä -vesiturvallisuuskampanjan projektikoordinaattori Laura Sulkava.

Toukokuussa hukkui 7 – pahimmalta välttyy varustautumalla

SUH:n keräämien ennakkotietojen mukaan toukokuussa hukkui ainakin seitsemän henkilöä, mikä on kolme enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Kaikki toukokuussa hukkuneet olivat miehiä ja pääosa yli 60-vuotiaita. Kaksi hukkuneista oli liikkeellä veneellä, yksi uiden, ja alkukuusta yksi hukkui vielä jäihin vajoamisen seurauksena. Lopuissa tapauksissa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Alkuvuoden 2018 aikana on hukkunut ainakin 19 henkilöä.

”Toukokuu oli poikkeuksellisen lämmin, ja veneily- sekä avoveden uintikausi alkoivat ajoissa. Pelastajilla on pitänyt kuulemani mukaan kiirettä, mutta onneksi useimmissa tilanteissa on vältytty pahimmalta”, Sulkava kertoo.

Tampereen Näsijärvellä pelastui kesäkuun alussa nelihenkinen perhe, jonka moottorivene kaatui aallokossa. Perheenjäsenillä oli pelastusliivit päällään, he pystyivät pitämään kaatuneesta veneestä kiinni ja hälyttämään itse apua – tilanne alleviivaa sitä, että hätätilanteessa on enemmän aikaa toimia, kun varustautuminen on kunnossa. Paniikki ei samalla tavalla iske, kun kaikki pysyvät pinnalla ja mukana on vesitiiviisti pakattu puhelin. Trafin mukaan viime vuonna yleisin syy veneilyn hukkumisonnettomuuksissa oli juuri moottoriveneen kaatuminen tai kallistuminen.

”Hätätilanteet tulevat yllättäen, eikä siinä vaiheessa ole minuutteja aikaa alkaa etsimään omia pelastusliivejään ja pukemaan niitä päälle. Vedessä liivien pukeminen päälle on lähes mahdotonta ja etenkin pienessä aallokossa tai kesä-Suomelle tyypillisessä viileässä vedessä”, muistuttaa Sulkava.

SUH:n keräämät ennakkohukkumistilastot (Määrät, hukkumistavat, alueet jne.)

Lisätietoja:

  • Helsingin Pelastusliivipäivän tapahtuman aikataulu:
  • Iloinen ja rauhallinen Pelastusliivimarssi klo 9-10:
  • Klo 9-9.10 aloitus Helsingin Rautatieaseman vieressä, ravintola Vltavan edessä. Noin klo 9.25 Pelastusliivien pukemishaaste Esplanadin keskellä olevan patsaan luona: ”Maallikot vs. Martina ja Hengenpelastajat -sarjasta tuttu hengenpelastuskouluttaja ja SUH:n hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen (pukee pelastusliivit sokkona).” Noin klo 9.50 Marssijoiden kuvaus Tuomikirkon portailla.
  • Klo 10-12 Kokoperheen tapahtuma Lyypekinlaiturilla (alkuaika noin klo 10-10.10)
  • Halukkaille vesiturvallisuustaitoja kehittävä rastikierros. Paikalla Vapaaehtoisen Meripelastuksen Jenny Wihuri -alus miehistöineen sekä hälytysoptiolla venepoliisi ja rajavartiolaitoksen venekalusto. Myös ratsupoliisit paikan päällä.

Tarkka tapahtuman ohjelma

Vapaasti käytettäviä Pelastusliivipäivän videoita SUH:n YouTube-kanavalla:

”Muista pukea pelastusliivit päällesi. 8/10 vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos liivit olisivat olleet oikein puettu päälle ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa. Hätätilanne tulee yllättäen eikä uimataito ole syy jättää liivejä pukematta”:

Näin valitset oikeanlaiset pelastusliivit 

Näin huollat pelastusliivisi oikein 

Olympiauimari Matti Rajakylä pukee pelastusliivit aina päälleen

Toivo 6v. kehottaa olemaan hengenpelastaja

Lisätietoja:

Laura Sulkava, Viisaasti Vesillä -kampanja, projektikoordinaattori

040 588 8272 tai [email protected]

www.suh.fi    www.viisaastivesillä.fi  /Facebook: Viisaasti Vesillä / Instagram: @viisaastivesillä/ Youtube: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto /Twitter: @SUH_FI

 Kansainvälistä Pelastusliivipäivää vietetään lauantaina 9.6.2018. Osallistumisohjeet ja lisää tietoa päivästä löydät täältä.

 
Sivun alkuun