Hyppää sisältöön

Liian tehokas lamppu valaisimessa on vaarallinen

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 13.6.2018 11.57
Tiedote

Vääränlainen lamppu valaisimessa voi aiheuttaa tulipalon. Varmista valaisimen ja lampun yhteensopivuus ennen lampunvaihtoa.

Hehkulamppujen käyttö on vähentynyt merkittävästi, ja niiden sijaan valaisimissa käytetään nykyään enimmäkseen led- ja energiansäästölamppuja. Led-lamput tuottavat hehkulamppuihin verrattuna vähän lämpöä, ja markkinoille on tullut valaisimia, jotka on suunniteltu nimenomaan led-lampuille. Usein hehkulamppu voidaan kuitenkin vaihtaa valaisimessa alun perin olleen led-lampun tilalle. Monilla on edelleen erikokoisia hehku- ja halogeenilamppuja varastoituna kotiinsa.

Käytä aina valaisimeen sopivaa lamppua. Kaikkiin valaisimiin on merkitty sen lampun mitoitusteho, jolle valaisin suunniteltu. Tehon yksikkö on watti (W), esimerkiksi 25 W. Merkintää tehokkaamman tai muuten vääränlaisen lampun käyttö aiheuttaa aina vaaran. Seurauksena voi olla valaisimen tai sen lähellä olevan materiaalin syttyminen ja tulipalo.

Hehku- tai halogeenilampun valaisuteho riippuu pitkälti lampun tehosta (W), kun taas led-lampun valon määrää kuvaa luumen-luku (lm). Karkeasti voidaan sanoa, että 800 luumenin led-lampun tuottama valon määrä (tehon yksikkönä noin 10 W) vastaa noin 60 W:n hehkulamppua.

Kun esimerkiksi mitoitusteholtaan 25 W:n valaisimessa käytetään led-lamppua, teholtaan 11 W, valaisin valaisee kirkkaasti, eikä kuumenemisen vaaraa ole. 11-wattinen hehkulamppu ei puolestaan valaisisi riittävästi.

Jos edellä mainittu valaisin on sellainen, että siinä voidaan suoraan käyttää myös hehkulamppuja, 25 watin hehkulamppu valaisee huomattavasti huonommin kuin edellä kerrottu led-lamppu, mutta valaisin kuumenee. Tässä vaiheessa, kun valaistus koetaan yhä huonoksi, vaikka hehkulamppu on valaisimessa lukevan maksimitehon mukainen, kaapista kaivetaan toinen, tehokkaampi hehkulamppu, jonka teho voi olla esimerkiksi 60 W. Valaistus paranee, mutta valaisimen lämpötila nousee niin paljon, että tulipalon vaara on ilmeinen.

– Lampun vaihtajan pitää aina varmistaa valaisimen ja lampun yhteensopivuus. Turvallisuuden voi arvioida vertaamalla valaisimeen merkittyä maksimitehoa (W) lampun tehoon (W), muistuttaa ylitarkastaja Jukka Lepistö Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Led-lamppua käyttämällä tarvitaan huomattavasti pienitehoisempi lamppu, jotta saadaan yhtä hyvä valaistus kuin hehku- tai halogeenilampulla. Pienempi teho tarkoittaa myös pienempää sähkönkulutusta.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Jukka Lepistö, puh. 029 5052 460 

sähköposti: [email protected]

 
Sivun alkuun