KemiDigi kokoaa kemikaalitiedon yhteen paikkaan

 

KemiDigi yhdistää kemian, viranomaistiedot ja digitaalisen käyttöliittymän. Palvelun logo kuvaa samaa asiaa.

Tilanne nyt: vaarallisia kemikaaleja käsittelevät, valmistavat ja maahantuovat yritykset tekevät kemikaaleista ilmoituksia useille eri viranomaiselle. Tilanne 2019: vaarallisia kemikaaleja käsittelevät ja maahantuovat yritykset tallentavat itse tiedot kemikaaleista KemiDigiin, missä ne ovat kaikkien tietoja tarvitsevien viranomaisten hyödynnettävissä.

KemiDigi on Tukes-vetoinen hallituksen kärkihanke, jonka tarkoitus on muuttaa viranomaistyön luonnetta. Kun nyt vielä aikaa menee ilmoitusten läpikäymiseen ja tallentamiseen järjestelmiin, jatkossa korostuvat neuvonta, palveluun syötettävän tiedon laadun valvonta, taustatiedon tuottaminen ja riskiperusteinen valvonta.

 

Yritykset treenaavat tietojen syöttämistä KemiDigiin kesällä – tule mukaan

Tällä hetkellä vajaa 1000 yritystä tekee vuosittain Tukesille kemikaali-ilmoituksen. Ilmoitus pitää tehdä kaikista Suomen markkinoille tulevista kemikaaleista, jotka ovat luokiteltu vaarallisiksi. Suurin osa toimijoista tekee kemikaali-ilmoituksen muutamasta kymmenestä tuotteesta vuosittain. Monikansallisilla kemikaalitoimijoilla ilmoitettavia tuotteita voi olla satoja, vastaavasti kemikaali-ilmoituksen tekijöistä löytyy myös kantatervaa tekevää yksityisyrittäjää.

Kemikaali-ilmoitus on yksi niistä vaarallisiin kemikaaleihin liittyvistä asiakirjoista, jonka tiedot tuodaan jatkossa viranomaisten tietoon KemiDigin kautta. Innokkaimmat yritykset pääsevät testaamaan tietojen syöttämistä tietokantaan jo kesäkuussa, kun yritystestaukset alkavat.

- Mukaan testaajiksi mahtuu vielä niin isoja kuin pieniäkin yrityksiä. Kesän aikana testaamme käyttöliittymän toimivuutta sekä useamman kemikaali-ilmoituksen tekemistä kerralla eli ”massasyöttöä”, projektipäällikkö Minna Valtavaara Tukesista kertoo.

Minna kannustaa yrityksiä aktiivisesti mukaan testaamaan palvelua: mitä enemmän yritykset osallistuvat KemiDigin työstämiseen, sitä käyttäjäystävällisempi palvelusta saadaan.

 

Rajapintojen ansiosta yritykset voivat hyödyntää suoraa tiedonsiirtoa KemiDigin ja oman järjestelmänsä välillä

KemiDigi ei tule olemaan yksinäinen linnake muiden tietojärjestelmien keskellä. Tarkoitus on mahdollistaa tietojen siirto eri järjestelmien välillä, niin viranomaisten kuin yritystenkin. It-kielellä kyse on tietojärjestelmän rajapinnoista. 

- Rajapintojen avulla tietojen toimittaminen KemiDigiin sujuvoituu. Kehitystyötä jokaisessa rajapintaa hyödyntävässä järjestelmässä toki tarvitaan, jotta tiedonsiirto sujuu ongelmitta. KemiDigin rajapintojen määrittelyn pitäisi valmistua syksyyn mennessä. Sen jälkeen pystymme antamaan rajapintoja tarvitseville tahoille tarkempaa tietoa siitä, miten rajapinnan omanjärjestelmän ja KemiDigin välillä saa toimimaan mahdollisimman hyvin, Minna Valtavaara sanoo.

 

Mikä Kemidigi?

Minna Valtavaara esittelee Kemidigin (kesto 1 minuutti):

Esitys KemiDigistä SlideSharessa

KemiDigi Twitterissä:

KemiDigin projektipäällikkö Minna Valtavaara: @valtaminna

Seuraa myös aihetunnistetta #kemidigi.

 

 

Aiheeseen liittyvää sisältöä