Hennatatuoinnit

Hennatatuointi kestää iholla tietyn ajan. Hennalla koristellaan ihon pintaa toisin kuin oikeat tatuointivärit, jotka pistetään ihon sisään. Hennavärit ovat myös kosmeettisia valmisteista ja niitä säätelee kosmetiikkalainsäädäntö.

Nykyisen tiedon mukaan aitoa luonnonhennaa pidetään melko turvallisena, sillä luonnonhennalla tehtyyn hennatatuointiin liittyy huomattavasti matalampi allergiariski kuin mustaan hennaan.

Musta henna on sävyltään tummempaa kuin luonnonhenna, silmämääräisesti voi kuitenkin olla vaikeaa erottaa kumpi on kyseessä. Mustaan hennaan on voitu lisätä parafenyleenidiamiinia (PPD) värin tummentamiseksi ja sen pysyvyyden parantamiseksi. PPD on herkistävä kemikaali.

Samaa parafenyleenidiamiinia (PPD) tai sen johdannaisia käytetään myös hapettavissa hiusväreissä. PPD:lle voi herkistyä. Herkistymisen riski on suuri mustien hennatatuointien yhteydessä, koska väriaine on pitkään kontaktissa ihon kanssa. Herkistymisen jälkeen seuraava kontakti kyseisen aineen kanssa esimerkiksi hiustenvärjäyksen yhteydessä voi aiheuttaa voimakkaan allergisen reaktion. PPD:lle herkistynyt voi saada allergisia reaktioita myös muista aineista, jotka ovat rakenteellisesti samankaltaisia PPD:n kanssa. Tällaisia aineita ovat muun muassa tolueeni-2,5-dimaiini, 2-nitro-p-fenyleenidiamiini, p-aminofenoli.