Nestekaasua käytetään monissa kohteissa, kuten teollisuuslaitoksissa, lämmitysenergiana kasvihuoneissa sekä kotona ja mökillä. Nestekaasuonnettomuutena pidetään nestekaasun varastoinnista tai käytöstä johtuvaa onnettomuutta, jossa
- joku kuolee tai loukkaantuu vakavasti
- nestekaasuvuoto on syttynyt (tulipalo tai räjähdys),
- nestekaasuvuodon vuotomäärä on vähintään 10 kg, tai
- omaisuusvahingot ovat ≥ 50 000 €.
Nestekaasupulloihin liittyvät onnettomuudet
- Nestekaasupulloihin liittyvät onnettomuudet ovat usein tulipaloja, räjähdyksenomaisia syttymiä tai häkämyrkytyksiä. Vuodessa tapahtuu 10-20 sellaista nestekaasun aiheuttamaa tulipaloa, joka on vaatinut pelastuslaitoksen toimenpiteitä.
- Nestekaasun yksityiskäytössä (yleensä 11kg:n nestekaasupullo) sattuneet onnettomuudet ovat useimmiten nestekaasupullon tekniseen turvallisuuteen, käyttöolosuhteisiin ja käyttötapaan liittyviä, esimerkiksi vuotava venttiili tai määräysten vastainen säilytys, käyttö tai omatoiminen korjaaminen.
- Nestekaasupulloihin liittyviä onnettomuuksia tapahtuu erityisesti kuluttajakäytössä (nestekaasugrillit, nestekaasujääkaapit). Onnettomuuskuvauksia on julkaistu Tukesin VARO-rekisterissä.
- Yritystoiminnassa onnettomuuksia ja vaaratilanteita tapahtuu mm. kattotöissä ja ruoan valmistukseen liittyvissä töissä.
- Kaikki kaasulaitteistoihin liittyvät muutostyöt (esimerkiksi maakaasun vaihto nestekaasuun) on teetettävä Tukesin hyväksymällä asennusliikkeellä.
- Suurin osa nestekaasupulloihin liittyvistä onnettomuuksista voitaisiin välttää huoltamalla laitteet asianmukaisesti (mm. rasvan syttymisestä alkaneet palot), huolellisella käytöllä (mm. valvomaton nestekaasun käyttö) sekä varmistamalla asennusten turvallisuus.
Nestekaasusäiliöt
- Nestekaasusäiliöihin ja -laitteistoihin liittyviä onnettomuuksia (yleensä vuoto ilman henkilövahinkoja) kirjataan keskimäärin 0-3/vuosi. Lisäksi Tukesin tietoon tulee muutamia vaaratilanteita.
- Tapauksia yhdistää usein puutteet säiliöön liittyvän laitteiston huollossa ja kunnossapidossa. Vuoden 2021 onnettomuuksista on julkaistu tiedote ja yhteenveto.
- Nestekaasusäiliöihin liittyvistä onnettomuuksista ja vaaratilanteista voi lukea tapauskohtaisia kuvauksia Tukesin VARO-rekisteristä valitsemalla hakukentässä toimialaksi "nestekaasun teollisuuskäyttö".