Hyppää sisältöön

Blogi: Vaihda veneenpohjan myrkkymaalaus muihin keinoihin

Julkaisuajankohta 25.10.2019 12.16
Tiedote

Jälleen yksi veneilykausi lähestyy loppuaan ja veneen noston aika lähestyy. Osa veneilijöistä on saattanut tämän jo tehdä. Veneen nostoon liittyy pieni jännitys pohjan kunnosta. Onko pohja puhdas vai onko sinne kasvanut levää ja merirokkoa?

Näistä kahdesta merirokko on oikea veneilijän vihollinen. Kehittyessään aikuiseksi merirokon toukat kasvattavat ympärilleen vahvan kalkkikuoren. Lopputuloksena on rosoinen kasvusto, joka hidastaa veneen kulkua ja lisäksi näyttää kamalalta uuden jollan pohjassa. Kukaan ei halua merirokkokasvustoa veneensä pohjaan!

Parasta kuitenkin olisi, jos veneitä ei maalattaisi lainkaan myrkkymaaleilla. Lähivuosina tähän todennäköisesti kannustaa myös lainsäädäntö.

Myrkkymaalien tehoaineet ovat haitallisia ympäristölle ja pilaavat maaperää

Antifoulingvalmiste, kiinnittymisenestovalmiste, eliönestovalmiste ja myrkkymaali. Niin kuin sanontakin sanoo, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Nämä myrkylliset maalit ovat tuoneet avun monelle veneilijälle, sillä ne estävät eliöiden kiinnittymisen veneen pohjaan.

Sanana myrkkymaali on hyvin kuvaava, sillä myrkkymaalit ovat biosidivalmisteita, joista vapautuu vähitellen myrkyllistä tehoainetta ympäristöön. Vapautuva tehoaine tappaa pohjaan kiinnittyvät eliöt ja näin pohja pysyy puhtaana.

Toimiva konsepti, mutta ei ongelmaton, sillä nämä tehoaineet ovat erittäin myrkyllisiä myös muille kuin kohde-eliöille, kuten kaloille ja vedessä eläville pieneliöille. Maalien tehoaineet ovat hyvin pysyviä, jonka takia niitä kertyy satama-alueen sedimenttiin. Valmisteiden huolimattoman tai asiattoman käytön seurauksena tehoaineita päätyy myös maaperään. Myrkkymaalien pitkäaikainen käyttö onkin jo monessa satamassa johtanut maaperän pilaantumiseen. Miten tämä kaikki voitaisiin estää?

Vastaus on yksinkertainen, lopetetaan maalien käyttö!

Myrkkymaaleille on vaihtoehtoja

Veneiden pohjat voi pitää puhtaana kasvustosta myös muilla menetelmillä. Yksinkertaisimmillaan veneen pohjan voi säännöllisesti puhdistaa esim. juuriharjalla hinkkaamalla. Kylmässä merivedessä lotraaminen soveltuu ehkä pihille veneilijälle, mutta ei useimmille meistä.

Onneksi myös kaupallisia harjapesupalveluita on tarjolla. Näistä veneiden harjapesureista tulevat vahvasti mieleen autopesulat pyörivine harjoineen. Vene ajetaan pesuriin ja kone hoitaa lopun.  Vaikka lähelläsi ei olisikaan yhtään pesuria, ei se estä myrkkymaaleista luopumista, sillä erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti. Jokainen löytää niiden joukosta itselleen ja veneelleen sopivan ratkaisun. Vaihtoehtoiset menetelmät soveltuvat hyvin myös järville, missä myrkkymaalien käyttö on kiellettyä.

Lainsäädäntö ohjaa

Myrkkymaalien käyttöä pohtineen CHANGE-projektin yksi suositus oli, että myrkkymaalien käytöstä luovuttaisiin vuoteen 2030 mennessä. Vaikka myrkkymaalien käyttö ei tuolloin olisikaan vielä kokonaan kiellettyä, on jo lähivuosina odotettavissa, että myrkkymaalien käyttöön liittyvä sääntely tulee kiristymään ja maalien käytölle asetetaan uusia rajoituksia. Jo tämänkin takia on hyvä aika tutustua vaihtoehtoisiin menetelmiin ja miettiä, mitä itse tai veneseurassa voitaisiin tehdä myrkkymaalien käytön lopettamiseksi.

Lopetetaan myrkkymaalien käyttö viimeistään ensi kesänä. Lisätietoa aihepiiristä ja vaihtoehtoisista menetelmistä löydät Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Eroon näkistä ilman myrkkymaaleja -oppaasta.

Turvallisia ja mukavia veneilyhetkiä – nyt ja tulevinakin vuosina!

Oskari Hanninen, ylitarkastaja
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

 
Sivun alkuun