Hoppa till innehåll

Betoniteräksistä ei löytynyt puutteita

Tukes
Julkaisuajankohta 20.12.2017 9.00
Tiedote

Betoniteräksisistä tuotteista, kuten terästangoista, -kiepeistä ja -verkoista, ei löytynyt puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testeissä. Betoniterästuotteita testautettiin osana rakennustuotteiden laajaa testausohjelmaa.

Testeihin valittiin kahdeksan harjaterästankoja valmistavan sekä viiden betoniteräsverkkoja valmistavan tehtaan tuotteita Suomesta ja muualta Euroopasta. Näytteet hankittiin valmistajilta sekä tukkukauppiailta, jotka myyvät niitä edelleen työmaille, rautakauppoihin ja raudoitteiden valmistajille.

Testien tarkoituksena oli selvittää, täyttävätkö betoniteräkset ympäristöministeriön asetuksessa niille esitetyt vähimmäisvaatimukset. Betoniterästangoille ja -verkoille tehtiin veto- ja taivutuskokeita, pituusmassan ja poikittaisharjojen mittauksia, sekä kemiallisen koostumuksen määrityksiä. Betoniteräsverkoille tehtiin lisäksi hitsausliitosten leikkausvetokokeita.

Testien perusteella kaikki tuotteet täyttivät niille ympäristöministeriön asetuksessa annetut vähimmäisvaatimukset.

Betoniterästen tuotekelpoisuuden osoittamismenettely on muuttunut

Ympäristöministeriön asetus hitsattavien betoniterästen ja betoniteräsverkkojen olennaisista teknisistä vaatimuksista sekä asetus hitsattavien betoniterästen ja betoniteräsverkkojen tyyppihyväksynnästä tulivat voimaan 1.3.2016 alkaen.


Vapaaehtoisella tyyppihyväksynnällä voidaan osoittaa, että betoniteräs tai betoniteräsverkko täyttää sitä koskevat maankäyttö- ja rakennuslain 117 a §:ssä ja sen nojalla säädetyt olennaiset tekniset vaatimukset.

Aikaisemmin betoniterästen tuotekelpoisuus on osoitettu tuotesertifikaatilla (FI-merkintä). Kuluneen vuoden aikana kaikki kotimaiset, sekä ulkomaiset FI-merkintämenettelyn piiriin kuuluvat valmistajat ovat siirtyneet tyyppihyväksyntämenettelyyn.

Tyyppihyväksynnän käyttö perustuu tuotehyväksyntälakiin. Tyyppihyväksyntää voidaan käyttää silloin kun rakennustuotteelle ei ole CE-merkintään johtavaa harmonisoitua standardia.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Petri Kulmala, p. 029 5052 128, [email protected]

Betoniterästen testaus on osa rakennustuotteiden laajaa testausohjelmaa, joka käynnistyi vuoden 2016 lopussa ja päättyy vuoden 2017 lopussa.  Tarkoituksena on saada tilannekuva rakennustuotteiden yleisestä laadusta ja niiden vaatimustenmukaisuudesta. Tulosten avulla rakennustuotteiden valvontaa kehitetään siten, että se olisi mahdollisimman tehokasta ja vaikuttavaa.

Lisätietoja rakennustuotteiden CE-merkinnästä, tuotehyväksyntäasetuksen mukaisista tyyppihyväksynnöistä ja rakennuspaikkakohtaisesta hyväksynnästä sekä tuotteisiin liittyvistä standardeista on koottuna rakennustuoteinfo.fi -sivustolle 

Säädökset:

Ympäristöministeriön asetus hitsattavien betoniterästen ja betoniteräsverkkojen olennaisista teknisistä vaatimuksista (125/2016)

Ympäristöministeriön asetus hitsattavien betoniterästen ja betoniteräsverkkojen tyyppihyväksynnästä (126/2016)

Laki eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä (954/2012)

Liite:

Testeihin valitut tuotteet (suluissa aikaisempi teräslaji)

Tuote 

 teräslaji              

Terästanko, kuumavalssattu 

 B500B (A500HW)

Teräsverkko, kuumavalssattu 

 B500B

Teräsverkko, kylmämuokattu 

 B500A (B500K)

Ruostumaton teräsverkko 

 B600XA (B600KX) 

Betoniterästen nimike muodostuu tunnuksesta B, myötölujuudesta (MPa), sitkeysluokasta (A, B tai C), sekä mahdollisesta lisätunnuksesta.                  

Tillbaka till toppen