Hyppää sisältöön

Kertakäyttögrilleistä kymmeniä tulipaloja - älä heitä kuumaa grilliä roskiin!

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 25.4.2019 8.50
Tiedote

Kertakäyttögrillien huolimaton käyttö on aiheuttanut kymmeniä tulipaloja vuoden aikana. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Helsingin pelastuslaitos muistuttavat turvallisesta kertakäyttögrillien käytöstä.

Pelastustoimen PRONTO-tietokantaan on vuonna 2017 kirjattu useita kymmeniä tapauksia, jossa palon syynä on ollut kertakäyttögrillin kuumana pois heittäminen. PRONTOssa oli myös yli 100 tapausta, joissa takan, kiukaan tai grillin kuuma tuhka on sytyttänyt palon.

Noudata kertakäyttögrillin käyttöohjeita ja varmista etukäteen missä saa grillata

Kertakäyttögrilleissä on oltava turvallisen käytön kannalta tarpeelliset ohjeet ja varoitukset, joita pitää noudattaa.  Ohjeiden mukaan grillin pitää olla sammunut ja kylmä ennen hävittämistä.

– Grillihiilillä on erinomainen lämmöneristyskyky. Tästä johtuen grillissä hiilien alapuolinen lämpötila saattaa olla vielä satoja asteita, vaikka hiillos näyttää päältäpäin jo sammuneen. Kertakäyttögrillin itsestään jäähtyminen sellaiseen lämpötilaan, jossa sen voi heittää turvallisesti roskakoriin, kestää jopa tunteja vielä sen jälkeen, kun grillin hiilet ovat lakanneet näkyvästi hehkumasta. Grilli ei jäähdy vedellä tai hiekalla sammutettaessakaan välittömästi, vaan jäähtymiselle kannattaa jättää reilusti aikaa, kertoo Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen.

– Kertakäyttögrillit kannattaa aina sammuttaa runsaalla määrällä vettä ja silloinkin antaa grillille reilusti aikaa jäähtyä ennen sen pois heittämistä. Grillihiilet tuottavat niin paljon lämpöä, että pullon pohjalta grilliin kaadetut juomat eivät pysty sitä tarpeeksi viilentämään, Pekkanen ohjeistaa.

Oheisella videolla näkyy, miten kuumia grillihiilet voivat olla, vaikka grilli näyttää päältäpäin jo sammuneelta.

https://www.youtube.com/watch?v=fyLRRLxFMlc&feature=youtu.be

Kertakäyttögrilliä ei saa käyttää kaikkialla, vaan grillin käyttöön pitää olla maanomistajan lupa. Kannattaa selvittää etukäteen kunnan ohjeet esimerkiksi puistossa grillaamiseen.

Kesäisissä yleisötilaisuuksissa järjestäjien tulee huomioida grillaamisen aiheuttamat vaarat osana tapahtuman pelastussuunnitelmaa ja ohjeistaa yleisö turvalliseen toimintaan.  

– Järjestäjien tulee varautua kuuman jätteen turvalliseen käsittelyyn varaamalla mahdollisuus grillien jäähdyttämiseen vedellä sekä hankkimalla metallisia keräysastioita käytettyjä kertakäyttögrillejä varten. Lisäksi järjestäjien tulee tarvittaessa varautua alkusammutuksen toteuttamiseen, kertoo Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala.

Kuuman tuhkan vääränlaisesta käsittelystä paljon hälytystehtäviä

PRONTO-tietokannasta löytyy vuodelta 2017 yli 100 paloa, joissa takan, kiukaan tai grillin tuhkat on tyhjennetty maastoon tai astiaan ennen niiden kokonaan jäähtymistä. Useissa tapauksissa tuhka on tyhjennetty talon seinustalle tai laitettu jäähtymään muoviseen ämpäriin. Kuuma tuhka on sitten päässyt kytemään ja aiheuttanut tulipalon.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön senior advicer Ilpo Leino ohjeistaa, että tuhkaa tyhjentäessä on varmistuttava, että tuhkat ovat täysin jäähtyneet, ja silloinkin pitää aina käyttää palamatonta astiaa, ei ikinä muoviämpäriä. Vaikka tuhkan olettaa olevan jäähtynyt kannattaa aina varmuuden vuoksi laskea reilusti vettä tuhka-astiaan ja asettaa astia kauas kaikesta palavasta materiaalista.

Turvavinkkejä kertakäyttögrillin käyttöön

– Muista, että kertakäyttögrillin käyttö rinnastetaan avotulen tekoon. Grillin käyttöön pitää olla maanomistajan lupa.

– Älä käytä grilliä sisätiloissa. Sisällä on tulipalon ja häkämyrkytyksen vaara.

– Käytä kertakäyttögrilliä vain palamattomalla alustalla. Grillin pohja kuumenee käytössä huomattavasti ja aiheuttaa palovaaraa.

– Käytä aina grillin mukana tulevaa jalustaa ja asenna se käyttöohjeiden mukaisesti. Grillin pohjan on oltava irti alustasta useita senttimetrejä. Myöskin jalustalla varustettuja grillejä tulee käyttää vain palamattoman alusta päällä.

– Huolehdi erityisesti, ettei lapsille ja kotieläimille aiheudu palovamman vaaraa kuumasta grillistä.  

– Sammuta grilli kaatamalla sen päälle varovasti niin paljon vettä, että grillihiilet peittyvät kokonaan.

– Valvo grilliä, kunnes se on kunnolla jäähtynyt. Kertakäyttögrillin jäähtyminen kestää useita tunteja.

– Varaa mukaan tarvittavat välineet käytetyn grillin siirtämiseen lähimpään kierrätysastiaan.

– Laita vasta täysin jäähtynyt grilli roska-astiaan ja huolehdi jätteiden lajittelusta.

Turvavinkkejä tuhkien tyhjentämiseen

– Hanki tuhkaa varten palamaton astia, joka on varustettu kannella.

– Älä tyhjennä tulisijasta edellisillan tuhkaa palaviin, kuten muovi-, puu- tai pahviastioihin, äläkä heitä tuhkaa luontoon.

– Anna tuhkan jäähtyä useamman vuorokauden ajan.

– Sijoita tuhka-astia riittävän etäälle kaikesta palavasta materiaalista.

Lisätietoja:

Jyri Pekkanen, ylitarkastaja, Tukes, puh. 029 5052 027, [email protected]

Taisto Hakala, viestintäpäällikkö, Helsingin pelastuslaitos, puh. 0500 405 894, [email protected]                   

Ilpo Leino, senior advicer, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, puh.  045 657 7290, [email protected]

Video: Muistilista kertakäyttögrillin turvalliseen käyttöön

https://youtu.be/Qjkhkd4u4l4

 
Sivun alkuun