Hyppää sisältöön

Gammayökkönen aiheuttaa tuhoa viljelyksillä – torjuntaan on vaihtoehtoja

Julkaisuajankohta 26.7.2018 11.24
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes) on tullut paljon kyselyitä, mitä kasvinsuojeluaineita voi käyttää gammayökkösen torjunnassa. Epätavallisen helteinen kesä on tuonut poikkeuksellisen runsaasti gammayökkösen toukkia viljelyksille. Viljelijät ovat kertoneet, että toukat ovat syöneet laajoja aloja esimerkiksi härkäpapuviljelyksiä lyhyessä ajassa. Tukesin mukaan muun muassa Kestac 50 EC, Sumi Alpha 5 FW ja Turex 50 WP -valmisteita voi käyttää gammayökkösen torjuntaan niille viljelykasveille, joille valmisteet on hyväksytty. Käyttäjän on noudatettava myös muita valmisteita koskevia käytön rajoituksia.

Tukes hyväksyy Suomessa käytettävät kasvinsuojeluaineet. Hyväksytyt valmisteet löytyvät kasvinsuojeluainerekisteristä https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/.  Tällä hetkellä rekisteristä löytyy vain yksi valmiste, Turex 50 WP, jonka hyväksyttynä käyttötarkoituksena mainitaan nimenomaan gammayökkösten torjunta seuraavilla kasveilla: avomaalla valkokaali, punakaali, savoijinkaali, suippokaali, ruusukaali, lehtikaali, kiinankaali, pinaattikiinankaali ”pak choi”, kukkakaali, parsakaali, kyssäkaali, sareptansinappi, lanttu ja nauris. Lisäksi valmiste on hyväksytty gammayökkösten torjuntaan pienialaisissa käyttökohteissa (minor use). Turex 50 WP -valmistetta voi käyttää myös luomuviljelyksillä.

- Hyväksytyissä tuhoeläinvalmisteissa ei voida mainita kaikkia yksittäisiä tuhoeläinlajeja. Siten myöskään gammayökköstä ei ole välttämättä mainittu kaikissa Suomessa hyväksytyn valmisteen käyttöohjeessa. Meidän tulkintamme mukaan kuitenkin myös muun muassa perhostoukkien torjuntaan hyväksytyt Kestac 50 EC ja Sumi Alpha 5 FW käyvät gammayökkösten torjuntaan Turex 50 WP:n lisäksi. Kentältä tulleiden tietojen perusteella gammayökköset ovat aiheuttaneet niin isoa tuhoa, että kyseessä on hätätilanne. Tällaisissa kasvinsuojelun hätätilanteissa Tukesin on mahdollista hyväksyä myös muita valmisteita poikkeusluvalla yökkösen torjuntaan, ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila kertoo.

Tukesissa on vireillä poikkeuslupahakemukset gammayökkösten torjuntaan öljykasveilla, härkäpavulla sekä kuminalla viljelmän perustamisvuonna, jolloin ei korjata satoa.

Tukesista muistutetaan, että valmisteiden käytössä tulee ehdottomasti noudattaa käytön rajoituksia. Kestac 50 EC ja Sumi Alpha 5 FW sisältävät pyretroideja, jotka ovat erittäin myrkyllisiä vesieliöille. Niiden käytössä vesistöjen läheisyydessä on oltava huolellinen.

Lisätietoja

ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila, p. 029 5052 036

johtava asiantuntija Eija-Leena Hynninen, p. 029 5052 049

sähköpostit muotoa: [email protected]

 
Sivun alkuun