Skip to Content

Pelottelemmeko suomalaisia ostamaan kalliita tuotteita, kun ulkomaiden verkkokaupoista saisi halvemmalla?

Tukes
Julkaisuajankohta 31.10.2017 15.03
Tiedote

 

”Olen käyttänyt kiinameikkejä monta kertaa, eikä naama vieläkään ole syöpynyt. Suomalaisia pelotellaan ostamaan kalliita tuotteita Suomesta näillä jutuilla, vaikka todellisuudessa Suomessa myydään ihan samoja meikkejä, mitä kiinakaupoistakin saa. Samalla tavalla ne Suomessa myytävätkin laturit posahtelevat. Kyllähän latureita jää kiinni Tukesin valvonnassakin koko ajan. Takaisinvetoilmoituksia näkee lehdissä." Muun muassa tällä tavalla EU:n ulkopuolisia verkkokauppoja ahkerasti käyttävät perustelevat valintojaan. Katso alta, mitä me tuoteturvallisuudesta vastaavat viranomaiset haluamme kaikkien verkko-ostoksia tekevien tietävän.

Kun muutamalla eurolla voi ostaa mitä mieleen juolahtaa, kuka tahansa voi olla oman elämänsä Kim Kardashian. Ulkomaisten verkkokauppojen tavarataivas on kenen tahansa saatavilla. Miksi siis ostaa enää mitään kalliista Suomesta, kun jostakin muualta sen voi saada paljon halvemmalla?

 

Kun tilaat EU:n ulkopuolelta, tiedosta nämä asiat:


 

Ulkomaisista verkkokaupoiusta ostamasi tuotteet eivät välttämättä täytä Suomen tai EU:n turvallisuusvaatimuksia


 

Kun kuluttaja tilaa tuotteen EU:n ulkopuolelta, EU:n alueelta ei löydy tuotteelle muuta vastuutahoa kuin kuluttaja itse.


 

Tarkista YTJ:stä ja yrityksen verkkosivuilta, onko verkkokauppa suomalainen.

 

Anna tuotteen kertoa, miten sitä on turvallista käyttää


Luethan käyttöohjeet? Niiden läpikäynti on ainoa tapa, jolla ostamasi tuote voi jutella kanssasi. Suomessa myytävistä tuotteista käyttöohjeet pitää löytyä suomeksi ja ruotsiksi. CE-merkinnällä valmistaja vakuuttaa, että tuote täyttää kaikki EU:n tuotteelle asettamat vaatimukset.

 

Onko tuotteessa CE-merkintä ja käyttöohjeet.

 

Älä säästä turvallisuuden kustannuksella.

 

Sähkölaitteet


"Samalla tavalla ne Suomessa myytävätkin laturit posahtelevat. Kyllähän näitä jää kiinni Tukesin valvonnassakin koko ajan. Takaisinvetoilmoituksia näkee lehdissä."

Kyllä, myös Suomesta ostettu laturi saattaa ”posahtaa”. Suomessa ja muualla EU:n alueella myyjä on kuitenkin vastuussa tuotteen turvallisuudesta. Laturin takana on usein laaja toimitusketju valmistajasta maahantuojaan lopulta myyjään, joilla kaikilla on oma roolinsa tuotteen turvallisuuden varmistamisessa. Kun ostat tuotteen itse suoraan Kiinasta, muuta vastuutahoa ei Suomesta löydy kuin tuotteen ostaja, eli sinä.  Meidän viranomaisten rooli on valita pistokokein tuotteita turvallisuustesteihin. Sähkölaitteiden valvontaa tekevät ammattilaisemme pystyvät usein näkemään tuotteesta jo päälle päin, että kyseinen tuote ei välttämättä täytä turvallisuusvaatimuksia. Epäily nousee usein jo siitä, että tuotteen turvallisuuden osoittavat dokumentit ovat puutteelliset. Meille voi myös aina tehdä ilmoituksen vaarallisesta tuotteesta.


 

Kun tilaat sähkölaitteita verkosta, tarkista oikea jännite, oikea pistotulppatyyppi, sopiiko Suomessa ulkona käytettäväksi.

 

Kosmetiikka


Kosmetiikkaa verkosta: jo sivut ovat suomeksi, tuotteiden pitää täyttää EU:n vaatimukset.

 


"Olen käyttänyt kiinameikkejä monta kertaa, eikä naama ole vieläkään syöpynyt."

On täysin mahdollista, että joku pystyy käyttämään sellaistakin kosmetiikkaa ongelmitta vuosia, joka sisältää EU-alueella kiellettyjä ainesosia. Allergiset reaktiot ja kemikaalien aiheuttamat haittavaikutukset ovat yksilöllisiä. Kemialliset yhdisteet eivät kuitenkaan joudu EU:ssa myytävässä kosmetiikassa kielletyiksi turhaan. Jotta näin käy, aineelle tehdään perusteellinen riskinarviointi.  Esimerkiksi jos ainesosa todetaan syöpävaaralliseksi, sukusolujen perimää vaurioittavaksi tai lisääntymiselle vaaralliseksi, se voidaan kieltää meillä myytävässä kosmetiikassa. Ostamalla kosmetiikkaa itse esimerkiksi EU:n ulkopuolelta, kuluttaja ottaa samalla tietoisen riskin siitä, ettei kosmetiikan turvallisuutta ole varmistettu.

 

"Suomalaisia pelotellaan ostamaan kalliita tuotteita Suomesta näillä jutuilla, vaikka todellisuudessa Suomessa myydään ihan samoja meikkejä, mitä kiinakaupoistakin saa."

On totta, että moni Suomessa myytävä tuote on valmistettu Euroopan ulkopuolella. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö valmistaja olisi tietoinen ja noudattaisi niitä rajoituksia, joita EU kosmetiikalle asettaa. Tätä varmistamassa on tuotteen myyjä ja maahantuoja. Jos taas päätät myydä EU:n ulkopuolelta ostamaasi kosmetiikkaa eteenpäin, sinä olet vastuussa siitä, että tuote ei sisällä EU:ssa kiellettyjä aineita.

 

kosmetiikan pakkausmerkinnat_610


 

Sisältö: Tukesin asiantuntijat

Toteutus: Heta Kylmämaa

Back to top